Πέμπτη, 31 Ιουλίου 2014

Ο ΛΑΚΟΣ ΤΩΝ ΛΕΟΝΤΩΝ ΓΙΑ ΠΡΩΤΟΚΛΑΣΑΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ ΝΔ

Ο Δημήτρης, η Όλγα, η Ντόρα, ο Άρης και η σφαγή της Α’ Αθήνας


Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος

Μπορεί η κυβέρνηση να στέλνει μηνύματα υπέρβασης του σκόπελου της Προεδρικής Εκλογής και, άρα, πραγματοποίησης των εκλογών το... 2016, ωστόσο – κακά τα ψέμματα – το σύνολο των πολιτικών στελεχών κινούνται ήδη σε προεκλογικούς ρυθμούς.

Όλοι, άλλωστε, γνωρίζουν ότι από το Σεπτέμβριο και μετά όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά, το σενάριο δε μίας οριακής εκλογής ή ακόμη και ήττας της Νέας Δημοκρατίας κάνει πολλούς να διαμορφώνουν ήδη τη στρατηγική επιβίωσης στην επόμενη ημέρα. Και στο πλαίσιο αυτό, οι μεγάλες περιφέρειες της χώρας καθίστανται ο λάκκος των λεόντων για πολλά προβεβλημένα στελέχη της Ν.Δ. Δεν είναι άλλωστε λίγοι όσοι θεωρούν ότι η Ν.Δ. μπορεί να βρεθεί, αναλογικά, στη θέση που βρέθηκε το ΠΑΣΟΚ μετά το σοκ των εκλογών του Μαΐου του 2012, όταν δηλαδή κορυφαία στελέχη έμειναν εκτός Βουλής. Αυτό μπορεί να συμβεί εάν η Ν.Δ. έρθει δεύτερο κόμμα, ενδεχόμενο που θα οδηγήσει στη μικρότερη κοινοβουλευτική ομάδα από την ίδρυση του κόμματος. Το 2009, στην ήττα από το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ εξέλεξε 96 βουλευτές ενώ το 2012, ως πρώτο κόμμα, εξέλεξε 108 το Μάιο και 129 τον Ιούνιο. Αν, απλώς, τα ποσοστά στις επικείμενες κάλπες αντιστραφούν υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, η Ν.Δ. θα βρεθεί με 70 – 75 έδρες! Προφανώς αυτό το ενδεχόμενο κάνει τα στελέχη να λειτουργούν στη λογική «ο θάνατός σου, η ζωή μου», στάση που στις μεγάλες περιφέρειες, όπου πολιτεύονται και πολλοί πρωτοκλασάτοι, οδηγεί σε πόλεμο μέχρις εσχάτων.

Και εις ότι αφορά στην Αθήνα, αυτός ο πόλεμος ενδεχομένως να περιλαμβάνει πολλούς πρωταγωνιστές.
Το καλό και το (πολύ) κακό σενάριο

Όλες οι συζητήσεις αναπτύσσονται επί δύο, ουσιαστικά, σεναρίων. Το πρώτο θέλει τη Ν.Δ. να επικρατεί έστω και οριακά του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές και, συνεπώς να διατηρεί τον αριθμό των βουλευτών στην Α' Αθήνας. Τον Ιούνιο εξέλεξε 8 βουλευτές και σε περίπτωση νίκης ένας αριθμός μεταξύ 7 και 8 μοιάζει εφικτός.

Το κακό σενάριο, ωστόσο, αυτό της ήττας είναι πολύ κακό. Όχι μόνον για τη Ν.Δ. που θα περιοριστεί αριθμητικά στα επίπεδα των 70 βουλευτών αλλά και για τους βουλευτές της Α' Αθήνας που μπορεί να είναι έως 4 και, κατά πάσα πιθανότητα, μόλις 3 ! Ποιοι θα «χωρέσουν» σε αυτές τις θέσεις, είναι το μεγάλο ερώτημα.

Αν κάποιος δεχτεί τις εκτιμήσεις των ίδιων των βουλευτών, το μεγάλο φαβορί δεν είναι άλλο από την υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη. Εξελέγη πρώτη το 2012 και, πιθανότατα, θα επαναλάβει την επίδοσή της και στις επόμενες εκλογές, όποτε κι αν αυτές γίνουν.

Από εκεί και πέρα, η ανάληψη της θέση Επιτρόπου από τον κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου μοιάζει να «εκτονώνει» την κατάσταση καθώς βγαίνει εκτός εκλογικής μάχης ένα ακόμη μεγάλο φαβορί.

Ο Βασίλης Κικίλιας, ήδη 4ος το 2012, επενδύει στη θέση του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως, στην καλή εικόνα που έχει στους πολίτες του Δήμου Αθηναίων για να διασφαλίσει την εκλογή του και να αυξήσει τις δυνάμεις του. Θεωρείται, επίσης, εκ των φαβορί για την είσοδο στην τριάδα.

Από εκεί και πέρα το... χάος καθώς παραμένει άγνωστο ποιοί θα τρέξουν στην κούρσα.

Για παράδειγμα, η κ. Ντόρα Μπακογιάννη, μετά την απόρριψη της υποψηφιότητάς της για την Κομισιόν από τον κ. Σαμαρά, είναι σε στρατηγικό δίλημμα. Το ενδεχόμενο να μείνει εκτός κεντρικής πολιτικής σκηνής πρέπει να αποκλειστεί. Θα διεκδικήσει την παραμονή της στο Επικρατείας, στην πρώτη θέση του οποίου τοποθετήθηκε μετά την επιστροφή της στο κόμμα; Κι αν ναι, θα της δώσει τη θέση ο κ. Σαμαράς; Η', αντιθέτως, θα της ζητήσει να κατέβει στην περιφέρειά της, δηλαδή την Α' Αθηνών; Αν αυτό συμβεί είναι σαφές ότι η κ. Μπακογιάννη θα δώσει τη μάχη της πρωτιάς στην Α' Αθήνας, με την κούρσα να αποκτά σαφώς θηλυκά χαρακτηριστικά, μεταξύ Ντόρας και Όλγας.

Ερωτηματικό παραμένει και το τι θα πράξει ο κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος. Η προσπάθειά του για το Δήμο δεν τελεσφόρησε, ωστόσο, συγκρότησε μία βάση υποστηρικτών στην Πρωτεύουσα. Πιθανολογείται ότι θα δοκιμάσει τις δυνάμεις του στην Α' Αθηνών και όχι στη Β', όπου επίσης παρατηρείται συνωστισμός...

Ως προς τους εν ενεργεία βουλευτές, αυτός που μάλλον θα αποφύγει τον πόλεμο της Αθήνας θα είναι ο κ. Νότης Μηταράκης. Η αποχώρηση του Κ. Μουσουρούλη δημιουργεί ένα... παράθυρο ευκαιρίας για τον έχοντα ρίζες στη Χίο κουμπάρο του Αντώνη Σαμαρά και όλα δείχνουν ότι εκεί θα δοκιμάσει την τύχη του στις επόμενες εκλογές.

Η κ. Φωτεινή Πιπιλή, 3η το 2012 (!), παραμένει ένα πολύ ισχυρό στέλεχος στην Α', εξ ου και τα σενάρια που την έφεραν μεταξύ των υποψηφίων να διεκδικήσουν για λογαριασμό της ΝΔ το Δήμο. Η κ. Πιπιλή έχει αποδείξει ιδιαίτερη αντοχή και δυναμική και κάθε άλλο παρά δευτερεύων παίκτης μπορεί να θεωρηθεί.

Από εκεί και κάτω, η μάχη θα είναι αμείλικτη. Προκόπης Παυλόπουλος, Σταύρος Ψυχάρης αλλά και ο Θανάσης Πλεύρης που μπήκε, από το παράθυρο, στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ τον Ιούνιο και αναμένεται να διαδεχθεί τον Δ. Αβραμόπουλο στη Βουλή θα δώσουν τη μάχη. Χωρίς, μάλιστα, να μπορεί να αποκλειστεί και το ενδεχόμενο ενός νέου υποψηφίου που θα κάνει την έκπληξη και θα αυξήσει ακόμη περισσότερο το δείκτη δυσκολίας...Διαβάστε εδώ: http://newpost.gr/post/372839/o-dhmhtrhs-h-olga-h-ntora-o-arhs-kai-h-sfagh-ths-a-athhnas#ixzz391NLHzjR

Δεν υπάρχουν σχόλια: