ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ: Μαφιόζοι και Δημοσιογράφοι...

Κυριακή, 30 Μαρτίου 2014

Μαφιόζοι και Δημοσιογράφοι...

Με αφορμή την επίθεση στον Σωτήρη Βετάκη, ο Βασίλης Παπανδρέου γράφει για τους δημοσιογράφους που ή πέφτουν από τα σύννεφα ή τρέχουν να σωθούν ή... χαμογελούν ευχαριστημένοι!


Είναι «περίεργο» να σηκώνεις το τηλέφωνο και να ακούς τον πρώην διευθυντή σου, τον Βασίλη Παπαθεοδώρου, να σου λέει «σταμάτα ό,τι κάνεις κι έλα στο νοσοκομείο, χτύπησαν τον Βετάκη δύο τύποι με μηχανή και κράνη». Πριν 15 μήνες, ήμουν εγώ που πήρα τον Βασίλη και του είπα «σταμάτα ό,τι κάνεις κι έλα στο ΟΑΚΑ, χτύπησαν τον Καλκαβούρα δύο τύποι με μηχανή και κράνη». Πριν δύο χρόνια, μετά από τον 4ο προημιτελικό του Παναθηναϊκού με τη Μακάμπι, πίναμε ποτά στο Albion, ο Ασπρούλιας είχε ως συνήθως αργήσει κι όταν επιτέλους ήρθε, μας είπε «ρε μαλάκες, sorry που άργησα, αλλά με χτύπησαν δύο τύποι με μηχάνη και κράνη έξω από το σπίτι μου».

Αυτοί οι... δύο τύποι με τη μηχανή και τα κράνη –φαντάζομαι δεν είναι οι ίδιοι, αλλά δεν παίρνω και όρκο- το έχουν παρακάνει όμως! Με την ανοχή μας πάντα, αλλά το παραξήλωσαν!

Ο Ασπρούλιας, που είναι 205 εκατοστά, τη γλίτωσε με πρησμένα χείλια και μια μελανιά.

Ο Καλκαβούρας, που είναι λιγότερο γιγαντόσωμος, τη γλίτωσε με αίματα στο κεφάλι και ένα σκισμένο μπουφάν.

Ο Βετάκης όμως (που είχε λάβει προφορικές «προειδοποιήσεις» και δεν... έπεσε από τα σύννεφα), είχε την ατυχία, να έχει μαζί του τον 9χρονο γιο του. Ο ίδιος ο Σωτήρης λοιπόν, τη γλίτωσε με 2 σπασμένα δόντια και 5 ράμματα στο χείλος, αλλά ο Σπύρος δεν ξέρω αν τη «γλιτώσει» έτσι εύκολα.

Το να βλέπει ένα παιδί, δύο μπράβους να χτυπάνε από το ανοιχτό παράθυρο ενός αυτοκινήτου τον μπαμπά του με σιδερογροθιά, είναι μια εικόνα που την κουβαλάς μέσα σου. Το να φωνάζει ένα παιδί κλαίγοντας «όχι, όχι, μη χτυπάτε τον μπαμπά μου», είναι μια κραυγή που δυστυχώς θα την ξαναφωνάξει και στον ύπνο του. Ακόμα και οι πιο σκληροί μαφιόζοι δεν χτυπάνε ποτέ μπροστά στα παιδιά. Είτε στην πραγματικότητα, είτε στις ταινίες...

Αλλά εδώ, δεν έχουμε να κάνουμε με μια ταινία του Ντε Νίρο. Εδώ μιλάμε για την Ελλάδα του 2014. Την Ελλάδα της ανομίας, την Ελλάδα των μαφιόζων - επιχειρηματιών, την Ελλάδα των «στρατών», την Ελλάδα των δημοσιογράφων που κατευθύνουν όχι -μόνο- τους κάφρους, αλλά και τα ίδια τα «αφεντικά» τους. Αυτή η Ελλάδα λοιπόν, δεν έχει έλεος για κανέναν Βετάκη, κανέναν Καλκαβούρα, κανένανΑσπρούλια, κανέναν Τομαρά, κανέναν Ασβεστά, κανέναν Πανούτσο, κανέναν Συρίγο.

Αλλά, του πούστη, ακόμα κι αυτή η Ελλάδα της σαπίλας και της παράνοιας, θα έπρεπε να έχει έλεος για ένα 9χρονο παιδί, που ρώτησε τον μπαμπά του κλαίγοντας, βλέποντας τον μέσα στα αίματα «μπαμπά, σε χτύπησαν γιατί δεν ήξερες τον δρόμο»;

Τι να πεις στο παιδί; «Ναι αγόρι μου, θύμωσε ο κύριος γιατί δεν του έδωσα οδηγίες και με χτύπησε», ήταν η απάντηση του δημοσιογράφου των «ΝΕΩΝ», που πλέον θα έχει ένα πολύ δύσκολο ρόλο. Όχι να επουλώσει τα σωματικά και τα ψυχολογικά τραύματα. Ούτε καν να κινήσει διαδικασίες –γελάει ο κόσμος!- για να βρει ποιος και με εντολή ποιου τον χτύπησε. Ο Βετάκης πρέπει να πείσει τον γιο του ότι αυτοί που του φώναξαν«αυτό για να μη γράφεις μαλακίες» εννοούσαν κάτι άλλο.

Συμπτωματικά, το ίδιο είχαν φωνάξει και στον Καλκαβούρα οι δύο τύποι με τη μηχανή. Το ίδιο και στον Ασπρούλια, έξω από την πόρτα του σπιτιού του.

Ξέρω καλά ότι πολλοί από εσάς θα σκεφτούν «δημοσιογράφος δεν είναι; Όλο και κάτι θα έγραψε...». Αυτό και είναι το τεράστιο δυστύχημα! Έχουμε φτάσει σε τέτοιο σημείο κοινωνικής παρακμής, που θεωρούμε «λογικό» δύο τύποι να στήσουν καρτέρι σε έναν δημοσιογράφο, να τον ακολουθήσουν από το σπίτι του προς την προπόνηση του γιου του και στο πρώτο φανάρι που θα βρουν ευκαιρία, να του σπάσουν τα δόντια. Ε όχι! Δεν είναι λογικό σε καμία χώρα του δυτικού κόσμου. Δεν γίνεται δημοσιογράφοι να τρώνε διαρκώς ξύλο και οι υπόλοιποι να σφυρίζουμε φοβισμένα μεν, αδιάφορα δε!

Και αυτή τη φορά, δεν φταίνε οι κάφροι! Αυτή τη φορά, την ευθύνη την έχουν άλλοι και κάνουν το ίδιο επάγγελμα με τον Βετάκη. Είναι δημοσιογράφοι και χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες.

Σε αυτούς που σήμερα είναι σοκαρισμένοι, αλλά ξέρουν ότι δεν υπάρχει σωτηρία και θα προσπαθήσουν όσο μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους, κοιτώντας δύο φορές πριν παρκάρουν έξω από το σπίτι τους.

Σε αυτούς που από σήμερα ψάχνουν τρόπο να μην ενοχλήσουν ποτέ ξανά κανέναν –θεωρώ απολύτως ανθρώπινη την αντίδρασή τους- καθώς φοβούνται για την ασφάλειά τους και τον συχνά πενιχρό μισθό τους.

Και σε αυτούς που εδώ και χρόνια στάζουν χολή, με φτηνά και γελοία υπονοούμενα κατά συναδέλφων, Μέσων, συζύγων, οποιουδήποτε τέλος πάντων θεωρούν ότι πρέπει να στοχοποιηθεί!

Αυτοί όλοι, οι τελευταίοι, σήμερα οφείλουν να χαμογελούν ικανοποιημένοι, επειδή πέτυχαν το στόχο τους. Μπράβο τους και «καμάρι» τους, αλλά αυτή τη φορά θα μπει ένα τέλος. Με τους «μεγάλους» δεν μπορεί να τα βάλει κανείς. Ούτε οι νόμοι, ούτε η πολιτεία, ούτε καν η Τρόικα. Με τους ρουφιάνους των «μεγάλων» όμως, με τους ιδρωμένους υποτακτικούς, μπορούμε να τα βάλουμε όλοι μας και να τους στείλουμε στο διάολο.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι κάτι πρέπει να κάνουμε, γιατί με μαθηματική ακρίβεια, όταν σηκώσω την επόμενη φορά το τηλέφωνο, η φράση που θα ακούσω θα είναι «σταμάτα ό,τι κάνεις γιατί ο... είναι νεκρός». Σας μοιάζει υπερβολικό; Και μένα! Μέχρι πριν 3-4 χρόνια θα μου έμοιαζε ανήκουστο. Δυστυχώς δεν είναι και τα γεγονότα είναι πιο αδιαμφισβήτητα και από τα αίματα στα ρούχα του Βετάκη.

Θα είναι τα τελευταία αίματα; Φοβάμαι πώς όχι...

Υγ: Δεν ανήκω ούτε κατά διάνοια στην κατηγορία των γενναίων! Φοβάμαι και για εμένα και την οικογένειά μου και για τους φίλους μου και για τον σκύλο μου. Αν ήταν στο χέρι μου, θα έκλεινα τον υπολογιστή, θα έφτιαχνα βαλίτσες και θα επέστρεφα στην Ελλάδα ένα μήνα τον χρόνο για να κάνω μπάνια στη Χαλκιδική.

Υγ2: Σέβομαι και καμαρώνω τους φίλους μου, όπως ο Βασίλης Παπαθεοδώρου, που τολμάνε να τα βάλουν με τους «μεγάλους». Προσπαθώ να τον μεταπείσω να μην το κάνει! Γιατί; Γιατί είναι σαν μια μέλισσα που θέλει να τα βάλει με έναν άνθρωπο! Οι«συνέπειες» για τη μέλισσα είναι γνωστές…

* Η φωτογραφία είναι από μια «βόλτα» στο Camp Nou τον Μάιο 2011. Ο βρεγμένος τη βροχή δεν τη φοβάται...

Διάβασε περισσότερα στο: Μαφιόζοι και Δημοσιογράφοι... | gazzetta.gr
Follow us: @gazzetta_gr on Twitter | gazzetta.gr on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια: