Πέμπτη, 25 Σεπτεμβρίου 2014

Τα δύο σενάρια πίσω από την αποχώρηση του οργισμένου Παν. Ζωγράφου, δεύτερου ξαδέλφου του πρωθυπουργού


Σαν βόμβα έσκασε η παραίτηση του Ελληνα πρέσβη στο Βερολίνο Παναγιώτη Ζωγράφου λίγες ώρες μετά το πέρας της επίσκεψης του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Ο κ. Ζωγράφος, ο οποίος συνδέεται με συγγένεια με τον πρωθυπουργό (είναι δεύτερος ξάδελφός του), παραιτήθηκε για «λόγους ευθιξίας», με δύο σενάρια να κυριαρχούν για τους λόγους της οργισμένης αντίδρασής του.

Ο πρέσβης μας, ο οποίος είχε υπηρετήσει σε θέσεις-κλειδιά και είχε τοποθετηθεί στο Βερολίνο μετά την αποχώρηση του Δ. Ράλλη τον Απρίλιο του 2013, φέρεται δυσαρεστημένος γιατί κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του κ. Σαμαρά και στη συνάντηση που είχε με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ η πρεσβεία αγνοήθηκε και προτιμήθηκαν συνεργάτες του πρωθυπουργού, που όμως δεν έχουν διπλωματική θεσμική θέση.

Αυτό θεωρήθηκε υποτιμητικό από τον πρέσβη (και δικαίως ) που σε έναν χρόνο έβγαινε στη σύνταξη, αλλά δεν δίστασε να τα βροντήξει και να φύγει στερούμενος τα όποια προνόμια ή κέρδη από την παραμονή του στην πρεσβεία για να διαφυλάξει το κύρος της θέσης του, επιδεικνύοντας μια συμπεριφορά που σπανίζει στις μέρες μας.

Ενόχληση

Το δεύτερο σενάριο που κυκλοφόρησε ήταν ότι ο πρέσβης μας παραιτήθηκε επειδή ενοχλήθηκε απο τις δηλώσεις που έκανε ο Πρέεδρος της Δημοκρατίας κατα το πρόσφατο ταξίδι του στο Βερολίνο. Ο κ. Παπούλιας είχε δηλώσει: «Για ακόμη μια φορά φεύγω απογοητευμένος από την υπό κατασκευή πρεσβεία μας στο Βερολίνο, ένα έργο που έπρεπε να έχει ήδη τελειώσει. Δεν έχει τελειώσει, έχει γίνει της Αρτας το γεφύρι». Δεν στάθηκε όμως σε αυτό. Ο κ. Παπούλιας συνέχισε λέγοντας: «Νομίζω ότι πρέπει να αναζητηθούν οι υπεύθυνοι αυτής της μεγάλης καθυστέρησης -καθυστέρησης ετών- και επιτέλους πρέπει να αναληφθεί μια πολύ σοβαρή προσπάθεια για να τελειώσει αυτό το πολύ αναγκαίο έργο, έργο σημαντικής εκπροσώπησης της Ελλάδας σε μια μεγάλη πρωτεύουσα όπως είναι το Βερολίνο, και μάλιστα σε αυτόν τον πολύ ωραίο χώρο και σε αυτό το πολύ ωραίο κτίσμα».

Το νέο κτίριο χτίζεται σε ιδιόκτητο οικόπεδο του Ελληνικού Δημοσίου, όπου βρισκόταν προπολεμικά η πρεσβεία. Εκεί αναμένεται να μεταφερθούν όλες οι υπηρεσίες της ελληνικής αποστολής, η πρεσβεία, το προξενείο, αλλά και η πρεσβευτική κατοικία, οδηγώντας σε σημαντική εξοικονόμηση πόρων. Ο Παναγιώτης Ζωγράφος πριν πάει στο Βερολίνο είχε θητεύσει μεταξύ άλλων στην πρεσβεία μας στη Μαδρίτη, στην Αρμενία, στο Ισραήλ, στη Διεύθυνση του ΥΠΕΞ στο ΝΑΤΟ, στη Βιένη ως μόνιμος αντιπρόσωπος σε διεθνείς οργανώσεις, ως γενικός διευθυντής Πολιτικών Υποθέσεων, στο υπουργείο Εξωτερικών και από τον Απρίλιο του 2013 στο Βερολίνο. Μιλά γερμανικά, αγγλικά, γαλλικά και ισπανικά. Είναι νυμφευμένος και έχει ένα γιο, ενώ έχει τιμηθεί μεταξύ άλλων και με τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος Φοίνικος.Να σημειωθεί ότι παραμένει άγνωστο εάν γίνει δεκτή η παραίτησή του (μια και τυπικά απαιτείται διάστημα ενός μηνός από την πρώτη παραίτηση μέχρι να γίνει και η δεύτερη και οριστική).

ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ"

Δεν υπάρχουν σχόλια: