Τρίτη, 29 Ιουλίου 2014

Αζήτητοι στη ζωή, αζήτητοι και στο θάνατο - Η αξιοπρέπεια κοστίζει 450 ευρώΡεπορτάζ: Βαγγέλης Βιτζηλαίος

Τελικά το μαρτύριο μίας κατεστραμμένης ζωής μπορεί να συνεχιστεί και μετά θάνατον. Το φλέγον θέμα της παράνομης μετανάστευσης περιλαμβάνει άλλη μία τραγική πτυχή για την Ελλάδα: Αυτή της αύξησης των αζήτητων σορών στα νεκροτομεία.

Η αυξητική τάση της ροής παρανόμων μεταναστών και τα συχνά δυστυχήματα, όπως προσφάτως αυτό της Σάμου, έχουν αυξήσει τις σορούς που παραμένουν στα ψυγεία, όπως δήλωσε στο newpost o προϊστάμενος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών, Νίκος Καρακούκης.

«Είναι ένα τεράστιο κοινωνικό φαινόμενο. Ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι οι οικονομικές δυνατότητες που έχει ένας άνθρωπος προθανατίως αμβλύνεται μεταθανάτια. Όλοι πρέπει να τύχουν μιας αξιοπρεπούς ταφής, όποια θρησκεία και να έχουν» τονίζει χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι για την τύχη των πτωμάτων ασχολείται μόνο το υπουργείο Δικαιοσύνης, στο οποίο υπάγεται η υπηρεσία.

Στην Αθήνα καταφθάνουν περίπου 15 σοροί ανά ημέρα. Οι αζήτητες φτάνουν τις 10, κατά μέσο όρο, το μήνα.
Η αξιοπρέπεια κοστίζει... 450 ευρώ

Εύλογα σχηματίζεται το ερώτημα: Τι γίνεται με τις σορούς που δεν αναζητούν συγγενείς των θυμάτων;

«Όλα τα έξοδα για την ταφή αυτών των ανθρώπων βγαίνουν από το υπουργείο Δικαιοσύνης» δηλώνει ο κ. Καρακούκης υπογραμμίζοντας το κόστος που υπάρχει, καταγγέλλοντας την έλλειψη άλλων δομών, δημοτικών για παράδειγμα, όπως γίνεται στο εξωτερικό.

Η εκάστοτε ταφή κοστίζει 450 ευρώ, άρα το μήνα τα έξοδα είναι τουλάχιστον 4.500 ευρώ.

«Η χώρα μας, παρά την κρίση, διακρίνεται για τον σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας» σημειώνει, ευχαριστώντας για τη βοήθεια τον γενικό γραμματέα Αντεγκληματικης Πολιτικής, Μαρίνο Σκανδάμη, κάνοντας λόγο για μέριμνα ώστε να βγουν άμεσα τα απαραίτητα κονδύλια της ταφής των σορών. Το θετικό σημείο είναι ότι οι σοροί παραμένουν στα ψυγεία το πολύ 15-20 μέρες, ενώ παλαιότερα για μήνες, έως και χρόνο.

Ο προϊστάμενος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών δεν παραλείπει να αφήσει αιχμές για τον πρόσθετο ρόλο που καλείται να επιτελέσει. «Σε μας πέφτει το βάρος το να φερθούμε αξιοπρεπώς σε έναν άνθρωπο που έχει αποβιώσει. Εμείς καλούμαστε να αναπληρώσουμε έναν ανύπαρκτο σύστημα» δηλώνει σημειώνοντας ότι τα νεκροταφεία και τα γραφεία τελετών ζητούν ολόκληρα τα ποσά της ταφής, ενώ μιλάει και για κατηγορίες τάφων.

«Αυτούς που είναι μόνους στη ζωή, μην τους αφήνουμε μόνους και μετά θάνατον» καταλήγει ο κ. Καρακούκης...

Διαβάστε εδώ: http://newpost.gr/post/372324/azhthtoi-sth-zwh-azhthtoi-kai-sto-thanato-h-aksioprepeia-kostizei-450-eyrw#ixzz38qSWjPHd

Δεν υπάρχουν σχόλια: