Πέμπτη, 19 Ιουνίου 2014

ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΝΑ ΣΚΟΤΩΣΟΥΜΕ ΤΩΡΑ ΤΟ ΓΚΟΤΖΙΛΑ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ;

Του Δημήτρη Τζώρα  (Πολιτικός Αναλυτής)


Το Ελληνικό δημόσιο χρέος είναι σαν το Γκοτζίλα, μεταλλαγμένο!!! Προήλθε από τα βάθη του παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος, είναι άκρως φονικό για την κοινωνία, κινητικά ανεξέλεγκτο και με οικονομικούς ορούς αλεξίσφαιρο!!! Ο εθνικός μας Γκοτζίλα, είναι πράγματι καταστροφικός και οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας με διαφορετικές στρατηγικές και μεθόδους, έχουν εστιάσει τις προσπάθειές τους στον περιορισμό της φονικότητας αυτού του «τέρατος». Όμως, σε ένα σύνθετο κόσμο, τα πράγματα είναι πιο πολύπλοκα απ’ ότι δείχνουν….

Ο Ελληνικός Γκοτζίλα είναι ισοπεδωτικός για την χώρα, αλλά η ύπαρξή του εξακολουθεί να τρομάζει την ευρωπαϊκή και παγκόσμια γειτονιά. Ο βρυχηθμός του τέρατος, ενίοτε, είναι πιο τρομακτικός από το ίδιο το τέρας. Όσο υπάρχει το τεράστιο Ελληνικό χρέος, τόσο αυτό θα τρομοκρατεί τις αγορές και την Ευρωζώνη. Όσο υφέρπει ο φόβος του ντόμινο, η χώρα θα μετέχει της ιστορικής αφηγήσεως … Η απειλή της στάσης πληρωμών ή η αποπληρωμή του χρέους σε άλλο νόμισμα, από την Ελληνική πλευρά, είναι ένα πολιτικο-οικονομικό όπλο, που κρατάμε στα χέρια μας και χρειάζεται τεράστια σύνεση στον τρόπο που θα το χρησιμοποιήσουμε.

Το ζητούμενο ήταν πάντα ένα για τους πιστωτές, ο Ελληνικός Γκοτζίλα να μην αφυπνίσει τους… γειτονικούς Γκοτζίλα. Για να μην τους αφυπνίσει από τα υπνωτικά που τους έχουν ρίξει, θα πρέπει να περιοριστεί ή να πεθάνει το «τέρας». Το σενάριο που θα γράψουν οι πιστωτές, όταν βρουν βιώσιμη λύση για το Ελληνικό δημόσιο χρέος, μπορεί να έχει ψιλά γράμματα που δεν έχουμε διαβάσει ακόμα. Λογικά, εάν το σύστημα ακολουθήσει γραμμική πορεία, τότε, θα αναπνεύσει η οικονομία και θα αρχίσει σταδιακά, αλλά επώδυνα, να ανακάμπτει η χώρα, παραμένοντας στην Ευρωζώνη και την Καρλομάγνεια οικογένεια χωρίς να αλλάξει κάτι. 

Το Ελληνικό αεροπλάνο θα προσγειωθεί ομαλά. Όμως, σε έναν γεωπολιτικά διεστραμμένο κόσμο, αυτό μπορεί να σημαίνει και πτώση χωρίς αλεξίπτωτο, διότι μόλις οι πιστωτές αποδεχτούν το γεγονός, ότι δεν θα πάρουν πίσω το σύνολο των χρημάτων τους και χρεωθούν την ασυμμετρία του Ελληνικού ζητήματος, η χώρα μας τους είναι άχρηστη και προβληματική σε αυτή της τη μορφή. Ίσως, να αναζητήσουν άλλες συνέργειες για την εκμετάλλευση του ορυκτού και μη πλούτου μας, κάτω από μία συνολική αναθεώρηση της βαλκανικής και μεσανατολικής πολιτικής τους. Σε ένα τέτοιο, φρικτό για τον τόπο σενάριο, θα ενεργοποιηθούν άλλες δυνάμεις, που θα θέσουν υπό αναίρεση και υπό αμφισβήτηση το status quo της περιοχής.

 Οι συνθήκες ειρήνης είναι αυτές, που διχοτομούν οριστικά και αμετάκλητα τις χώρες. Όσο διαρκεί ο πόλεμος, τα πάντα παραμένουν ρευστά και υπό συνεχή διαπραγμάτευση. Η Γιουγκοσλαβία διαλύθηκε τυπικά και νομικά, όταν υπέγραψε τις συνθήκες ειρήνης. Εάν διαρκούσε ο εμφύλιος πόλεμος για ακόμη μερικά χρόνια, ίσως η εξέλιξή της να ήταν διαφορετική.

Το ίδιο βλέπουμε και στη Συρία. Όσο διαρκεί ο πόλεμος, τόσο η χώρα παραμένει ανέπαφη εδαφικά και εξακολουθεί να διατηρεί διά του Άσσαντ την κρατική της υπόσταση, άσχετα με το πως την προσεγγίζει αυτή πολιτικά, η διεθνής κοινότητα. Ίσως λοιπόν, όσο είμαστε εμπλεκόμενοι σε αυτή την παγκόσμια οικονομική ρευστότητα διά της αλληλεπιδράσεώς μας, η χώρα να συνεχίσει να υφίσταται, έτσι όπως την γνωρίζουμε.

Το ελληνικό Χονγκ Κονγκ!!!

Οι κινήσεις της Άγκυρας στην περιοχή του Αιγαίου και της Θράκης, καθώς και η σταδιακή προσφώνηση της Ελληνικής μουσουλμανικής μειονότητας ως Τουρκική από… Ευρωπαϊκές φωνούλες, είναι δυσοίωνα σημάδια, αφού μπορεί να δείχνουν την τάση του παγκοσμίου συστήματος, όταν απομονωθεί το ελληνικό δημόσιο χρέος από την εξίσωση.

 Ας μην ξεχνάμε, ότι η Τουρκία παρεμβαίνει δυναμικά στην περιοχή, όταν η χώρα μας βρίσκεται σε συστημικό μεταβατικό στάδιο. Κατέλαβε στρατιωτικά την μισή Κύπρο μας το 1974, όταν η χώρα μετέβη από ένα σύστημα σε ένα άλλο και όχι διότι έπεσε η παράνομη κυβέρνηση. Η συνολική μεταβολή ενός συστήματος είναι αυτή που παραλύει μία χώρα δομικά, όχι η εναλλαγή των κυβερνήσεων, παράνομων ή μη!!! 

Εάν συνυπολογίσουμε την εξουσιοδότηση που έχει λάβει η Τουρκία να παρεμβαίνει διπλωματικά και στρατιωτικά από το Ιράκ μέχρι την Αίγυπτο και την Λιβύη, τότε η υπόθεση Ελληνικό δημόσιο χρέος πρέπει να επιλυθεί με τεράστια προσοχή και όχι κοντόφθαλμα και μικροπολιτικά!!! Να λυθεί το πρόβλημα γρήγορα, αλλά όχι εις βάρος τις εδαφικής ακεραιότητας της χώρας μας!!!

Η αναστολή πληρωμών για 5 έτη του δημοσίου χρέους προς τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα δώσει ανάσα στην Ελληνική οικονομία και χρόνο, ώστε να εξετάσουμε συνολικά τα νέα δεδομένα που θα προκύψουν από την αναδιάταξη των συσχετισμών στη Μέση Ανατολή.

 Η χώρα δεν πρέπει να σταθεί παθητικά απέναντι στην Ευρωζώνη και το ΔΝΤ, αλλά με πολιτικούς ορούς, να δώσει ένα ισχυρό μήνυμα πάνω στο δόγμα του ισοδύναμου τετελεσμένου και της διαρκούς οικονομικής απειλής.


Καθώς η χώρα δεν διαθέτει ισχυρά οικονομικά όπλα αυτή την στιγμή στα χέρια της, το παράδειγμα του Χονγκ Κονγκ μπορεί να είναι μία λύση. Δηλαδή, ίσως θα έπρεπε να σκεφτούμε πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να δώσουμε στο νησί της Σαμοθράκης τα οικονομικά και πολιτικά χαρακτηριστικά του Χονγκ Κονγκ!!! Μία χώρα, δύο συστήματα! Η νήσος να αποτελέσει την βάση για ένα άλλο νόμισμα, παράλληλο του ευρώ και ταυτόχρονα σημείο συναντήσεως διά της οικοδομήσεως πανεπιστημίων, ερευνητικών κέντρων αεροδιαστημικής και αμυντικής βιομηχανίας, αγροτεχνολογίας και ωκεανογραφικών μελετών, με κράτη που αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα ασφάλειας και μελλοντικών απειλών, όπως το δικό μας. Το νησί, μπορεί να αποτελέσει πολιτισμικό καταφύγιο λαών και προμαχώνα Ελευθερίας. 

Εάν η Ελλάς είναι αναγκασμένη να πιει όλο το πικρό ποτήρι, τότε να το πιουν με την σειρά τους και αυτοί που μας το έδωσαν. Δεν περιμένουμε από το σάπιο μέχρι το μεδούλι καθεστώς να προβεί σε τέτοιες κινήσεις στη σκακιέρα. Δεν τρέφουμε τέτοιες αυταπάτες!!! Ελλάς, όμως, δεν είναι το καθεστώς, αλλά εμείς, ο κυρίαρχος λαός…

Δεν υπάρχουν σχόλια: