Τρίτη, 12 Αυγούστου 2014

Θετικό το ισοζύγιο προσλήψεων-απολύσεων το πρώτο επτάμηνο του 2014


Κατά 13.275 περισσότερες ήταν οι προσλήψεις από τις απολύσεις τον Ιούλιο, με αποτέλεσμα το εν λόγω… ισοζύγιο να είναι θετικό, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Εργασίας. Παράλληλα, τους πρώτους επτά μήνες του 2014 δημιουργήθηκαν 189.572 νέες θέσεις μισθωτής εργασίας.

Όπως αναφέρει το υπουργείο, πρόκειται για επίδοση σημαντικά υψηλότερη από την αντίστοιχη του 2013 (91.611 θέσεις εργασίας) και η πιο μεγάλη του πρώτου επταμήνου από το 2001 μέχρι σήμερα. Το πρόβλημα ωστόσο, όπως επισημαίνουν οικονομικοί αναλυτές, είναι ότι σε σχέση με τις αρχές του 2000 έχουν αλλάξει σε μεγάλο βαθμό οι εργασιακές σχέσεις (μισθός, αριθμός απολύσεων).

«Όλα τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν πλέον ότι το κλίμα στην αγορά εργασίας σταδιακά αλλάζει. Η μισθωτή απασχόληση αυξάνεται, ενώ και το ποσοστό ανεργίας, παρότι βρίσκεται ακόμη σε πολύ υψηλά επίπεδα, έχει εισέλθει σε φάση αποκλιμάκωσης. Η αποκλιμάκωση αυτή επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, καθώς ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων από τις αρχές του έτους είναι μειωμένος κατά 9,32%» ανέφερε ο Υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: