Δευτέρα, 22 Σεπτεμβρίου 2014

Βενιζέλος: «Η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση»


«Η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση» τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας σήμερα το πρωί (ώρα Ελλάδας) σε συγκέντρωση στελεχών και εκπροσώπων ελληνοαμερικανικών φορέων, ακαδημαϊκών και επιχειρηματιών, στο γενικό προξενείο της χώρας μας στη Νέα Υόρκη.

Αναφερόμενος στα θέματα εξωτερικής πολιτικής δήλωσε ότι «εφαρμόζουμε μία γραμμή η οποία αντανακλά τα εθνικά μας συμφέροντα» και υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα είναι πάντα ένας πυλώνας σταθερότητας».

Ο κ. Βενιζέλος κάλεσε την ομογένεια της Αμερικής να στηρίξει την προσπάθεια για ανάκαμψη της ελληνικής «πραγματικής οικονομίας». Επιπλέον, απηύθυνε έκκληση προς τους ομογενείς να μην αναπαράγουν τις εσωτερικές πολιτικές αντιθέσεις, να διαφυλάσσουν την εθνική ενότητα, να προβάλλουν τους εθνικούς στόχους, το όνομα της Ελλάδας και τη βαριά πολιτιστική κληρονομιά.

Παράλληλα, ανέφερε ότι «η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση μετά τη σκληρή προσαρμογή, την ύφεση και τις θυσίες του ελληνικού λαού», σημειώνοντας τα προγράμματα «οικονομικής στήριξης» των Ευρωπαίων εταίρων και του ΔΝΤ και το γεγονός ότι εξασφαλίστηκε η παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη.

Στη συνέχεια, μίλησε για τη συνάντησή του με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν, λέγοντας ότι «οι θέσεις που παρουσιάσαμε είναι πολύ καθαρές».

Για τη σημερινή συνάντηση που θα έχει με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη τόνισε ότι «είναι μια ευκαιρία να επαναλάβουμε την κοινή μας εθνική γραμμή για το Κυπριακό».

«Βέβαια, το ίδιο ισχύει και για το ζήτημα του ονόματος της γειτονικής μας χώρας των Σκοπίων, το ίδιο ισχύει για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, για τη στάση μας στα δυτικά Βαλκάνια και τη θέση της Ελλάδας για όλες τις περιφερειακές και διεθνείς κρίσεις, που αυτήν τη στιγμή σοβούν. Σπανίως είχαμε τα τελευταία χρόνια τέτοιο πληθωρισμό κρίσεων. Ποτέ δεν είχαμε ίσως τα τελευταία 30 χρόνια τόσες πολλές ανοικτές κρίσεις στη νότια και νοτιανατολική γειτονία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πάρα πολύ κοντά σ΄ εμάς. Και πολύ κοντά σε περιοχές ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για τον ελληνισμό. Τώρα, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με νέες προκλήσεις, όπως το λεγόμενο Ισλαμικό Κράτος, νέες μορφές τρομοκρατίας, μεγάλα θέματα ασφάλειας που μας θέτουν μπροστά σε τραγικά διλήμματα για τις σχέσεις δημοκρατίας και ασφάλειας στον κόσμο» πρόσθεσε.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος υπογράμμισε ακόμη ότι «μέσα σ’ αυτήν την τόσο ταραγμένη περιοχή η Ελλάδα είναι πάντα ένας πυλώνας σταθερότητας. Μαζί με την Κύπρο, μάλιστα, έχουμε τη δυνατότητα να αναπτύσσουμε τριγωνικές σχέσεις, όπως με το Ισραήλ και την Αίγυπτο, που λειτουργούν υποστηρικτικά για την υπέρβαση των κρίσεων, οι οποίες είναι απειλητικές για την περιφερειακή σταθερότητα και τη διεθνή ειρήνη. Εφαρμόζουμε μία γραμμή η οποία αντανακλά τα εθνικά μας συμφέροντα. Η στάση που διαμορφώνει η Ελλάδα, σε όλα τα μεγάλα θέματα, όπως στην κρίση στην Ουκρανία, στην κρίση στις σχέσεις Δύσης-Ρωσικής Ομοσπονδίας, στη Συρία, στη Μέση Ανατολή, στη Λιβύη, στο Ιράκ, στο Ιράν, παντού, αυτές οι θέσεις αντανακλούν στο Αιγαίο, στην Ανατολή Μεσόγειο, στα ελληνοτουρκικά, στο Κυπριακό πρωτίστως και σ’ αυτά που μας ενδιαφέρουν στα δυτικά Βαλκάνια. Πρέπει οι επιλογές μας να είναι επιλογές που προστατεύουν τα εθνικά συμφέροντα, που δεν μειώνουν τα επιχειρήματά μας, που δεν μεταβάλλουν επί το δυσμενέστερο τον συσχετισμό των δυνάμεων. Άρα, όλα είναι αλληλένδετα».
Επιμέλεια: Χρύσα Λουγιάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια: