ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ: Στην Αθήνα ο σπουδαιότερος επενδυτής του πλανήτη! Οι κινήσεις του και τα σχέδια του για την Ελλάδα - Ποιος είναι ο Πρεμ Γουάτσα

Παρασκευή, 30 Μαΐου 2014

Στην Αθήνα ο σπουδαιότερος επενδυτής του πλανήτη! Οι κινήσεις του και τα σχέδια του για την Ελλάδα - Ποιος είναι ο Πρεμ Γουάτσα


- H Fairfax βασικός επενδυτής της Eurobank μετά τη συμφωνία με θεσμικούς επενδυτές για την ΑΜΚ
- Τα περιουσιακά στοιχεία του ομίλου Fairfax φτάνουν τα 36 δισεκατομμύρια με έδρα τον Καναδά
- Τον περασμένο Οκτώβριο απέκτησε το 4,25% του μετοχικού κεφαλαίου στον όμιλο Μυτιληναίου
- Τον Απρίλιο η Fairfax εξαγόρασε την Praktiker Hellas, από τον εκκαθαριστή της υπό πτώχευση γερμανικής Praktiker AG.
- Συνάντηση είχε με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη ΣτουρνάραΈνας από τους κορυφαίους επενδυτές σε παγκόσμια κλίμακα, θεωρείται ο Πρεμ Γουάτσα, ιδρυτής της καναδικής επενδυτικής εταιρείας Fairfax, η οποία πρόσφατα συμμετείχε δυναμικά στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank.

Ο κ. Γουάτσα, που βρίσκεται αυτές τις ημέρες στη χώρα μας, αποκαλείται από τον διεθνή τύπο ως ο «Καναδός Γουόρεν Μπάφετ» καθώς η απόδοση των μετοχών στις οποίες τοποθετήθηκε από το 2007 έως σήμερα ξεπέρασε το 100%. Ο κ. Γουάτσα γεννήθηκε το 1950 στην Ινδία, στην πόλη Χάιντεραμπάντ (η σημερινή Silicon Valley της Ινδίας) και όταν μετανάστευσε στον Καναδά είχε περιουσία μόλις 8 δολαρίων.

Είναι Χημικός Μηχανικός, με πτυχίο από το Πολυτεχνείο του Μαντράς της Ινδίας και κάτοχος MBA από τη σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου του Δυτικού Οντάριο. Εργάστηκε αρχικά ως αναλυτής στη Συνομοσπονδία Ασφαλίσεων του Τορόντο και στη συνέχεια ως διαχειριστής χαρτοφυλακίου μετοχών για ταμεία συνταξιούχων.

Το 1985 αγοράζει μια εταιρεία ασφάλισης φορτηγών, την Markel Finan­cial. Πάνω σε αυτήν χτίστηκε η αυτοκρατορία της Fairfax Financial Holdings.

Διαχρονικά έχει πλούσια κοινωφελή δραστηριότητα: Μέλος του Δ.Σ. του Παιδιατρικού Νοσοκομείου του Τορόντο, μέλος του Advisory Board του Richard Ivey School of Business, μέλος του Δ.Σ. του Μουσείου του Οντάριο. Πρόεδρος του Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστημίου του Waterloo.

Συνάντηση Γιάννη Στουρνάρα με τον Πρεμ Γουάτσα

Αισιόδοξος για την πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, στην οποία θα είναι μακροπρόθεσμος επενδυτής, δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fairfax Financial Holdings, ο Πρεμ Γουάτσα, αμέσως μετά τη συνάντησή του, στο υπουργείο Οικονομικών, με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Ο κ. Γουάτσα προέβλεψε πολύ θετικά στοιχεία στο μέλλον για τον ελληνικό τουρισμό, σταδιακή μείωση της ανεργίας και «νέα κεφάλαια, στα επόμενα χρόνια, στην ελληνική αγορά», προσθέτοντας, πάντως, ότι «είμαστε μακροπρόθεσμοι επενδυτές, αλλά για να πάει καλά η Eurobank, πρέπει να πάει καλά η Ελλάδα». Ευχαρίστησε, τέλος, τον κ. Στουρνάρα και την επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Αναστασία Σακελλαρίου, «οι οποίοι υπερέβησαν εαυτούς για να μας βοηθήσουν».

Προσφωνώντας τον κ. Γουάτσα, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι ο επικεφαλής του καναδικού fund «είδε πίσω από τα νούμερα και έδειξε εμπιστοσύνη στην Ελλάδα, όπως και στην Ιρλανδία, ότι θα βγει από την κρίση. Απέδειξε ότι πιστεύει σε αυτό που κάνουμε».

Η Fairfax Financial Holdings

H Fairfax είναι καναδική χρηματοπιστωτική εταιρία, η οποία δραστηριοποιείται μέσω των θυγατρικών της εταιριών στους τομείς των ασφαλειών ιδιοκτησίας και ατυχημάτων, των αντασφαλίσεων και της διαχείρισης επενδύσεων.

Έχει έδρα το Τορόντο του Καναδά και τα περιουσιακά στοιχεία του ομίλου Fairfax φτάνουν τα 36 δισεκατομμύρια δολάρια - ακαθάριστα έσοδα περί τα 6 δισ. δολάρια, καθαρά κέρδη 573 εκ. δολάρια (2013)

Απασχολεί περίπου 8.200 άτομα

Στις μεγαλύτερες τοποθετήσεις διεθνώς ανά κλάδους του Ομίλου περιλαμβάνονται:

-Στους κλάδους ασφάλισης και αντασφάλισης -μεταξύ άλλων- οι Crum & Forster, Northbridge Financial, Zenith, Falcon Insurance, ICICI Lombard, Gulf Insu­rance, Alliance Insu­rance, Po­lish Re, Singapore Re, Group Re, Advent, Odyssey Re κ.ά.)

-Στις ταξιδιωτικές υπηρεσίες: Thomas Cook India

-Στα προϊόντα φροντίδας υγείας: Johnson&Johnson

-Στις τράπεζες: Wells Fargo, US Bancorp

-Συμμετοχή στην ανακεφαλαιοποίηση της Bank of Ireland. Μαζί με τον Wilbur Ross, Kennedy Wilson, the Capital Group και την Fidelity Investments είχαν αγοράσει το 35% της Bank of Ireland. Στις αρχές Μαρτίου Fairfax και Ross πούλησαν το 6,4% των μετοχών της Τράπεζας και η Fairfax ανέφερε πως δεν προτίθεται να προχωρήσει σε περαιτέρω πώληση ποσοστού.

-Πρόσφατη μεγάλη εξαγορά, αυτή της εταιρείας κινητών τηλεφώνων Research in Motion (RIM) - BlackBerry (ανακοινώθηκε στις 24 Σεπτεμβρίου 2013) έναντι 4,7 δισεκ δολαρίων. Η Fairfax είναι σήμερα ο μεγαλύτερος μέτοχος της BlackBerry και έκτοτε ολοκλήρωσε επίσης συμφωνία αναχρηματοδότησης της εταιρείας με 1 δισεκ δολάρια, από τα οποία 250 εκ. δολάρια από την ίδια τη Fairfax, 300 εκ. δολάρια από την Canso Investment Counsel Ltd. και άλλους επενδυτές.

Η Fairfax στην Ελλάδα

Είναι ένας από τους σταθερότερους επενδυτές στη χώρα μας στη διάρκεια της κρίσης. Με επανειλημμένες τοποθετήσεις απέδειξε πως πιστεύει στις προοπτικές για ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και συνεχίζει να τοποθετείται.

Στις βασικές του τοποθετήσεις, εκτός από την τράπεζα Eurobank, περιλαμβάνονται επίσης οι Eurobank Properties, Όμιλος Μυτιληναίου, Praktiker Hellas.

Χρονολόγιο

•2011. Πρώτες συναντήσεις του Watsa με στελέχη της κυβέρνησης και κορυφαίους Έλληνες επιχειρηματίες.

•2012. Eurobank Properties. Τον Αύγουστο του 2012 η Fairfax σταδιακά απέκτησε το 19% της Eurobank Properties επενδύοντας πάνω από 50 εκατ. Ευρώ.

•2012 Jumbo-Σαράντης. Τον Ιούνιο του 2012 ανακοίνωσε στο Χρηματιστήριο Αθηνών ότι κατέχει ποσοστό 5,402% στην Jumbo, ενώ προς τα τέλη του ίδιου έτους απέκτησε ποσοστό άνω του 5% και στην εταιρεία Σαράντης. Η Fairfax έφθασε να κατέχει το 7,68% της Σαράντης και το 5,4% της Jumbo καταβάλλοντας περισσότερα από 30 εκατ. ευρώ για τις συμμετοχές αυτές. Αργότερα μείωσε τα ποσοστά της κάτω από το 5%, αποκομίζοντας σημαντικές υπεραξίες.

•2013 Eurobank Properties. Τον περασμένο Ιούνιο η Fairfax επένδυσε ακόμη 144 εκατ. ευρώ, φθάνοντας το ποσοστό στην εταιρεία Eurobank Properties στο 42% και τις συνολικές της επενδύσεις στην Eurobank Properties στα επίπεδα των 200 εκατ. ευρώ.

•2013 Μυτιληναίος. Τον περασμένο Οκτώβριο απέκτησε το 4,25% του μετοχικού κεφαλαίου στον όμιλο Μυτιληναίου αντί 25,5 εκατ. ευρώ. Σήμερα κατέχει το 5,02% των μετοχών του ομίλου.

•2014. Στις αρχές του Απρίλιου η Fairfax εξαγόρασε την Praktiker Hellas, από τον εκκαθαριστή της υπό πτώχευση γερμανικής Praktiker AG.


Δεν υπάρχουν σχόλια: