Τρίτη, 19 Αυγούστου 2014

Στο Πόρτο Ράφτη η αρχή του τέλους για τη μαφία των πανηγυριών!Χρειάστηκε να φτάσει μέχρι το Πόρτο Ράφτη για να μπει τέλος στην δράση μιας ομάδας εκβιαστών που λυμαίνονται μικροπωλητές υπαίθριων αγορών. Οι συλληφθέντες πωλούσαν προστασία από τους... ίδιους στους εμπόρους λαμβάνοντας σημαντικά ποσά. Εναλλακτικά απειλούσαν τους εμπόρους που νόμιμα δραστηριοποιούνταν στο υπαίθριο εμπόριο.

Οπως μάλιστα αποδείχθηκε, τα εννέα μέλη της ομάδας (Ρομά, Έλληνες και αλλοδαποί) ήταν αμείλικτα ενώ δεν δίστασαν τα τραυματήσουν και έναν μικροπωλητή αλλά και έναν αστυνομικό ο οποίος συμμετείχε στην επιχείρηση της ΕΛΑΣ.
Πιο συγκεκριμένα, η εγκληματική ομάδα δραστηριοποιούνταν κυρίως στις περιοχές της Κάτω Αχαΐας, της Αμαλιάδας, του Βόλου, του Άργους, του Ηράκλειου Κρήτης, της Χαλκίδας αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας. Στόχος τους ήταν οι μικροπωλητές υπαίθριων αγορών (θρησκευτικά πανηγύρια, παραδοσιακά παζάρια κ.λπ.), από τους οποίους εισέπρατταν διαφορά χρηματικά ποσά για παροχή «προστασίας».

Η αστυνομία έφτασε στα ίχνη τους μετά από καταγγελία, σύμφωνα με την οποία οι συλληφθέντες, με τη χρήση βίας, όπλων και απειλών για απαγωγές μελών οικογενειών, απαιτούσαν και λάμβαναν εκβιαστικά χρηματικά ποσά (100 - 200 ευρώ), από μικροπωλητές με νόμιμη άδεια, προκειμένου να τους παρέχουν «προστασία».

Σύμφωνα με την καταγγελία, απαιτούσαν επίσης εκβιαστικά από ομάδα μικροπωλητών, την καταβολή (1.000) ευρώ, για κάθε υπαίθρια αγορά, όπου επρόκειτο να ασκήσουν την εμπορική δραστηριότητα τους.
Μάλιστα, στο πλαίσιο των απειλών και εκβιασμών, προκειμένου οι συγκεκριμένοι μικροπωλητές να ενδώσουν στις παράνομες απαιτήσεις τους, επιτέθηκαν και τραυμάτισαν έναν από αυτούς.

Έτσι από την ΕΛΑΣ οργανώθηκε συντονισμένη επιχείρηση, στο πλαίσιο της οποίας προσημειώθηκε το χρηματικό ποσό των 1.000 ευρώ και σε προκαθορισμένο ραντεβού, στην περιοχή του Πόρτο Ράφτη, οι συλληφθέντες παρέλαβαν τα χρήματα, από μικροπωλητή.

Κατά την επέμβαση των αστυνομικών πρόβαλλαν σθεναρή αντίσταση και τους επιτέθηκαν, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένας αστυνομικός, ενώ επιχείρησαν ανεπιτυχώς να διαφύγουν.
Η δράση τους είχε ξεκινήσει τουλάχιστον από το Μάιο του 2013 και δραστηριοποιούνταν σε ολόκληρη την χώρα.

Ένας από τους συλληφθέντες, (27χρονος ημεδαπός ΡΟΜΑ), έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν για απαγωγή και απάτη, ενώ το 2009 είχε έλθει σε συμπλοκή με αστυνομικούς στην περιοχή του Περιστερίου. Επίσης, ένα από τα άτομα που αναζητείται (26χρονος υπήκοος Σλοβακίας), έχει κατηγορηθεί ομοίως για παρόμοια αδικήματα.

Αξιοσημείωτη είναι και η οργάνωσή τους καθώς εκτός των άλλων, στην κατοχή τους βρέθηκε και κατασχέθηκε φυλλάδιο, με πρόγραμμα και ημερομηνίες υπαίθριων αγορών σε όλη την Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: