Πέμπτη, 7 Αυγούστου 2014

Στο... κουρείο ο ΕΝΦΙΑ


Στο μικροσκόπιο του Υπουργείου Οικονομικών (ΥΠΟΙΚ) έχει μπει ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), προκειμένου να υπάρξει εκλογίκευση των υψηλών επιβαρύνσεων σε χιλιάδες ιδιοκτήτες οικοπέδων κυρίως της περιφέρειας και να αμβλυνθούν οι αντιδράσεις στο εσωτερικό των κομμάτων της συγκυβέρνησης.

Η αύξηση του αριθμού των δόσεων είναι ένα από τα σενάρια που εξετάζονται, ενώ ήδη στη Βουλή βρίσκεται τροπολογία βάσει της οποίας θα εξαιρούνται από το καθεστώς ΦΠΑ επαγγελματίες με ετήσιο τζίρο ως 10.000 ευρώ. Οι σκέψεις αυτές γίνονται στο πλαίσιο προβληματισμού του Μεγάρου Μαξίμου για την απήχηση του κυβερνητικού έργου στους πολίτες, καθώς παρά την ευημερία των αριθμών και την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, ελάχιστες είναι οι ουσιαστικές βελτιώσεις στην καθημερινότητα. Με το μέτωπο των ενστόλων και των παρεμβάσεων στο ασφαλιστικό τους να παραμένει ανοικτό, την αξιολόγηση της τρόικας στο Παρίσι να πλησιάζει επικίνδυνα και τη συζήτηση για τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους να βρίσκεται στον «αέρα», δεν υπάρχουν περιθώρια για πολλούς ελιγμούς στο κυβερνητικό επιτελείο.

Προς αυτήν την κατεύθυνση, σε εξέλιξη βρίσκεται σχέδιο για την ενίσχυση της δημοτικότητας της κυβέρνησης εν όψει ΔΕΘ, όπου θα γίνει προσπάθεια ο Αντώνης Σαμαράς να πάει εκεί με όσο το δυνατόν «γεμάτο καλάθι», έχοντας πάντα στραμμένο το βλέμμα στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας το 2015. Ήδη, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την Τετάρτη πακέτο μέτρων 600 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση της ανεργίας και την ενίσχυση της απασχόλησης. Το φθινόπωρο προβλέπεται... καυτό!

Μετάθεση δόσεων και αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ για 4.000 οικισμούς


Με τις εσωκομματικές πιέσεις να είναι έντονες, στο τραπέζι των συζητήσεων έχει πέσει η πρόταση τόσο για τη μετάθεση του χρόνου καταβολής της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ από τις 29 Αυγούστου στα τέλη Σεπτεμβρίου όσο και για την παράταση του χρόνου εξόφλησής του έως τον Φεβρουάριο του 2015 (από τα τέλη του Δεκεμβρίου).


Σχετικό αίτημα έχει υποβληθεί τόσο από βουλευτές της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι θεωρούν πως αυτή η διευκόλυνση σε εκατ. φορολογούμενους δεν επηρεάζει ουσιαστικά την εκτέλεση του προϋπολογισμού, από τη στιγμή μάλιστα που οι εισπράξεις του πρώτου διμήνου του 2015 εγγράφονται στο οικονομικό έτος 2014. Ειδικότερα, το ΠΑΣΟΚ είχε ζητήσει η πρώτη δόση να καταβληθεί στις 30 Σεπτεμβρίου, ώστε να μη χρειαστεί να μπει το χέρι στην τσέπη αμέσως μετά την επιστροφή των πολιτών από τις καλοκαιρινές διακοπές.

Παράλληλα, ο Υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης ανέφερε από το βήμα της Βουλής πως σε 4.000 οικισμούς, εκτός αντικειμενικής αποτίμησης αξιών, θα επανέλθει η αποτίμηση των αξιών αυτών στα περσινά επίπεδα. Έχοντας αφήσει και αιχμές κατά του προκατόχου του και νυν επικεφαλής της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα, ο νέος «τσάρος» της οικονομίας δεν δίστασε να παραδεχτεί πως έχει κάνει και ο ίδιος διορθώσεις στον ΕΝΦΙΑ, καθώς τα λάθη και οι παραλείψεις είναι πολλές. Εκτιμάται ότι το σύνολο των βεβαιωμένων φόρων μετά το... κούρεμα του ΕΝΦΙΑ θα διαμορφωθεί στα 3,23 δισ. από 3,51 δισ. ευρώ, που προέκυψαν ύστερα από την αποτίμηση οικοπέδων σε διάφορα χωριά ανά την Ελλάδα με αντικειμενικές αξίες... Παλαιού Ψυχικού. Την Τετάρτη ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή οι φόροι ακινήτων σε 4.000 οικισμούς να υπολογιστούν εκ νέου με βάση τις τιμές με τις οποίες προσδιορίστηκε η αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας κατά την εκκαθάριση του ΦΑΠ για το 2013.

Ωστόσο, ανασταλτικός παράγοντας στις προθέσεις του κυβερνητικού επιτελείου αποτελεί το καταστατικό λειτουργίας της Βουλής. Το Κοινοβούλιο κλείνει σήμερα και θα ανοίξει εκ νέου τις πόρτες του στις 26 Αυγούστου. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί οι αλλαγές να ανακοινωθούν μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, ωστόσο δεν θα έχουν ψηφιστεί πριν από τις αρχές Σεπτεμβρίου. Αυτό πάντως αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο η πρώτη δόση καταβολής του ΕΝΦΙΑ να μετατεθεί τελικά για τις 30 Σεπτεμβρίου, ενώ με μια απλή νομοθετική ρύθμιση η εξόφληση του συνόλου των δόσεων μπορεί να επεκταθεί έως τον Φεβρουάριο του 2015.

Δεν υπάρχουν σχόλια: