Τρίτη, 15 Ιουλίου 2014

Να διώξουν το... ΔΝΤ επιθυμούν Σαμαράς – Βενιζέλος


Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν μπήκε μόνον του στην Ελλάδα. Μπορεί ο Γιώργος Παπανδρέου, με τις υπόγειες συνεννοήσεις με τον Στρος Καν να ξεκλείδωσε την πόρτα ωστόσο ήταν οι Ευρωπαίοι και η Άνγκελα Μέρκελ που του άνοιξαν διάπλατα το δρόμο για να εγκατασταθούν όχι μόνον στην Ελλάδα αλλά στο σύνολο των χωρών με μνημόνιο.

Στο διάστημα που πέρα το Ταμείο... έψησε την Αθήνα, ζητώντας τα πλέον νεοφιλελεύθερα μέτρα, αλλά ταυτόχρονα και το Βερολίνο βάζοντας στην ατζέντα το ζήτημα του «κουρέματος» του δημοσίου χρέους της Ελλάδας. Εν πολλοίς, η επιτυχία του Νοεμβρίου του 2012 ήταν απόρροια και των πιέσεων του Ταμείου προς την Ευρωζώνη, προκειμένου το ΔΝΤ να παραμείνει στο πρόγραμμα.

Και η αλήθεια είναι ότι το Ταμείο βοήθησε πολύ σε αυτό το επίπεδο καθώς η δική του πίεση, προκειμένου το χρέος να είναι βιώσιμο και το πρόγραμμα να χρηματοδοτείται, είναι που έδωσε στην ελληνική πλευρά μερικά «καλά χαρτιά», τα οποία επιχειρεί τώρα να παίξει στο τραπέζι της σκληρής διαπραγμάτευσης με την ευρωζώνη.

Ωστόσο, μοιάζει πλέον πολύ πιθανό ο χρόνος του ΔΝΤ στην Ελλάδα να τελειώνει. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι οι δόσεις από το Ταμείο εκτείνονται μέχρι και το 2016.

Αθήνα και Βερολίνο μοιάζουν να επιθυμούν να σηματοδοτήσουν τη λήξη του ελληνικού μνημονίου, με την... έξωση του ΔΝΤ από την Αθήνα. Αυτό το αντικείμενο φαίνεται ότι είχαν και οι συσκέψεις που είχε ο επικεφαλής του ΤΧΣ κ. Κλάους Ρέγκλινκ στην Αθήνα με τον Αντώνη Σαμαρά και τον Ευάγγελο Βενιζέλο αλλά και αυτό που οι δύο άνδρες συζήτησαν, την προηγούμενη Παρασκευή, παρουσία του νέου υπουργού Γκίκα Χαρδούβελη και του Διοικητή της ΤτΕ, και καλού γνώστη όλων των δεδομένων, Γιάννη Στουρνάρα.

Ο Ρέγκλινκ φαίνεται ότι διεμήνυσε προς την Αθήνα ότι είναι έτοιμος να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας, περιλαμβανομένων και των ποσών που είναι να καταβάλλει το ΔΝΤ τους προσεχείς μήνες.

Μερικές ώρες αργότερα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος έκανε μία ιδιαίτερη αναφορά, κατά την ομιλία του στην Κεντρ. Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ, για την τρόικα. Η τρόικα, είπε, υπάρχει επειδή συμμετέχει στο πρόγραμμα το ΔΝΤ... χωρίς ΔΝΤ δεν υπάρχει τρόικα αλλά μόνον οι δημοσιονομικοί κανόνες που ισχύουν για όλα τα κράτη – μέλη της Ευρωζώνης. Συνέχισε δε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι όχι άλλο μνημόνιο, όχι άλλα μέτρα, όχι άλλη τρόικα.

Η αναφορά δεν μοιάζει τυχαία, όπως άλλωστε και οι επαναλαμβανόμενες αναφορές του κ. Σαμαρά σε ένα μέλλον «χωρίς νέα δάνεια, χωρίς νέα Μνημόνια, χωρίς νέο γύρο λιτότητας». Οι δύο άνδρες φαίνεται ότι αναζητούν τον καλύτερο δυνατό τρόπο, μην παραγνωρίζοντας πως, με τη μία ή την άλλη μορφή, η Ελλάδα θα παραμείνει υπό εποπτεία επί μακρόν. Ωστόσο, η υλοποίηση του συνθήματος των διαδηλώσεων «IMF Go Home» είναι ό,τι καλύτερο έχουν στα χέρια τους οι δύο άνδρες.

Το ζήτημα είναι πώς μπορεί να γίνει αυτό. Αν δηλαδή και με ποιους όρους η Ευρωζώνη και του ΤΧΣ θα πάρουν πάνω τους τα υπόλοιπα του ΔΝΤ. Τα ποσά είναι μικρά, η Αθήνα έχει μία μερική πρόσβαση στις αγορές ενώ εάν υπάρξουν «έξυπνες» λύσεις στο ζήτημα του χρηματοδοτικού κενού και καλυφθούν οι τρύπες του νυν Προγράμματος (μη μετακύλιση ομολόγων, ομόλογα της ΕΚΤ) τότε ο δρόμος προς αυτή την εξέλιξη μπορεί να ανοίξει. Υπό την προϋπόθεση, βέβαια, ότι μαζί θα ανοίξει και το ζήτημα της μείωσης του χρέους (σ.σ. ακόμη και μέσω στόχων η επίτευξη των οποίων θα οδηγεί σε μείωση των επιτοκίων ή περιόδους χάριτος) και, κυρίως, ότι η κυβέρνηση θα διαθέτει την πολιτική δυναμική για να φτάσει μέχρι τέλους.

Διαβάστε εδώ: http://newpost.gr/post/368995/na-diwksoyn-to-dnt-epithymoyn-samaras-ndash-benizelos#ixzz37W41LvHq

Δεν υπάρχουν σχόλια: