Πέμπτη, 7 Αυγούστου 2014

ΧΑΡΔΟΥΒΕΛΗΣ: Το μνημόνιο δεν είναι μονόδρομος! (Βίντεο)


«Το μνημόνιο όχι μόνον δεν είναι μονόδρομος, αλλά αντιθέτως είναι μια αντίληψη την οποία πρέπει να πολεμήσουμε εμείς οι Έλληνες», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης στη Βουλή, απαντώντας στον βουλευτή Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ Νάσο Αθανασίου. ΧΑΡΔΟΥΒΕΛΗΣ: Το μνημόνιο δεν είναι μονόδρομος!

Tου Αντώνη Κοκορίκου
Κάνοντας το βήμα που δεν έκανε κανένας υπουργός από το 2010 ως τώρα, ο Γκίκας Χαρδούβελης, απέδωσε ευθύνες στους προκατόχους του αν και φρόντισε να πεί ότι «δεν ωφελεί να γυρίζω πίσω και να λέω: «αυτός φταίει ή αυτός έλεγε ότι είναι μονόδρομος» και πρόσθεσε: «την αντίληψη αυτή την έχω ήδη αντιμετωπίσει και στο εξωτερικό. Πολλοί πιστεύουν στο εξωτερικό, ότι το μνημόνιο είναι μονόδρομος, το οποίο πρέπει να το πολεμήσουμε εμείς οι Έλληνες. Για να το πολεμήσουμε, πρέπει να τους δείξουμε ότι έχουμε το δικό μας μοντέλο ανάπτυξης, το οποίο σιγά – σιγά θα το φτιάξουμε, θα του βάλουμε λίγο περισσότερο κρέας».

Δείτε ολόκληρο το βίντεο εδώ:

http://youtu.be/A_VibrZMvSU

(Η δήλωση είναι στο 18:30)
Προχώρησε επίσης ένα βήμα παραπάνω, παραδεχόμενος ότι το μνημόνιο κάνει λάθος και σε άλλα σημεία και συγκεκριμένα στο ότι δεν περιλάμβανε ένα πρόγραμμα επενδύσεων και στο ότι μείωσε το εισόδημα των Ελλήνων σε σημείο ώστε τώρα δεν είναι σε θέση να αγοράσουν τα ελληνικά προϊόντα ή υπηρεσίες που παράγουμε ή παρέχουμε. Είπε συγκεκριμένα: «Πρέπει να βάλω κάποιες προτεραιότητες. Εφόσον απλοποιήσουμε το φορολογικό σύστημα, θα δώσουμε κίνητρα. Ξέρω ότι οι επενδύσεις πάνε χάλια, έχουν μειωθεί στο μισό τα τελευταία χρόνια. Πρέπει να κοιτάξουμε την ξένη αγορά, διότι η ελληνική αγορά υποφέρει, ο Έλληνας δεν έχει χρήματα να ψωνίσει».
Έκανε επίσης άνοιγμα στην αξιωματική αντιπολίτευση, λέγοντας ότι «όλα αυτά πρέπει να τα συζητήσουμε μαζί, να είναι ένα μοντέλο ανάπτυξης το οποίο έχουμε αποδεχθεί όλοι και το έχουμε συζητήσει. Αυτό έλειπε μέχρι τώρα. Δεν θέλω να κατακρίνω τους προηγούμενους (δηλαδή τους κκ Στουρνάρα και Παπακωνσταντίνου) διότι ήμασταν σε μια κατάσταση που η οικονομία βυθιζόταν και προσπαθούσαμε να πιαστούμε. Ήταν δύσκολο να σκεφτεί κανείς την επόμενη μέρα». Η «βολή» βέβαια είναι ευθεία και η παραδοχή της ευθύνης των προηγούμενων αυτονόητη, γιατί κανείς πολιτικός δεν παίρνει μέτρα χωρίς να σκεφτεί το «αύριο» των Ελλήνων, ή αν το κάνει είναι είτε ανίκανος είτε επίορκος πολιτικός.
Ο διάλογος του βουλευτή Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ Νάσο Αθανασίου, με τον κ. Χαρδούβελη, έλαβε χώρα μετά τα μεσάνυχτα στη συζήτηση για τα προαπαιτούμενα της επόμενης δόσης του μνημονίου γι αυτό και δεν έγινε αντιληπτός από τα μέσα ενημέρωσης (σήμερα) ενώ συνέπεσε και με την απεργία των δημοσιογράφων και κανείς δημοσιογράφος δεν παρακολουθούσε εκείνη την ώρα τη συνεδρίαση. Γι αυτό και η είδηση λείπει ως τώρα από όλα τα μέσα ενημέρωσης, μικρά και μεγάλα.

«Πως διορίζεται ο υπουργός;»
Προηγήθηκε ο βουλευτής Νάσος Αθανασίου, ο οποίος έκανε προσωπική επίθεση, σε κόσμια πλαίσια στον Γκίκα Χαρδούβελη, υπενθυμίζοντας δικά του άρθρα του 2010, του 2011 και του 2012 όπου πρόβλεπε ότι «η ανάκαμψη θα έρθει το δεύτερο μισό του 2011, ή το 2012 και το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων θα επανέλθει γύρω στο 2015, στο επίπεδο του 2008». Καθημερινή. «Το 2012, θα είναι η πρώτη χρονιά για την οποία μπορεί να περιμένει κανείς θετικό ρυθμό ανάπτυξης και το βιοτικό επίπεδο θα επιστρέψει το 2015, στο επίπεδο του 2008». ΒΗΜΑ, αναδημοσίευση από την Frankurter Allgemeine Zeitung. «Τυχερή στην ατυχία της είναι η Ελλάδα», είναι ο τίτλος.
Αφού ανέφερε μια σειρά τέτοια δημοσιεύματα, κάλεσε τον κ. Χαρδούβελη να αναγνωρίσει ότι έκανε «μέγα λάθος». «Κι ενώ έγιναν αυτές οι αστοχίες, ενώ δεν βάλατε γκόλ, προσπαθείτε να πάρετε τη μπάλα από τον Μέσι. Γράφετε στην Καθημερινή (12.12.2012) «πού κάνει λάθος ο Ρουμπινί». ‘Εχετε κάνει κύριε υπουργέ, δύο λάθη. Πρώτο, ο Ρουμπινί δεν είναι ο Μέσι. Μέσι είναι ο Πώλ Κρούγκμαν ο οποίος έχει γελοιοποιήσει την πολιτική του Βερολίνου στην εφημερίδα New York Times. Την έχει καταρρίψει εντελώς».
«Πως διορίζεται ένας υπουργός;» Αναρωτήθηκε ο Νάσος Αθανασίου.» Έκανε καλές προβλέψεις; Έχει καλές γνωριμίες; Έχει επιστημονική επάρκεια; Διορίζεται για την υπακοή του; Πως είναι δυνατόν να πιστέψω εγώ αυτά που γράφετε στην εισηγητική σας έκθεση, όταν με τη δική σας γραφίδα αποδεικνύετε ότι έχετε αποτύχει πέρα ως πέρα στις προβλέψεις σας;».
«Κύριε υπουργέ, προέρχεστε από τις τράπεζες. Τα κράτη δεν είναι τράπεζες. Ο τραπεζικός τομέας δεν νομίζω ότι είναι εκείνος που πρέπει να διέπει τη σκέψη κάποιου, που θέλει να κατευθύνει την οικονομία μιάς χώρας. Πως διορίζεται ο υπουργός Οικονομικών της χώρας μου; Σήμερα η Γιούρομπανκ είναι μια πετυχημένη τράπεζα; Ή χρειάζεται κεφάλαια; Νομίζω ότι πρέπει να είμαστε αυστηροί όταν αναλαμβάνουμε δημόσια αξιώματα. Δυστυχώς έχει πόνο η πολιτική».
Απαντώντας ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, επικαλέστηκε παλαιότερα άρθρα του (από αυτά που επικαλέστηκε ο βουλευτής) και είπε ότι «ήμουν ο πρώτος που είχε προβλέψει τη λαίλαπα που ερχόταν και αυτό έχει γραφτεί από το 2008. Μάλιστα για να μην δυσαρεστήσω πολύ τον κόσμο, είχα μιλήσει για μια επταετία – δεκαετία στασιμότητας. Δεν ήθελα να πώ τι θα συνέβαινε.»
«Είχα εναντιωθεί στον τρόπο με τον οποίο η τρόϊκα αντιμετώπισε τα πράγματα. Είχα πεί (σ.σ. σε ποιόν;) ότι η αγορά εργασίας πρέπει να έρθει σε δεύτερη φάση και πρώτα οι αγορές αγαθών και υπηρεσιών. Κάτι που δεν έγινε». Αναφερόμενος στα συγκεκριμένα δημοσιεύματα, ο Γ. Χαρδούβελης είπε ότι «την εποχή εκείνη κανένας δεν είχε καταλάβει τι του έρχονταν. Τότε όλοι μου έλεγαν: «Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει, τι λές εσύ μωρέ οικονομολόγε; Δεν καταλαβαίνεις τι λές!» Αυτή την κριτική μου ασκούσαν. Όταν εγώ έλεγα το 2015, τους φαινόταν τεράστιο πράγμα». (σ.σ Προφανώς αυτά του απαντούσαν ο κ. Παπακωνσταντίνου και ο κ. Στουρνάρας.).
Στη συνέχεια ο Γκίκας Χαρδούβελης αναφέρθηκε στην ανάλυση των Κάρμεν Ράϊχαρντ και Κένεθ Ρογκώφ, την οποία είχε επικαλεστεί ο Νάσος Αθανασίου, λέγοντας ότι τους γνωρίζει προσωπικά και τον κ. Ρογκόφ τον κάλεσε ο ίδιος να μιλήσει στην Ελλάδα για να πεί τι έρχεται τα επόμενα χρόνια. Και συνέχισε: «Πάντοτε γίνονται λάθη στις προβλέψεις. Είναι σαφές. Αλλά ήμουν ο πρώτος – δημοσίως και με το ρίσκο – που το είπα ότι χρειαζόμαστε χρόνια για να ανακάμψουμε. Μάλιστα είχα πάει και στο ΙΟΒΕ ( σ.σ. όπου ήταν προϊστάμενος ο κ. Στουρνάρας) και το είχα πεί σε όλους: «Κρατηθείτε, διότι έρχεται λαίλαπα». Και μετά πήγαιναν όλοι στους ενδιαφερόμενους και έλεγαν: «Τι λέει ο Χαρδούβελης; Λάθος κάνει». Εγώ δεν έκανα λάθος. Ήρθε η λαίλαπα. Δεν περίμενα βέβαια την λαίλαπα που ήρθε, όπως κανένας δεν την περίμενε». (σ.σ. δεν ανέφερε αν αυτά τα έλεγαν στον τότε πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου ή σε άλλον)
Στη συνέχεια απάντησε αν με την προϋπηρεσία του στις τράπεζες μπορεί να γίνει υπουργός Οικονομικών. «Στη ζωή μου είπε, είχα να κάνω πολλές επιλογές. Ποτέ δεν επέλεξα το χρήμα από το καθήκον. Στην Αμερική ως ακαδημαϊκός όσο ήμουν επέλεξα την έρευνα και άφησα στην μπάντα τα εκατομμύρια. (χειροκρητήματα από την πτέρυγα της ΝΔ) Γύρισα στην Ελλάδα κουβαλώντας την οικογένειά μου και τα χρήματα που έπαιρνα από δυό δουλειές, ήταν λιγότερα από τους φόρους που πλήρωνα στην Αμερική. Έκανα την επιλογή να έρθω στη χώρα μου και κάθομαι ακόμα, ενώ έχω την επιλογή και έχω προσφορές να φύγω και να πάρω πολύ περισσότερα χρήματα. Δεν δέχομαι μύγα στο σπαθί μου για το ποιος είμαι, ποια ήταν η καριέρα μου. Δεν έχω υπηρετήσει κανέναν. Δεν σήκωσα τη σημαία κανενός και πάντοτε θέλω να κάνω το σωστό και το πρέπον. Και ξέρω ότι από αυτή τη θέση θα πολεμήσω για το δημόσιο συμφέρον. Τελεία και παύλα».
Στον υπουργό απάντησε ο βουλευτής Νάσος Αθανασίου λέγοντας ότι είχε μια συναισθηματική χροιά η ομιλία του κυρίου Χαρδούβελη με τον οποίο δεν υπάρχει κάτι προσωπικό. «Μας εξοργίζει όμως κύριε υπουργέ, ότι έρχονται εδώ κάποιοι συνάδελφοι και μιλούν με συνθήματα και μας εξοργίζουν: «Δεν υπάρχει άλλος δρόμος». Τη στιγμή που υπάρχει αυτό το άλλο, υπάρχει εκείνος που λέει ότι καμία κρίση στην ιστορία δεν ξεπεράστηκε με λιτότητα. Τουλάχιστον ας λέμε κάποια αλήθεια».
Στην παρέμβαση του Νάσου Αθανασίου απάντησε σύντομα ο υπουργός Οικονομικών Γ. Χαρδούβελης λέγοντας ότι η απάντηση δεν ήταν προσωπική, αλλά επειδή φαντάστηκε ότι και άλλοι θα έχουν τα ίδια ερωτήματα (για το πως διορίστηκε υπουργός) «ίσως υπερέβαλα λίγο». Και επι της ουσίας παραδέχθηκε:
«Δεν θέλω να κάνω μια ανάλυση για το πώς φτάσαμε εδώ. Αυτή τη στιγμή ως πολιτικός θέλω να βλέπω μπροστά. Δεν ωφελεί να γυρίζω πίσω και να λέω, «αυτός φταίει ή ο άλλος δεν φταίει, ή αυτός έλεγε ότι είναι μονόδρομος».

«το μνημόνιο δεν είναι μονόδρομος»
«Την αντίληψη αυτή», (ότι το μνημόνιο είναι μονόδρομος), «την έχω αντιμετωπίσει και στο εξωτερικό ήδη. Πολλοί πιστεύουν στο εξωτερικό ότι το μνημόνιο είναι μονόδρομος, το οποίο πρέπει να το πολεμήσουμε εμείς οι Έλληνες. Για να το πολεμήσουμε όμως, πρέπει να έχουμε το δικό μας μοντέλο ανάπτυξης, το οποίο σιγά – σιγά θα το φτιάξουμε, θα του βάλουμε λίγο περισσότερο κρέας. Πρέπει να πείς θα βάλω κάποιες προτεραιότητες. Εφόσον έχω απλοποιήσει το φορολογικό σύστημα, θα δώ τι κίνητρα θα δώσω. Ξέρω ότι οι επενδύσεις πάνε χάλια», είπε σε προσωπικό τόνο ο κ. Χαρδούβελης. «¨Εχουν μειωθεί στο μισό τα τελευταία χρόνια, πρέπει λοιπόν να το σπρώξω. Πρέπει να κοιτάξω την ξένη αγορά, διότι η ελληνική αγορά υποφέρει, ο Έλληνας δεν έχει χρήματα να ψωνίσει».
«Όλα αυτά όμως, πρέπει να τα συζητήσουμε μαζί, να είναι ένα μοντέλο ανάπτυξης, το μοποίο το έχουμε αποδεχθεί όλοι και το έχουμε συζητήσει. Αυτό έλειπε μέχρι τώρα και έλειπε – δεν θέλω να κατακρίνω τους προηγούμενους – διότι ήμασταν σε μια κατάσταση που η οικονομία βυθιζόταν και προσπαθούσαμε να πιαστούμε. Ήταν δύσκολο να σκεφτεί κανείς την επόμενη μέρα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: