ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ: Θυμήθηκαν το παρελθόν του Μπαρόζο και το παρόν των «λομπιστών»

Σάββατο, 31 Μαΐου 2014

Θυμήθηκαν το παρελθόν του Μπαρόζο και το παρόν των «λομπιστών»

Οι μαοϊκές καταβολές του απερχόμενου προέδρου και οι χιλιάδες «χειριστές» των αποφάσεων της Ευρώπης
Προστριβές και σκοπιμότητες βγαίνουν στην επιφάνεια στις Βρυξέλλες με αφορμή την επιλογή του επόμενου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Μάλλον θα πληρώνει για πάντα τις νεανικές του πεποιθήσεις ο (προσεχώς) τέως πρόεδρος της Ευρώπης

Ωστόσο, ταυτόχρονα, λύνονται οι γλώσσες όσον αφορά την προσωπικότητα και το ρόλο του απερχόμενου προέδρου, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Οπως επισημαίνεται σε έκθεση του Corporate Europe Observatory, ενός ανεξάρτητου οργάνου με έδρα τις Βρυξέλλες και το Αμστερνταμ, το λεγόμενο «lobbying» είναι μια βιομηχανία δισεκατομμυρίων ευρώ που ανθίζει στην καρδιά της Ευρώπης.

Συγκεκριμένα, στις Βρυξέλλες, αν και υστερούν σε σύγκριση με την Ουάσιγκτον, πέριξ του ιστορικού κέντρου της πόλης, όπου στεγάζονται οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, «παραμονεύουν» τουλάχιστον 30.000 «λομπίστες», έτοιμοι να προσφέρουν τις υπηρεσίες και τις συμβουλές τους πριν από κάθε κρίσιμη ψηφοφορία των ευρωπαϊκών οργάνων.

Και τούτο τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απασχολεί περί τους 31.000 υπαλλήλους.

Εκατοντάδες επιχειρήσεις, χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί, μεγάλα δικηγορικά γραφεία, σύμβουλοι δημοσίων σχέσεων και εμπορικοί αντιπρόσωποι κατοικοεδρεύουν στην περιοχή του κέντρου, επιχειρώντας, αφού προσεγγίσουν, για παράδειγμα, τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, να διαμορφώσουν άποψη και να επηρεάσουν τις αποφάσεις εκείνων που καλούνται να νομοθετήσουν εκπροσωπώντας μία αγορά 507 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Σύμφωνα πάντοτε με την ίδια έρευνα, φαίνεται πως επιτυγχάνουν το στόχο τους, καθώς «χειρίζονται» το 75% των αποφάσεων που λαμβάνονται στο Ευρωκοινοβούλιο.

Οσον αφορά στο πρόσωπο του 58άχρονου κ. Μπαρόζο, ένθερμου υποστηρικτή των επιλογών του πρώην πρόεδρου των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, και της αμερικανικής εισβολής στο Ιράκ, και πρώην επικεφαλής του μαοϊκού κινήματος για την Αναδιοργάνωση του Κόμματος του Προλεταριάτου στην Πορτογαλία, όπως φροντίζουν να υπενθυμίσουν δημοσιεύματα στον ευρωπαϊκό Τύπο, φαίνεται πως πάντοτε θα τον ακολουθεί η φήμη για την εμμονή του υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων των κρατικών επιχειρήσεων ύδρευσης των χωρών-μελών της Ε.Ε.

Στο πλαίσιο αυτό προκύπτει πως εντάσσεται και η προσπάθειά του στα μέσα της δεκαετίας του 2000, όταν ακόμη πολιτευόταν στη χώρα καταγωγής του, να ιδιωτικοποιήσει την κρατική επιχείρηση υδρογονανθράκων της Πορτογαλίας, Galp Energia, υπέρ της αμερικανικής Carlyle.

Σε κάθε περίπτωση, όπως εύστοχα επισημαίνει η βρετανική «The Guardian», η εποχή αυτή είναι ιδιαιτέρως «γόνιμη» για «lobbying» στο χώρο της ενέργειας και ο λόγος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον τομέα αυτό δεν είναι διόλου αμελητέος.

Το χαλί είναι ήδη στρωμένο, χάρη στη στρατηγική της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τους ενεργειακούς στόχους που έχει θέσει η Ευρώπη με ορίζοντα το 2020, ενώ η διεθνής συγκυρία, λόγω της Ουκρανίας, προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες.

Εν αναμονή της ανάληψης των καθηκόντων του από τον επόμενο πρόεδρο της Κομισιόν, είτε πρόκειται για τον Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, τον Μάρτιν Σουλτς ή ακόμη και τον Γκι Φερχόφσταντ, η γαλλική «Le Monde» διερωτάται «πώς ο (προσεχώς) τέως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δικαιολογεί το πέρασμά του από τον μαοϊσμό στην κεντροδεξιά;», και παραθέτει παλαιότερη δήλωσή του.

«Ηταν λες και ξύπνησα απότομα, από ένα όνειρο ή έναν εφιάλτη. Επανήλθα στο οικείο περιβάλλον μου, αυτό της μικρής μπουρζουαζίας, που τάσσεται υπέρ των μεταρρυθμίσεων και κατά της επανάστασης», φέρεται να είχε δηλώσει ο κ. Μπαρόζο.
ΝΕΦΕΛΗ ΤΖΑΝΕΤΑΚΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: