Δευτέρα, 14 Ιουλίου 2014

"Βόμβα" από το Spiegel: Η Άνγκελα Μέρκελ ετοιμάζεται να παραιτηθεί από την καγκελαρία – Πότε και γιατί σκέφτεται να φύγει


Την ώρα που η Γερμανία ολόκληρη είναι μεθυσμένη από την κατάκτηση του Μουντιάλ και μόλις τρεις μέρες πριν η Άνγκελα Μέρκελ συμπληρώσει τα 60 της χρόνια επανέρχονται, πιο ισχυρά από ποτέ, τα σενάρια για το μέλλον της.

Η έντυπη έκδοση του περιοδικού Spiegel ρίχνει σήμερα τη... βόμβα: η Άνγκελα Μέρκελ ετοιμάζεται να παραιτηθεί από την καγκελαρία.

Πιθανότερη διάδοχός της θεωρείται η νυν υπουργός Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ ΛάγιενΗ πρώτη απορία είναι: έκανε τόσο όλο αυτόν τον καιρό, συνδύασε τις γερμανικές εκλογές με τη λιτότητα στον Ευρωπαϊκό Νότο για να κερδίσει και τώρα που το κατάφερε ετοιμάζεται να παραιτηθεί;

Το Spiegel επικαλείται κυβερνητικές πηγές, σύμφωνα με τις οποίες η Μέρκελ έχει ήδη αρχίσει να προετοιμάζει το έδαφος για την αποχώρησή της από την καγκελαρία.

Όλα δείχνουν πως η αποχώρηση της Μέρκελ συνδέεται περισσότερο με τις εσωκομματικές ισορροπίες στο κόμμα των Χριαστιανοδημοκρατών. Λέγεται πως η Μέρκελ δεν θέλει να έχει την (πολιτική) τύχη ούτε του Κόνραντ Αντενάουερ ούτε του μέντορά της, Χέλμουτ Κολ. Και οι δυο τους ήταν δημοφιλέστατοι αλλά εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση εξαιτίας εσωκομματικών έριδων ή μετά από εκλογική ήττα.
Όλα, για την ώρα, είναι στη σφαίρα των σεναρίων. Το πότε θα υποβάλει η Μέρκελ την παραίτησή της φυσικά κανείς δεν το ξέρει. Όμως, συνδέεται με τον ΟΗΕ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η εξήγηση απλή: στο τέλος του 2016 και στις αρχές του 2017 λήγουν οι θητείες του γγ του ΟΗΕ και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αντίστοιχα. Και θεωρείται πως η Μέρκελ ενδιαφέρεται για... διεθνή καριέρα.

Εκείνο που τροφοδοτεί ακόμη περισσότερο τα σενάρια είναι η στάση της ίδιας της Μέρκελ απέναντι στα σενάρια. Μέχρι τώρα, η καγκελαρία διέψευδε τα πάντα. Πριν λίγες μέρες όμως, η καγκελάριος, που στις 17 του μήνα έχει γενέθλια, ρωτήθηκε σχετικά και η απάντησή της περισσότερο... άναψε φωτιές παρά τις έσβησε.

Η Μέρκελ προτίμησε να απαντήσει με ένα «θα δούμε» στην ερώτηση αν πρόκειται να παραιτηθεί από την καγκελαρία και ένας ΝΈΟΣ γύρος σεναρίων ξεκίνησε.

"Θα εξαντλήσω τη θητεία μου"

Πάντως, δημοσιεύματα του ξένου Τύπου αναφέρουν ότι η ίδια η καγκελάριος μιλώντας στην κρατική τηλεόραση της Γερμανίας, το Σάββατο, δήλωσε πως "σκοπεύω να εξαντλήσω τη θητεία μου σαν καγκελάριος και μετά βλέπουμε", ενώ διέψευσε πως την ενδιαφέρει η θέση του Γ.Γ. του ΟΗΕ. Υπενθυμίζεται πως η Μέρκελ είναι καγκελάριος της Γερμανίας από το 2005.

Δεν υπάρχουν σχόλια: