Τρίτη, 1 Ιουλίου 2014

Bloomberg: Τα πρώτα σημάδια της Ελληνικής ανάκαμψης
«Η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί φέτος για πρώτη φορά, μετά την χειρότερη ύφεση σε καιρό ειρήνης και με την υψηλότερη ανεργία στην Ευρωζώνη, ενώ οι επενδυτές αγοράζουν εκ νέου ελληνικά ομόλογα» αναφέρεται σε εκτενές δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου «Μπλούμπεργκ».Μεταξύ άλλων, σημειώνεται ότι «οι αποδόσεις των ελληνικών δεκαετών ομολόγων έπεσαν στο 5,79% από το 44,2%, το 2012, επιτυχία σημαντικότερη από το κέρδος ενός λαχείου», προσθέτοντας ότι «σημαντική άνοδο παρουσίασε και το Χρηματιστήριο Αθηνών κατά 46%, τους τελευταίους δώδεκα μήνες. Η Ελλάδα χαρακτηρίσθηκε εκ νέου αναδυόμενη αγορά για τους επενδυτές, ένα status που είχε χάσει κατά την ένταξή της στην Ευρωζώνη, ενώ η εμπιστοσύνη προς τη χώρα είναι τόσο ισχυρή ώστε τον προηγούμενο μήνα οι επενδυτές ευνόησαν την Ελλάδα περισσότερο από τις άλλες ομότιμες χώρες». Στην ανταπόκριση γίνεται αναδρομή στα χρόνια της ελληνικής κρίσης, με ιδιαίτερη αναφορά στο θάνατο υπαλλήλων της Marfin στη Σταδίου, το 2010, και σε επιχειρηματία που διατηρεί κατάστημα στην ίδια περιοχή.

Όπως επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, «η οργή κατά της λιτότητας αντικατοπτρίζονταν στις σπασμένες βιτρίνες δεκάδες καταστημάτων στο κέντρο της Αθήνας, ενώ οδήγησε στις πολιτικές αναταράξεις του 2011, στη μεγαλύτερη παγκοσμίως αναδιάρθρωση κρατικού χρέους, έναν χρόνο αργότερα, και στο χάος των εκλογών, καθώς οι Έλληνες κλήθηκαν να επιλέξουν μεταξύ του ευρώ και της δραχμής. Σήμερα, στο μέσο της κυβερνητικής του θητείας ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, βλέπει την Ελλάδα να ανακάμπτει και να λυτρώνεται, αφού είχε φθάσει στο χείλος της χρεοκοπίας, μεταδίδοντας την κρίση και σε άλλες χώρες, όπως την Ιρλανδία και την Πορτογαλία».

Στη συνέχεια, αναφέρεται ότι «όσον αφορά στις άλλες αναδυόμενες οικονομίες, η Ελλάδα είναι ξεχωριστή περίπτωση καθώς αποτελεί μέρος μιας νομισματικής ένωσης με την υπόλοιπη Ευρώπη. Οι επενδυτές αντιμετωπίζουν τα ελληνικά κρατικά ομόλογα σαν μια ευκαιρία επένδυσης στις απαρχές μιας πολυετούς ανάκαμψης και μιας διαδικασίας απομόχλευσης», όπως υποστηρίζει ο Ariel Bezalel, διαχειριστής κεφαλαίων στο Jupiter Strategic Bond Fund.

Η ανταπόκριση κάνει παράλληλα αναφορά σε «μια από τις μεγαλύτερες ίσως καταρρεύσεις ενός κομματικού συστήματος στην δυτική Ευρώπη, μετά το 1945, καθώς η κρίση ανέδειξε ένα περιθωριακό, έως τότε, κόμμα τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο ηγέτης του Αλέξης Τσίπρας ενσωμάτωσε την αγανάκτηση κατά της γερμανικής έμπνευσης λιτότητας, υπερασπιστής της οποίας θεωρείται ο κ. Σαμαράς. Η νέα τάξη στην Ελλάδα, μαζί με τις διαχωριστικές γραμμές που διχάζουν την Ευρωζώνη, παγιώθηκαν στις ευρωεκλογές του προηγούμενου μήνα».

Αναφορά γίνεται και στα κορυφαία γεγονότα των τελευταίων τεσσάρων ετών, στις κυβερνήσεις Γιώργου Παπανδρέου και Λουκά Παπαδήμου, στις διαδηλώσεις κατά της λιτότητας, στην αναδιάρθρωση του χρέους, και στην ανάδυση νέων πολιτικών δυνάμεων, του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και του «ναζιστικού μορφώματος» της Χρυσής Αυγής.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «κρίσιμης σημασίας θεωρείται η περίοδος των εκλογών του 2012, καθώς η χώρα αντιμετώπιζε μεγάλα προβλήματα ρευστότητας, υπήρχε άρση καταθέσεων και δέσμευση της χρηματοδότησης προς τη χώρα. Τότε, ο κ. Σαμαράς κέρδισε τις εκλογές με το επιτυχημένο, όπως αποδείχτηκε, δίλλημα, ευρώ ή ΣΥΡΙΖΑ».

Τέλος, σημειώνεται ότι «όπως σε όλα τα δράματα, υπήρξαν ανατροπές, κατά τη διάρκεια της ελληνικής κρίσης, κρίσιμα ορόσημα, ενώ το τέλος της δεν έχει ακόμη διασφαλισθεί. Η κρίση, η «νέα Οδύσσεια», όπως την είχε αποκαλέσει ο κ. Παπανδρέου ξεκίνησε το 2010, ενώ σήμερα παρουσιάζονται τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης. «Πιάσαμε πάτο, αλλά τώρα μπορούμε μόνο να πάμε μόνο προς τα πάνω και θα πάμε προς τα πάνω» δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, προς τον «Μπλούμπεργκ», τον Απρίλιο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: