Δευτέρα, 7 Ιουλίου 2014

Χανς Βέρνερ-Ζιν: Να γίνει «κούρεμα» του χρέους των χωρών του ευρωπαϊκού νότου


Το μοντέλο της ελάφρυνσης του χρέους και όχι της άντλησης χρημάτων από φορολογούμενους προτείνει ο επικεφαλής του γερμανικού οικονομικού ινστιτούτου IFO υπενθυμίζονας πώς λύθηκε η ασιατική κρίση χρέους του 1997
Υπέρ της μείωσης του χρέους των χωρών του ευρωπαϊκού νότου ώστε να υπάρξει οικονομική ανάπτυξη τάσσεται ο επικεφαλής του γερμανικού οικονομικού ινστιτούτου Ifo Χανς Βέρνερ Ζιν.

Σύμφωνα με το Bloomberg ο γερμανός οικονομολόγος υπενθυμίζει ότι η ασιατική οικονομική κρίση που ξεκίνησε το 1977 επιλύθηκε περισσότερο χάρη στην ελάφρυνση χρέους και λιγότερο με την άντληση χρημάτων από τους φορολογούμενους, μοντέλο που θα έπρεπε να χρησιμοποιηθεί από τους Ευρωπαίους πολιτικούς.

«Τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις είναι υπερχρεωμένα, οι τράπεζες είναι υπερχρεωμένες, τα κράτη είναι υπερχρεωμένα και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες είναι υπερχρεωμένες. Δεν είναι ευχάριστο για τον πιστωτή να αναγνωρίζει ότι δεν θα πάρει πίσω τα χρήματά του αλλά όσο πιο σύντομα αντιμετωπίσει την αλήθεια τόσο καλύτερα γι' αυτόν» ανέφερε ο Ζιν.

Με τα βάρη του χρέους να είναι «σχεδόν αφόρητα χρειαζόμαστε μια διάσκεψη χρέους στην Ευρώπη για να παραχωρήσουμε μερική ελάφρυνση χρέους στις χώρες του Νότου. Και η διαπραγμάτευση πρέπει να γίνει κεντρικά αφού αφορά πολλές χώρες» καταλήγει ο Ζιν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: