Πέμπτη, 10 Ιουλίου 2014

Εξι στους δέκα γιατρούς στην Ελλάδα θεωρούν ότι οι υπηρεσίες υγείας έγιναν χειρότερες

Παναγιώτα Καρλατήρα

Το 18% των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ δηλώνει ότι δεν μπορεί να πληρώσει τα φάρμακά του, ενώ το 11% δεν μπορεί να βρει εύκολα την αγωγή τουΓεμάτη «σκιές» και χωρίς καμία προοπτική θετικής έκβασης για τον «ασθενή» ειναι η ακτινογραφία του συστήματος δημόσιας υγείας στη χώρα μας, όπως αυτή απεικονίστηκε απο μεγάλη έρευνα του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) που παρουσιάστηκε την Πέμπτη απο τον πρόεδρο του ΙΣΑ, κ. Γιώργο Πατούλη.

Έξι στους δέκα γιατρούς και ασθενείς θεωρούν ότι οι υπηρεσίες υγείας έχουν γίνει χειρότερες τον τελευταίο χρόνο, ενώ μόλις τρεις στους δέκα πιστεύουν ότι είναι ίδιες ή καλύτερες σε σχέση με το παρελθόν.

Την ίδια στιγμή, η ψυχολογία επαγγελματιών υγείας και πολιτών βρίσκεται στο ναδιρ σχετικά με τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας, καθώς μόλις ένας στους τέσσερις δηλώνει αισιόδοξος για το μέλλον. Ένας στους δύο ζητεί από τη νέα πολιτική ηγεσία να κάνει παρεμβάσεις για να βελτιώσει το σύστημα, ενώ το 22 τοις εκατό των γιατρών δηλώνει ότι σκέφτεται να αναζητήσει εργασία στο εξωτερικό.

Τη δημοσκόπηση διενέργησε η εταιρία PROGNOSIS, για λογαριασμό του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, σε γιατρούς - μέλη του ΙΣΑ, ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ και Συλλόγους Ασθενών.Τα προβλήματα των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥΟι ασθενείς προτάσσουν ως σημαντικότερο πρόβλημά τους ότι δεν βρήκαν συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ γιατρό, ενώ αναφέρουν ότι δεν έχουν τα χρήματα για την φαρμακευτική τους αγωγή. Ειδικότερα:

•​το 18% δηλώνει ότι δεν μπορεί να πληρώσει τα φάρμακά του
•​ενώ το 11% δεν μπορεί να βρει εύκολα την αγωγή του.
•​ένα σημαντικό ποσοστό των ασθενών δήλωσε ότι εξαναγκάστηκε να διακόψει τη θεραπεία του ή να παραλείψει δόση γιατί δεν είχε χρήματα για να καταβάλλει τη συμμετοχή.

Η άποψη των γιατρών

Ριζικές παρεμβάσεις και αλλαγές στο σύστημα υγείας ζητά από την νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας το 88% των γιατρών. Ειδικότερα :

•το 66% πιστεύει ότι οι υπηρεσίες υγείας το τελευταίο χρόνο έχουν γίνει χειρότερες

Αντίθετα, 1 στους 4 γιατρούς είναι αρκετά αισιόδοξος, για το μέλλον

•το 22% έχει σκεφτεί να αναζητήσει εργασία στο εξωτερικό.
•το 80% θεωρεί ότι με το νέο καθεστώς συνεργασίας που επιβάλλει ο ΕΟΠΥΥ δεν θα καλύπτεται οικονομικά. Μάλιστα το 66% θεωρεί ότι έχει ευθύνες η ηγεσία του ΕΟΠΥΥ για την σημερινή κατάσταση.

Μόλις το 17% θεωρεί ότι οι αλλαγές που προωθούνται στην πρωτοβάθμια περίθαλψη θα οδηγήσουν σε καλύτερες υπηρεσίες ενώ το 21% κρατάει στάση αναμονής

Αντίθετα το 62% θεωρεί ότι δεν πρόκειται να οδηγήσουν σε καλύτερες υπηρεσίες υγείας, ενώ το 69% δηλώνει ότι η επιβολή πλαφόν στη συνταγογράφηση δυσχεραίνει την εξυπηρέτηση των ασθενών του.

Η άποψη των ασφαλισμένων
Ικανοποιημένος δήλωσε ένας στους τρείς ασθενείς που τον τελευταίο χρόνο είχαν κάποια επαφή με το σύστημα υγείας. Μάλιστα το 23% εξακολουθεί να νιώθει ασφάλεια με το σύστημα υγείας. Ωστόσο, το 60% αισθάνεται ότι δεν θα εξυπηρετηθεί εάν αρρωστήσει.

Έξι στους δέκα ασθενείς θεωρεί ότι οι υπηρεσίες υγείας έχουν γίνει χειρότερες τον τελευταίο χρόνο, το 22% έχουν παραμείνει ίδιες και το 6% πιστεύει ότι έχουν βελτιωθεί.

Το 53% θεωρούν ότι οι αλλαγές στην πρωτοβάθμια φροντίδας δεν θα οδηγήσουν σε καλύτερες υπηρεσίες υγείας. Μόλις το 10% θεωρεί ότι θα οδηγήσουν σε καλύτερες ενώ ένα ποσοστό γύρω στο 37% κρατάει στάση αναμονής.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι ασφαλισμένοι το τελευταίο χρόνο είναι τα εξής:

•29% δεν βρήκε συμβεβλημένο γιατρό,
•18% δεν μπορεί να πληρώσει τα φάρμακα του
•11% δεν μπορεί να βρει εύκολα τα φάρμακά του
•28% δεν αντιμετώπισε κανένα πρόβλημα.

Άλλα προβλήματα που ανέφεραν αυθόρμητα οι ασθενείς ήταν: το κόστος ανά επίσκεψη στο γιατρό, η μεγάλη αναμονή στα ραντεβού, το κόστος ανά συνταγή, οι απεργίες, το πλαφόν στα φάρμακα και η κακή κατάσταση των νοσοκομείων.

Η εμπειρία από τα δημόσια νοσοκομεία

Από τους ασφαλισμένους που τον τελευταίο χρόνο πήγαν σαν ασθενείς ή συνοδοί ασθενούς, σε κάποιο δημόσιο νοσοκομείο: το 40% δήλωσε ότι έμεινε από πολύ έως αρκετά ικανοποιημένο, το 38% έμεινε λίγο, ενώ το 22% δεν έμεινε καθόλου ικανοποιημένο.

Οι συνηθέστερες καταστάσεις που δηλώνουν οι ασθενείς ότι αντιμετωπίζουν είναι οι εξής:

•πληρώνουν με δυσκολία τη συμμετοχή στα φάρμακά του(45% ).
•δεν παίρνουν κάποια φάρμακα γιατί δεν έχει χρήματα (14%).
•παρέλειψαν κάποια θεραπεία γιατί δεν μπορούσε ν αγοράσει τα φάρμακά του (10%).
•παίρνουν μόνο όσα φάρμακα κρίνει απολύτως απαραίτητα ( 9% ).
•διέκοψαν τη θεραπεία γιατί δεν μπορούσε να αγοράσει τα φάρμακά (3%).

Σύλλογοι ασθενών

Τα μεγαλύτερα προβλήματα που θεωρούν οι Σύλλογοι Ασθενών ότι αντιμετωπίζουν οι ασθενείς είναι ότι δεν έχουν να πληρώσουν τη συμμετοχή τους σε φάρμακα και φυσικοθεραπείες, δεν έχουν ασφάλεια και δεν έχουν πρόσβαση στις νέες θεραπείες.

Άλλα σημαντικά προβλήματα που ανέφεραν αυθόρμητα ότι αντιμετωπίζουν οι ασθενείς είναι:

•οι ασθενείς δεν παίρνουν τα φάρμακά τους γιατί στοιχίζουν
•παίρνουν γενόσημα με προτροπή των φαρμακοποιών με αποτέλεσμα οι γιατροί να έχουν λανθασμένη εικόνα για τη θεραπεία
•το ποσοστό συμμετοχής είναι υψηλό και έχει καταργηθεί η δωρεά χορήγηση
•οι γιατροί φοβούνται να γράψουν το κατάλληλο φάρμακο και γράφουν δραστική ουσία
•μείωση των ποσοστών αναπηρίας
•δύσκολη πρόσβαση στα νοσοκομεία λόγω υπερβολικής φόρτισης
•μερική λειτουργία εξειδικευμένων μονάδων των νοσοκομείων

Επίσης, εννέα στους δέκα συλλόγους ασθενών χαρακτηρίζουν χειρότερο το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στη χώρα μας σε σύγκριση με άλλες χώρες ενώ ένα μεγάλο ποσοστό θεωρεί ότι η πολιτική ηγεσία δεν τους λαμβάνει υπόψη στην χάραξη της πολιτικής.

Σχετικά με το ποιος φταίει για τη σημερινή κατάσταση, η αυθόρμητη απάντηση ήταν πως φταίνε όλοι. Ενώ 6 στους 10 επιρρίπτουν ευθύνη στην κυβέρνηση, όχι μόνο στην σημερινή αλλά σε όλες και στους εκάστοτε υπουργούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: