Τετάρτη, 9 Ιουλίου 2014

Σήμερα η δεύτερη έξοδος στις αγορές για 3 δισ. ευρώ

της Ελευθερίας Κούρταλη|

Σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθεί η νέα έξοδος της Ελλάδας στις αγορές για άντληση 3 δισ. ευρώ μέσω 3ετών ομολόγων.

Σήμερα ανοίγει το βιβλίο προσφορών για την έκδοση ομολόγου τριετούς διάρκειας, όπου το ελληνικό δημόσιο αναμένεται να αντλήσει 3 δισ. ευρώ, με το επιτόκιο να εκτιμάται μεταξύ του 2,95% και του 3,1%. Οι αρχικές εκτιμήσεις τοποθετούσαν το επιτόκιο στο 3,3%-3,5%, ωστόσο ο ΟΔΔΗΧ ελπίζει να πετύχει ένα επίπεδο κοντά στο 3%.

Τα βιβλία θα ανοίξουν σήμερα και η πώληση αναμένεται να ολοκληρωθεί αύριο Πέμπτη, όταν ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης θα έχει την πρώτη του συνάντηση με τους επιθεωρητές της Τρόικας

Τα βιβλία θα ανοίξουν σήμερα και η πώληση αναμένεται να ολοκληρωθεί αύριο Πέμπτη, όταν ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης θα έχει την πρώτη του συνάντηση με τους επιθεωρητές της Τρόικας.

Το βιβλίο προσφορών διαχειρίζονται οι Bank of America Merrill Lynch, Deutsche Bank, Goldman Sachs Group,Citigroup, JPMorgan , Morgan Stanley, Nomura, HSBC Holdings, UBS και BNP Paribas.

Αυτή είναι η δεύτερη προσπάθεια της Ελλάδας να βγει στις αγορές μόνη της και να αναζητήσει χρηματοδότηση μετά το Μνημόνιο του 2010, μετά από την έκδοση πενταετούς ομολόγου τον Απρίλιο με επιτόκιο 4,95%.

Αξίζει να σημειώσουμε πως στην δημοπρασία εξάμηνων εντόκων γραμματίων χθες, το δημόσιο άντλησε 1,625 δισ. ευρώ, με το επιτόκιο να υποχωρεί σημαντικά, στο 2,05% από 2,15% στην αντίστοιχη έκδοση τον περασμένο μήνα.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, αυτή η δεύτερη κίνηση-ματ της Ελλάδας, αφενός ανοίγει τον δρόμο για την συζήτηση της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και αφετέρου βοηθά στο να προχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση στην επόμενη πιο σημαντική έκδοση, μακροπρόθεσμων ομολόγων 7ετής διάρκειας.

Αξίζει να σημειώσουμε πως η ελληνική κυβέρνηση προχωρά σε αυτήν την έξοδο τόσο για να στείλει μήνυμα στην Τρόικα ότι έχει την δυνατότητα να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες, όσο και για να έχει την αναγκαία ρευστότητα για τα ομόλογα που λήγουν τον Αύγουστο, ύψους 6,7 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: