Παρασκευή, 19 Σεπτεμβρίου 2014

Γιακουμάτος: Φτιάχνω μόνιμο μηχανισμό για πιο φθηνό γάλα


Αποφασισμένος να προσπαθήσει να μειώσει την τιμή του γάλακτος, την οποία ήδη θεωρεί χαμηλή εμφανίζεται ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γεράσιμος Γιακουμάτος. Μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στο Νίκο Ευαγγελάτο είπε επίσης ότι με τα μέτρα που έχουν ληφθεί στην οικονομία έχει μειωθεί ο δανεισμός.«Τι θέλετε; Να παίρνουμε 30 δις το χρόνο για να ευημερούμε με cohiba και cayenne;», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γιακουμάτος.

Για το γάλα είπε ότι υπάρχει ένας μύθος και μια πραγματικότητα. «Όταν λεω ότι το γάλα στην Ελλάδα δεν είναι ακριβό εννοώ ότι φτάνει από 1,69 μέχρι 0,96. 'Αρα ο καταναλωτής πρέπει να αποκτήσει συνείδηση. Στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης καλεσα τους σουπερμαρκετάδες και τους γαλακτοβιομηχανους να βοηθήσουν. Δυο γαλακτοβιομηχανίες έχουν βοηθήσει. Μείωσαν την τιμή».

Είπε επίσης ότι θέλει να δημιουργήσει έναν μόνιμο μηχανισμό για να πέσει η τιμή του γάλακτος. «Αλλά αυτό είναι δύσκολο.
Η διαδικασία θέλει χρόνο. Στην Αγγλία το ΦΠΑ είναι μηδέν. Στην Γερμανία ειναι 5%. Εκεί έχουν πολλά λιβάδια εκεί και άρα δεν έχει κόστος η τροφή. Εχω αναθέσει σε μια επιτροπή να μελετήσει τα στοιχεία και σε 10 ημέρες θα μου δώσει τα αποτελέσματά της. Θα κοστολογηθεί και το υπουργείο Οικονομικών όταν θα μπορεί θα κάνει ακόμα και μείωση του ΦΠΑ».

Για τον ΕΝΦΙΑ είπε ότι «ήταν εντολή ξεκάθαρη του Σαμαρά προς το υπουργείο Οικονομικών και στην Βουλή. 'Εγιναν κάποια λάθη. Αλλά διορθώθηκαν. Ηταν αναγκαίο κακό δυστυχώς.»

Για τον επόμενο προϋπολογισμό είπε: «Εγώ ξέρω ότι θα μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές. Πρέπει να έχουμε περισσότερες δόσεις γαι τα ασφαλιστικά και φορολογικά χρέη. Ηταν 35 και θα πάει παραπάνω. Τα περιμένουμε πως και πως».

Δεν υπάρχουν σχόλια: