Πέμπτη, 26 Ιουνίου 2014

Καταδίκη 37 ετώνΜε σύλληψη απειλείται ο πρόεδρος των «Ελλήνων Οικολόγων» Δημοσθένης Βεργής, μετά τη βαρύτατη ποινή κάθειρξης που του επιβλήθηκε για καταπάτηση δασικής ή αναδασωτέας έκτασης, η οποία ανήκε στη ελληνικό δημόσιο, κοντά στη λίμνη του Μαραθώνα.
Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας του επέβαλε ποινή 37 ετών και 6 μηνών χωρίς αναστολή. Αυτό σημαίνει πως ο πρόεδρος των Οικολόγων, που δεν βρισκόταν στην αίθουσα του δικαστηρίου κατά την εκφώνηση της καταδικαστικής απόφασης αφού είχε το δικαίωμα να εκπροσωπηθεί από δικηγόρο, από σήμερα θεωρείται καταζητούμενος και θα πρέπει είτε να συλληφθεί και να οδηγηθεί στις φυλακές ή να παραδοθεί μόνος του.

Η βαριά «καμπάνα» της Δικαιοσύνης αφορά σε υπόθεση καταπάτησης χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων, συνολικής αξίας άνω των 8 εκατ. ευρώ, κοντά στη λίμνη του Μαραθώνα, με πλαστά έγγραφα κυριότητας με τα οποία αποχαρακτηρίζονταν οι επίμαχες εκτάσεις. Ο Δημ. Βεργής κρίθηκε ένοχος χωρίς αναστολή αν και το δικαστήριο του αναγνώρισε το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου, ενώ του επέβαλε και χρηματικό πρόστιμο ύψους 150.000 ευρώ.Μαζί του, καταδικάστηκαν ο πρώην δασάρχης Πεντέλης, Νίκ. Παπακώστας και ο συγκατηγορούμενός του κ. Κατογιαννάκης. Ο πρώτος καταδικάστηκε σε 14 χρόνια κάθειρξη και πρόστιμο 5.000 ευρώ και ο δεύτερος σε 10 έτη και πρόστιμο 3.000 ευρώ. Σε αντίθεση με τον πρόεδρο των «Ελλήνων Οικολόγων», σε αυτούς δόθηκε αναστολή και δεν θα οδηγηθούν στις φυλακές. Αθώοι κρίθηκαν για την ίδια υπόθεση οι Εμμ. Δρακάκης, εφοριακός και τότε στέλεχος της Κτηματικής Υπηρεσίας Ανατολικής Αττικής και ο κ. Βλάχος.

Η δικογραφία αφορά σε ακίνητα συνολικής έκτασης 452.000 τ.μ., την οποία εμφανίζεται να διεκδικούσε ο Δημ. Βεργής στην περιφέρεια Σπατατζικίου Αγ. Στεφάνου Αττικής για λογαριασμό του ιδίου και του πολιτικού του κόμματος. Σύμφωνα με την κατηγορία, όμως, οι εκτάσεις αυτές, η αξία των οποίων υπολογίζεται ότι υπερβαίνει τα οκτώ εκατομμύρια ευρώ, όχι μόνο ήταν δασικές ή αναδασωτέες, αλλά ανήκαν στο ελληνικό Δημόσιο και στην ΕΥΔΑΠ, παρά το γεγονός ότι ο Δημ. Βεργής υποστήριζε ότι οι τελευταίοι δεν είχαν δικαιώματα σε αυτές.

Ο Δημ. Βεργής εμφανίζεται να προέβαλε -κατά το κατηγορητήριο- «ανύπαρκτα δικαιώματα κυριότητας», ενώ οι κατηγορούμενοι φέρονται να είχαν πλαστογραφήσει έγγραφα, σύμφωνα με τα οποία οι εκτάσεις δεν ήταν δασικές. Οι υπόλοιποι κατηγορούνται, μεταξύ άλλων, πως συνέταξαν εκθέσεις οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν το 1999 σε αγωγή του Δημ. Βεργή κατά του Δημοσίου, με την οποία ο πρόεδρος και ιδρυτής των «Ελλήνων Οικολόγων» διεκδικούσε 42.800 τ.μ. από την επίμαχη περιοχή. Όλοι πάντως αρνήθηκαν τις κατηγορίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: