Παρασκευή, 4 Ιουλίου 2014

Αργεντινή: Νέο «επεισόδιο» στο δικαστικό «σίριαλ» της χρεοκοπίας


Κάτοχοι αναδιαρθρωμένων ομολόγων της Αργεντινής, με νόμισμα αναφοράς το ευρώ και διεπόμενα από το βρετανικό Δίκαιο, επιδιώκουν την ακύρωση της απόφασης του δικαστηρίου της Νέας Υόρκης, που δεν επέτρεψε την πληρωμή τουςΜία ομάδα κατόχων αναδιαρθρωμένων ομολόγων της Αργεντινής, με νόμισμα αναφοράς το ευρώ και διεπόμενα από το βρετανικό Δίκαιο, επιδιώκουν την ακύρωση της απόφασης του δικαστηρίου της Νέας Υόρκης, που δεν επέτρεψε την πληρωμή τους, στις 30 Ιουνίου.Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times, η καταγγελία της ομάδας των επενδυτών, στην οποία περιλαμβάνονται αρκετά κερδοσκοπικά ταμεία (hedge funds), έγινε μετά το πρόστιμο - ρεκόρ ύψους εννέα δισ. ευρώ που επέβαλαν οι αμερικανικές αρχές στη γαλλική τράπεζα BNP Paribas για παραβίαση των κυρώσεων κατά του Σουδάν και άλλων χωρών.

Αυτού του είδους οι δικαστικές υποθέσεις όλο και περισσότερο γίνονται αμφιλεγόμενες, καθώς οι αποφάσεις τους δεν αφορούν Αμερικανούς πολίτες ή αμερικανικούς θεσμούς, σημειώνει το δημοσίευμα.

Με μία «επείγουσα κίνηση παροχής διευκρινίσεων», οι επενδυτές έθεσαν στο αμερικανικό δικαστήριο του Μανχάταν το ερώτημα, για ποιο λόγο συμπεριέλαβαν τα αναδιαρθρωμένα ομόλογά τους σε μία γενική δικαστική απαγόρευση, που δεν επιτρέπει στην Αργεντινή να εξυπηρετεί όλα τα διεθνή ομόλογά της, εάν δεν πληρωθούν και οι κάτοχοι των μη αναδιαρθρωμένων ομολόγων της.

«Το επιχείρημα που επιδιώκουμε να προβάλουμε είναι ότι τα ευρωομόλογα διέπονται από το βρετανικό δίκαιο και οι πληρωμές τους γίνονται εκτός των ΗΠΑ από αλλοδαπούς φορείς, επομένως ένα αμερικανικό δικαστήριο δεν έχει τη δικαιοδοσία να εμποδίσει αυτές τις πληρωμές» δήλωσε ο Κρίστοφερ Κλαρκ, δικηγόρος της εταιρείας Latham & Watkins στη Νέα Υόρκη, που εκπροσωπεί τους κατόχους ευρωομολόγων, προσθέτοντας: «Η άποψή μας είναι ότι οι πληρωμές για τα ευρωομόλογα δεν έπρεπε να επηρεαστούν από την απόφαση του δικαστηρίου της Νέας Υόρκης».

Η κίνηση αυτή των επενδυτών αποτελεί την τελευταία εξέλιξη στη δεκαετή διαμάχη της Αργεντινής με τους κατόχους των μη αναδιαρθρωμένων ομολόγων της. Ο Αμερικανός δικαστής Τόμας Γκρίζα αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα ότι ήταν παράνομη η προσπάθεια της Αργεντινής να καταβάλει το ποσό των 832 εκατ. δολαρίων στους κατόχους του αναδιαρθρωμένου χρέους της, που ήταν ληξιπρόθεσμο στις 30 Ιουνίου, επειδή δεν προέβλεπε και την καταβολή 1,5 δισ. δολαρίων που είχαν ζητήσει οι κάτοχοι των μη αναδιαρθρωμένων ομολόγων.

Το αποτέλεσμα ήταν να μην πληρωθούν οι κάτοχοι των ευρωομολόγων της Αργεντινής και τα ομόλογα αυτά να βρίσκονται σε καθεστώς τεχνικής χρεοκοπίας, με μία περίοδο χάριτος 30 ημερών, που λήγει στις 30 Ιουλίου.

Ο δικαστής Γκρίζα πήγε για διακοπές, αλλά η ομάδα των επενδυτών ζήτησε ακρόαση στις 21 Ιουλίου, σύμφωνα με τον κ. Κλαρκ. Σε περίπτωση που τα ομόλογα κηρυχθούν τυπικά σε χρεοκοπία, αυτή θα ήταν η δεύτερη για την Αργεντινή σε διάστημα 13 ετών.

Ο όμιλος των επενδυτών περιλαμβάνει και εταιρείες διαχείρισης που ειδικεύονται σε προβληματικό χρέος, όπως το Khighthead Capital Management, το Redwood Capital Management και το Perry Capital.

Δεν υπάρχουν σχόλια: