ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ: «Θα ξεκινήσουμε με κοινωνικές δομές»

Σάββατο, 31 Μαΐου 2014

«Θα ξεκινήσουμε με κοινωνικές δομές»

«Εδώ, όσοι επιλέγουν να ψηφίσουν τη Χρυσή Αυγή, δεν έχουν άλλοθι
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στη ΓΕΩΡΓΙΑ ΔΑΜΑ

Ενας αριστερός 50χρονος δάσκαλος, ο Χρήστος Βρεττάκος, βρίσκεται πλέον στο τιμόνι του Δήμου Κερατσινίου - Δραπετσώνας.
Ενός από τους πιο φτωχούς δήμους της χώρας, στον οποίο τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής προσεγγίζουν το 11% ενώ, συνολικά, τα ποσοστά της Αριστεράς υπερβαίνουν το 45%. Πρόκειται για τις γειτονιές όπου μεγάλωσε και δολοφονήθηκε ο Παύλος Φύσσας.

- Κύριε Βρεττάκο, στην περιοχή σας η Χ.Α. πήρε υψηλό ποσοστό. Τι θα πείτε στους δημότες σας που είναι ψηφοφόροι της, πώς θα τους προσεγγίσετε;

«Εδώ, όσοι επιλέγουν να ψηφίσουν τη Χρυσή Αυγή, δεν έχουν άλλοθι. Υπάρχει όμως το λίπασμα που θρέφει τους χρυσαυγίτες. Κι αυτό είναι οι μνημονιακές πολιτικές που εφαρμόζονται. Είναι η φτωχοποίηση και η εξαθλίωση. Κι όσο δεν αντιμετωπίζονται οι αιτίες, ενώ αντιθέτως προσπαθούμε με θεατρικούς τρόπους να επιλύσουμε τα προβλήματα που απορρέουν απ' αυτό το φαινόμενο, δεν θα έχουμε αποτελέσματα. Θα πρέπει παράλληλα να δούμε και τα ποσοστά των αριστερών δυνάμεων, που συνολικά αγγίζουν το 45%. Γεγονός που δείχνει ότι για τους δημότες τα πράγματα είναι δύσκολα, βασανιστικά. Βαδίζουν χωρίς κοινό βηματισμό. Και κινούνται βασιζόμενοι σε διαφορετικό σκεπτικό, απ' ό,τι πριν».

- Πού κυμαίνονται τα ποσοστά της ανεργίας;

«Εβαλαν τέλος στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, την οικοδομή, τις μικρές βιοτεχνίες. Η ανεργία στους δημότες ξεπερνά το 30%. Για την ανεργία των νέων δεν υπάρχουν στατιστικά στοιχεία. Αυτή έχει σπάσει όλα τα ρεκόρ».

- Στις φτωχογειτονιές της ανεργίας, οι άνθρωποι εξακολουθούν να παλεύουν και να ονειρεύονται;

«Μπορεί να μη διαθέτουμε πόρους, αλλά δεν θα τους αφήσουμε να μας απαγορεύσουν να ονειρευόμαστε μια ανθρώπινη πόλη. Εχουν δύναμη οι άνθρωποι στο Κερατσίνι. Και θα προσπαθήσουν να δημιουργήσουν γειτονιές με αλληλεγγύη, ελπίδα και ανθρωπιά».

- Πιστεύατε ότι θα εκλεγείτε;

«Οχι. Μόλις πριν από ενάμιση χρόνο, με μία παρέα στην οποία δεν συμμετείχε κανένας απ' όσους "έπαιζαν μπάλα" σε προηγούμενες δημοτικές διοικήσεις, δημιουργήσαμε το συνδυασμό "Αλλος δρόμος". Αλλά δεν ήταν σύνθημα, εμείς το εννοούσαμε. Δεν ήταν όμως και αυτοσκοπός μας να πάρουμε το δήμο. Κάναμε μια ζωντανή δημοτική κίνηση για να παρεμβαίνει στα μύρια προβλήματα. Δηλαδή αν δεν είχαμε εκλεγεί, δεν θα μας χάλαγε κιόλας... Στη συνέχεια, είχαμε την υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ. Μην ξεχνάτε ότι ζούμε σ' ένα δήμο, όπου τα τελευταία 30 χρόνια παίζουν μπάλα το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ.».

- Πώς οδηγηθήκατε στη δημιουργία μιας νέας δημοτικής παράταξης;

«Υπήρχε τεράστιο πολιτικό κενό! Καμία δημοτική παράταξη δεν έδειχνε τη διάθεση ν' ασχοληθεί με τα προβλήματα των κατοίκων. Ζούμε σε μια βρόμικη πόλη, που βασίζεται σε πελατειακές σχέσεις, στους κοινόχρηστους χώρους το πράσινο έγινε κίτρινο. Η δύσκολη καθημερινότητά μας αντιμετωπιζόταν με αδιαφορία. Τα σχολεία μας υποφέρουν. Οπως και όλα τα μεγάλα προβλήματα που χρονίζουν. Το εργοστάσιο της ΔΕΗ θα έπρεπε να είχε απομακρυνθεί από το 2006. Υπάρχουν πολλοί εγκαταλειμμένοι χώροι, παλιά εργοστάσια, που είχαν σκοπό να τους δωρίσουν σε ιδιώτες. Ηρθε κάποια στιγμή που είπαμε ότι δεν πάει άλλο».

- Υπάρχουν διαθέσιμα κονδύλια για να ευοδωθούν οι προσδοκίες σας;

«Δεν δώσαμε μεγάλες υποσχέσεις. Αρχικά, θα ξεκινήσουμε με τη δημιουργία κοινωνικών δομών στο δήμο και την προστασία της δημοτικής περιουσίας από τις ιδιωτικοποιήσεις. Από χθες θα έπρεπε να είχε στηθεί ένα δίχτυ προστασίας για τους δημότες που δοκιμάζονται. Θα λειτουργήσουμε λοιπόν ένα κοινωνικό ιατρείο, ένα παντοπωλείο κι ό,τι άλλο είναι αναγκαίο ώστε να σταθούμε δίπλα σε όσους τα χρειάζονται. Υποσχεθήκαμε ότι θα δημιουργήσουμε ποιότητα ζωής στις γειτονιές που δοκιμάζονται. Δεν μας ενδιαφέρει μόνο να ποτίσουμε το δενδράκι της πλατείας, που μπορεί να το ποτίσει κι ο καταστηματάρχης, αλλά να καθαρίσουμε τα φρεάτια ώστε να μην πλημμυρίσουν και φέτος το φθινόπωρο κάποιες γειτονιές. Συζητήσαμε με όλους τους κατοίκους, καταγράψαμε τα προβλήματα και σκοπεύουμε να τ' αντιμετωπίσουμε άμεσα και μάλιστα με την ενεργό συμμετοχή τους».

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: