Πέμπτη, 24 Ιουλίου 2014

Πάνω από 19 εκατ. οι τουρίστες φέτος στην Ελλάδα - «Θολό» το τοπίο για το 2015


Πρόβλημα για τις επενδύσεις οι νέοι κανόνες του ΕΣΠΑΜπορεί ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων να ετοιμάζεται μέσα στον επόμενο μήνα να αναθεωρήσει για μία ακόμη φορά προς τα πάνω τις προβλέψεις για τις διεθνείς αφίξεις σε επίπεδα άνω των 19 εκατομμυρίων για το 2014, το σκηνικό ωστόσο είναι ιδιαίτερα «θολό» για το 2015, την ίδια στιγμή που επενδύσεις δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ μπορεί να μείνουν στα χαρτιά λόγω των περιοριστικών όρων που θέτει η Ε.Ε. ως προς το νέο επενδυτικό πλαίσιο.

«Σε γενικές γραμμές, είναι μέγα επίτευγμα για τη χώρα, όταν φλέγεται το ... σύμπαν στην ευρύτερη περιοχή μας- ήδη πολλές εταιρείες ακυρώνουν πτήσεις από το Τελ Αβίβ- να συνεχίζει να βελτιώνει τις επιδόσεις της στον τουρισμό, αναθεωρώντας μάλιστα συνεχώς προς τα πάνω τις προβλέψεις», επεσήμανε χτες χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων κ. Α. Ανδρεάδης στο περιθώριο της εκδήλωσης για την υπογραφή συμφώνου συνεργασίας με το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών με σκοπό την υλοποίηση ερευνών σχετικά με τη συμβολή του τουριστικού τομέα στην ελληνική οικονομία.

«Ωστόσο, οι ισορροπίες είναι ευαίσθητες και ευάλωτες, έχουμε πολλούς αστάθμητους παράγοντες για την επόμενη χρονιά και το 2015 είναι θολό, αφού οι γενικότερες συνθήκες μάλλον θα επιδεινωθούν παρά θα βελτιωθούν. Ας μη νομίζουμε ότι κάθε χρόνο θα ανεβαίνουμε κατά 1-2 εκατομμύρια αφίξεις. Θα πρέπει να υπάρχει μεγάλη προσοχή ως προς τις τιμές αλλά και το επίπεδο υπηρεσιών που παρέχουμε στον τουρισμό». Προς την κατεύθυνση αυτή, μάλιστα ο ΣΕΤΕ ετοιμάζεται να ανακοινώσει δείκτες ικανοποίησης πελατών σε συνεργασία με τον γνωστό οργανισμό Review Pro ώστε να υπάρχει και ένα πιο αντικειμενικό μέτρο σύγκρισης των ελληνικών προορισμών με αντίστοιχους ξένους όπως π.χ. την Αθήνα με τη Βαρκελώνη και την Κωνσταντινούπολη, τη Μύκονο και τη Σαντορίνη με την Ιμπιζα και τη Νότια Γαλλία κ.ο.κ.


Οι αφίξεις
Ως προς τις αφίξεις για την εφετινή χρονιά, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ «με βάση και τα στοιχεία κίνησης του Ιουλίου θα κάνουμε μία επανεκτίμηση μέσα στον Αύγουστο των 19 εκατ. αφίξεων (συν 2,2 εκατομμυρίων από την κρουαζιέρα) προς τα πάνω, ενώ για τα άμεσα έσοδα από τον τουρισμό οι εκτιμήσεις παραμένουν στα πέριξ των 13 δισ. ευρώ. Παράλληλα, περιμένουμε τα στοιχεία και από τις οδικές αφίξεις οι οποίες πέρυσι ήταν 5,5 εκατομμύρια, εκ των οποίων 1,5 εκατομμύρια ήταν ημερήσιες επισκέψεις που έχουν όμως πολύ μικρή κατά κεφαλή δαπάνη. Αυτό που βλέπουμε για εφέτος είναι ότι το μίγμα των πελατών έχει αλλάξει, με την Αθήνα ειδικά να παρουσιάζει μεγάλη αύξηση και ήδη μέσα στο πρώτο εξάμηνο η αύξηση αυτή μεταφράζεται σε επιπλέον 400.000 τουρίστες».

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney

Δεν υπάρχουν σχόλια: