Δευτέρα, 14 Ιουλίου 2014

Εισαγγελική έρευνα για Μαρινάκη και άλλους δέκα


Να ξεκαθαρίσουμε κάτι από την αρχή. Όποιος καλείται από τους δικαστές να καταθέσει ως ύποπτος για κακουργήματα δεν είναι κατηγορούμενος. Θα καταστεί κατηγορούμενος εφόσον δεν πείσει τους ανακριτές που ερευνούν μια υπόθεση.

Ως εκ τούτου και ο Βαγγέλης Μαρινάκης, ο πρόεδρος του Ολυμπιακού με τους στενούς του συνεργάτες και με άλλα στελέχη της ΕΠΟ όπως ο πρόεδρος της ΕΠΟ κ. Σαρρής, δεν είναι ακόμη κατηγορούμενοι.

Ωστόσο το εύρος των κατηγοριών που αντιμετωπίζουν είναι μεγάλο και για πολλούς δεν προκάλεσε έκπληξη.

Όταν η Εθνική ομάδα πανηγύριζε στα γήπεδα της Βραζιλίας γράφαμε ότι ένα πέναλτι μας κάνει να ξεχάσουμε το απαξιωμένο και βρόμικο ελληνικό ποδόσφαιρο. H αθλητική δικαιοσύνη καλείται τώρα να ερευνήσει τα πάντα καθώς πολλοί πιστεύουν ότι έχει πολλά στοιχεία.

Ωστόσο, μήπως να θυμηθούμε τι έγινε με την πρώτη υπόθεση για τα στημένα; Είναι κανείς φυλακή για όλα αυτά που είχαν γίνει πριν από τρία χρόνια; Εδώ ο Μπέος, ο βασικός πρωταγωνιστής έγινε δήμαρχος και μπορεί να έχει και μεγαλύτερες φιλοδοξίες.

Να θυμίσουμε ότι και τότε ο Β. Μαρινάκης και περισσότερα από 80 άτομα είχαν κατηγορηθεί με ένα πόρισμα – κόλαφο της εισαγγελέως Ελ. Ράικου. Οι κατηγορίες έκαναν και τότε λόγο για εγκληματική οργάνωση, παράνομο στοιχηματισμό, στημένα παιχνίδια. Τι έγινε από τότε; Να θυμίσουμε μόνο ότι ο πρόεδρος του Ολυμπιακού βγήκε πρώτος σε σταυρούς δημοτικός σύμβουλος και έχει τον δικό του δήμαρχο στον Πειραιά.

Η νέα υπόθεση ίσως είναι ακόμη πιο βαριά. Στο μικροσκόπιο του αθλητικού εισαγγελέα Αριστείδη Κορέα, τίθεται ο τρόπος κλήρωσης των διαιτητών στο ελληνικό ποδόσφαιρο, καθώς και η κατάρτιση πινάκων της διαιτησίας, μετά από ανώνυμη καταγγελία που έφτασε στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών και στον αρχηγό της ΕΛΑΣ.

Ο κ. Κορέας διενεργεί προκαταρκτική εξέταση με σκοπό να διαπιστωθεί η ενδεχόμενη τέλεση αξιοποίνων πράξεων, μεταξύ των οποίων σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, εκβίαση, παραβάσεις του νόμου περί εκρηκτικών, δωροδοκία κ.α.

Στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας έδωσε έγκριση το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών έπειτα από σχετική πρόταση του εισαγγελέα, για άρση του τηλεφωνικού απορρήτου εμπλεκομένων στην υπό διερεύνηση υπόθεση, ώστε να εξακριβωθούν οι κατηγορίες που αναζητά ο εισαγγελέας. Με το βούλευμά τους (υπ’ αριθμ. 1921/2014) τα μέλη του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών επιτρέπουν στον κ. Κορέα να αξιοποιήσει κάθε επιβαρυντικό στοιχείο για «τη διακρίβωση της συνολικής εγκληματικής συμπεριφοράς των εμπλεκόμενων».

Οι μέχρι στιγμής ύποπτοι για τη διάπραξη αδικημάτων ανέρχονται σύμφωνα με πληροφορίες στους 11, ανάμεσά στους οποίους και ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός Βαγγέλης Μαρινάκης, ο πρόεδρος του Λεβαδειακού Γιάννης Κομπότης, στελέχη ΕΠΟ και διαιτητές. Όλοι έχουν κληθεί σε ανωμοτί καταθέσεις και έχουν ζητήσει και έχουν λάβει προθεσμίες, προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις, για μετά τις 15 Αυγούστου.

Οι συνομιλίες που έχουν καταγραφεί από τον σούπερ κοριό είναι σοβαρές. Σε άλλες περιπτώσεις στήνονται διαιτητές, σε άλλες μιλάνε για απειλές και ξυλοδαρμούς αναφέροντας συγκεκριμένα ονόματα. Επίσης, στη δικογραφία υπάρχουν καταθέσεις όπως του διαιτητή Κωνσταντινέα ο οποίος δέχθηκε τρεις βόμβες στον φούρνο του στην Καλαμάτα αλλά και ο ποδοσφαιριστής, Γ. Τζαβέλλας, για τον εμπρησμό της καφετέριάς του στον Βύρωνα.

Τα γεγονότα είναι συγκλονιστικά αλλά μέχρι τώρα… σιγή ασυρμάτου. Άντε θα ακούσουμε για μεταγραφές ποδοσφαιριστών αλλά απαντήσεις δεν θα δοθούν ποτέ. Να θυμηθούμε άραγε τα γεύματα με τη Δούρου ή τις… παρελάσεις υπουργών που συνωστίζονταν για το ποιος θα παίξει καλύτερη… μπάλα; Θα τους δούμε και ως μάρτυρες υπεράσπισης όταν ο κ. Μαρινάκης θα κατηγορηθεί, εφόσον κατηγορηθεί;

Κάποιοι ίσως θα πρέπει να αναθεωρήσουν τις φιλίες τους και να μετανιώσουν πικρά για τα όσα δεινά θα φέρουν τα επόμενα χρόνια. Αλλά και οι πολίτες οφείλουν να ξέρουν τι ψηφίζουν και ποιον κι όχι να «μαγεύονται» από το χρήμα και τη δόξα. Ο μόνος κερδισμένος από την υπόθεση μπορεί να είναι ο… Ολυμπιακός. Διότι δεν θα αποκλείαμε να πάρει ο Πρόεδρος με μεταγραφή τον… Ροναλντίνιο ή ακόμη και τον Κλόζε που έκλεισε το σπίτι της Βραζιλίας, προκειμένου να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: