Παρασκευή, 25 Ιουλίου 2014

Ο ΠΛΟΥΤΟΣ ΔΕΝ ΠΟΛΕΜΙΕΤΑΙ ΑΠΟ ΚΑΝΕΝΑ ΚΑΘΕΣΤΩΣ


Στα γράφω τηλεγραφικά. Με δυο πάσες, το πολύ τρεις ο αποδυτηριάκιας φθάνει στην αντίπαλη περιοχή και από θέση βολής σκοράρει. Σου λέω, δηλαδή, ό,τι έχω να σου πω χωρίς σαλιαρίσματα. Αυτό είναι. Μπαμ και κάτω. Και μετά πάμε παρακάτω.

Δύσκολα ο φτωχός να κάνει λεφτά. Αυτό είναι το ένα. Το άλλο ότι εύκολα ο πλούσιος να γίνει πλουσιώτερος. Χρειάζεται ανάλυση; Η ζωή είναι έτσι στημένη που μια στις εκατό ο άφραγκος να δει φως, δηλαδή να αλλάξει επίπεδο ζωής. Απεναντίας, πάλι γιατί το θέλει η ζωή, τα λεφτά γεννάνε λεφτά. Πρώτα, βέβαια, τους κτυπάνε την πόρτα.

Είσαι ο μεγαλοεπιχειρηματίας, ο μεγαλοβιομήχανος, ο μεγάλος σ’ ένα χώρο. Δεν χρειάζεται να ψαχτείς αν θες να απλωθείς πέρα από τις δικές σου μπίζνες. Όπως στο ρεστωράν ο μαίτρ σού προτείνει το μένιου, έτσι οι γάτοι της πιάτσας σου παρουσιάζουν ποια πρότζεκτ παίζουν.

Έχεις λεφτά, διαθέτεις ένα κονδύλι και αν είσαι ικανός μπίζνεσμαν θα πετύχεις και σ’ ένα χώρο έξω απ’ αυτόν που ήδη θριαμβεύεις.

Τα γράφω αυτά με αφορμή έρευνα σύμφωνα με την όποια τα προσεχή δέκα χρόνια θα αυξηθεί και 85% ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων σ’ όλον τον πλανήτη. Να ξέρουμε τι λέμε. Εκατομμυριούχος είναι αυτός που έχει στην άκρη περισσότερο από 30 εκ. ευρώ. Δισεκατομμυριούχος λογίζεται κάποιος και με μονάχα …ένα δις.

Άσε τι λέγεται. Αποδυτηριάκια διαβάζεις. Δεν υπήρξε θρησκεία, ούτε ιδεολογία, ούτε ένα πολιτικό σύστημα, ακόμα και το πιο αντιδραστικό καθεστώς, που επιθυμούσε να γίνονται πιο πλούσιοι οι πλούσιοι. Η γαμημένη η ζωή, στο λέω με μεγάλα γράμματα, είναι αυτή και στην πιο λαϊκή, στην πιο δημοκρατική κοινωνία, παρά την βούληση της, που ευνοεί την αρχέγονη δυναμική: Οι πλούσιοι να γίνονται πιο πλούσιοι, οι φτωχοί πιο φτωχοί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: