Πέμπτη, 31 Ιουλίου 2014

ΧρεοκόπησεΓια δεύτερη φορά μέσα σε 13 χρόνια η Αργεντινή δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στις δανειακές της υποχρεώσεις, με αποτέλεσμα να προχωρήσει σε στάση πληρωμών.

Η τελευταία προθεσμία για την επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές έληξε στις 07.00 το πρωί, ώρα Ελλάδας (00.00 τα μεσάνυχτα, τοπική), καθώς οι σκληρές διαπραγματεύσεις στη Νέα Υόρκη ανάμεσα σε κυβερνητικά στελέχη και hedge funds για την εξαγορά του μη εξυπηρετούμενου χρέους του Μπουένος Άιρες έπεσαν στο κενό. Οι δανειστές απαίτησαν να αποπληρωθούν το σύνολο της αξίας των ομολόγων, που είχαν στην κατοχή τους και έληγαν (περίπου 1,3 δισ. δολάρια), την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση της Αργεντινής απαντούσε πως δεν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα για μια τέτοια ενέργεια. Μάλιστα, το Μπουένος Άιρες κατηγόρησε τα hedge funds ότι χρησιμοποιούν το χρέος της χώρας με τέτοιον τρόπο ώστε να αποκομίσουν το μέγιστο δυνατό οικονομικό όφελος, προκαλώντας παράλληλα προβλήματα στις αγορές.


Ο Υπουργός Οικονομικών της Αργεντινής

Πριν από αυτήν την εξέλιξη, η Standard & Poor’s είχε ήδη προχωρήσει σε υποβάθμιση του αξιόχρεου της Αργεντινής στην κατηγορία «Selective Default» (Επιλεκτική Χρεοκοπία), ενώ ο υπουργός Οικονομικών της Αργεντινής ενημέρωνε τους πολίτες ότι οι επενδυτές, που έχουν στην κατοχή τους αργεντίνικα ομόλογα, απέρριψαν και την τελευταία πρόταση του κράτους για την επίτευξη συμφωνίας.

«Δυστυχώς, καμία συμφωνία δεν επετεύχθη και η Δημοκρατία της Αργεντινής θα προχωρήσει σύντομα σε χρεοκοπία» επεσήμανε από τη μεριά του -μέσω ανακοίνωσης- ο Αμερικανός δικαστικός διαμεσολαβητής Ντάνιελ Πόλακ, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως «οι πολίτες θα είναι το απόλυτο θύμα».

Οικονομικοί αναλυτές πάντως κάνουν λόγο για επιλεκτική χρεοκοπία, θεωρώντας απίθανο να επαναληφθούν οι απίστευτες εικόνες του 2001, όταν χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώνονταν στις κεντρικές πλατείες των μεγάλων πόλεων της χώρας, κρατώντας κατσαρόλες και κουτάλες στα χέρια. Εκείνη τη χρονιά, δεκάδες άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους κατά τη διάρκεια βίαιων συγκρούσεων με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, την ίδια στιγμή που η τότε κυβέρνηση είχε «παγώσει» τραπεζικούς λογαριασμούς σε μια ύστατη προσπάθεια να αποφύγει μια «αιμορραγία» καταθέσεων προς το εξωτερικό.

«Η Αργεντινή δεν έχει αθετήσει τους όρους του χρέους της»

Για την επικείμενη στάση πληρωμών της Αργεντινής μίλησε το απόγευμα της Τετάρτης ο υπουργός Οικονομίας της Αργεντινής κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από το προξενείο της χώρας στη Νέα Υόρκη.

Ο Άξελ Κισίλοφ έκανε λόγο για «παιχνίδια» στην πλάτη του λαού της Αργεντινής, επαναλαμβάνοντας πως η χώρα δεν έχει αθετήσει τους όρους του χρέους της και έχει αποστείλει τις απαιτούμενες πληρωμές στα μέλη της διοίκησης των τραπεζών. Την ίδια στιγμή χιλιάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί στην κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας, εκφράζοντας την υποστήριξή τους στην πρόεδρο της χώρας Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρχνερ. Κρατώντας εθνικές σημαίες φώναξαν μεταξύ άλλων και συνθήματα κατά των ΗΠΑ και του ΔΝΤ.

Οι σκληρές διαπραγματεύσεις στο «Κόκκινο Μήλο» δεν είχαν κάποιο αποτέλεσμα, καθώς όπως αναφέρθηκε νωρίτερα οι πιστωτές επεδίωκαν την πλήρη αποπληρωμή των αναδιαρθρωμένων ομολόγων της χώρας.

«Οι πολίτες της Αργεντινής είναι τα πραγματικά θύματα»

Από τη μεριά του ο Αμερικανός δικαστικός διαμεσολαβητής στην υπόθεση χρέους της Αργεντινής, Ντάνιελ Πόλακ, δήλωσε ότι δεν επετεύχθη συμφωνία την Τετάρτη και «η Δημοκρατία της Αργεντινής σύντομα θα βρίσκεται σε επικείμενη αδυναμία πληρωμής».

Ο 
Πόλακ πρόσθεσε ότι η αδυναμία πληρωμής «δεν αποτελεί μία απλή «τεχνική» κατάσταση, αλλά ένα αληθινό και οδυνηρό γεγονός που θα έχει επιπτώσεις στους ανθρώπους», συμπεριλαμβανομένων των πολιτών της Αργεντινής, των ομολογιούχων και των πιστωτών.

«Οι πολίτες της Αργεντινής θα είναι το πραγματικό και απόλυτο θύμα», είπε. «Οι πλήρεις συνέπειες της αθέτησης δεν είναι προβλέψιμες, αλλά σίγουρα δεν είναι θετικές», τόνισε.

Νωρίτερα, ο οίκος αξιολόγησης S&P κήρυξε την Αργεντινή σε κατάσταση «επιλεκτικής χρεοκοπίας».

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας, Χρήστος Καράμπελας

Δεν υπάρχουν σχόλια: