Δευτέρα, 11 Αυγούστου 2014

Ξανά στο... τραπέζι το ρωσικό εμπάργκο και οι αποζημιώσεις των παραγωγών


Συσκέψεις επί συσκέψεων πραγματοποιούνται για το ζήτημα της αποζημίωσης των παραγωγών από το ρωσικό εμπάργκο και το θέμα ξαναμπαίνει δυναμικά στην πολιτική αντζέντα.Σε σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών σήμερα αποτιμούνται οι επιπτώσεις στους έλληνες αγρότες από το ρωσικό εμπάργκο και επαναξετάζεται η αποζημίωση των «πληγέντων» εφόσον βέβαια υπάρξει ανταπόκριση από την Ε.Ε. Οι παραγωγοί ζητούν συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης αύριο Τρίτη.

Την ίδια ώρα έκτακτη σύσκεψη θα έχουν σήμερα στις 5 το απόγευμα στο Επιμελητήριο Ημαθίας, οι παραγωγοί –εξαγωγείς της Ημαθίας, της Πέλλας, της Πιερίας, της Κοζάνης και της Φλώρινας μετά και την επιστροφή των πρώτων φορτηγών γεμάτα με ελληνικά ροδάκινα που δεν πέρασαν τελικά στη Ρωσία.

Σε δηλώσεις του στο Mega, ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας, Χρήστος Γιαννακάκης, υπογράμμισε το αίτημα των παραγωγών να καταγραφούν και να καταστραφούν τα αδιάθετα προϊόντα, αλλά και να διεκδικηθούν αποζημιώσεις από την Ε.Ε..

Από την άλλη, η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη και ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Πάρις Κουκουλόπουλος εξέφρασαν σήμερα την βεβαιότητά τους ότι οι παραγωγοί θα αποζημιωθούν. Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Πάρις Κουκουλόπουλος μιλώντας στον ANT1 είπε πως το πρόβλημα είναι κατ΄ εξοχήν πολιτικό, αλλά από εκεί και πέρα το αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει ήδη επεξεργαστεί διάφορα σενάρια και μια σειρά μέτρων για να αντιμετωπισθεί, με βασικό γνώμονα και μέλημα να μην την πληρώσουν τελικά οι Έλληνες παραγωγοί.

Το ποια μέτρα τελικά θα ληφθούν εξαρτάται από τις εξελίξεις που θα υπάρξουν καθώς δεν είναι ακόμα γνωστή η τελική λίστα των προϊόντων, και σε τι ποσοστό ανά χώρα, που δεν θα εισάγει η Ρωσία. Ο κ. Κουκουλόπουλος τόνισε επίσης πως εκείνο που ενδιαφέρει την ελληνική κυβέρνηση δεν είναι μόνο το θέμα του ροδάκινου, αλλά και άλλων εποχιακών προϊόντων που θα ακολουθήσουν σε λίγο καιρό (π.χ. ακτινίδια), και φυσικά και το θέμα της γούνας που από άποψη τζίρου καλύπτει μεγάλο ποσοστό των εξαγωγών μας προς τη Ρωσία.

Η κυρία Βούλτεψη τόνισε επίσης πως η Ελλάδα ακολουθεί την εξωτερική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και «δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τις συμμαχίες της» στο Δυτικό στρατόπεδο.

«Οι αγρότες έχουν απόλυτο δίκιο, η παραγωγή τους μένει απούλητη. Ό,τι και να συμβεί θα αποζημιωθούν, είτε με εθνικά είτε με κοινοτικά χρήματα», δήλωσε η κυρία Βούλτεψη, μιλώντας στο Mega.

Διαβάστε εδώ: http://newpost.gr/post/375303/ksana-sto-trapezi-to-rwsiko-empargko-kai-oi-apozhmiwseis-twn-paragwgwn#ixzz3A4jonrj9

Δεν υπάρχουν σχόλια: