Παρασκευή, 7 Φεβρουαρίου 2014

Live η τελετή έναρξης των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων


Στο Σότσι της Ρωσίας θα χτυπάει από σήμερα και μέχρι την 23η Φεβρουαρίου η «καρδιά» των Χειμερινών Ολυμπιακών αγώνων, καθώς αυτήν την ώρα πραγματοποιείται (ΟΤΕ 3) η τελετή έναρξης της 22ης διοργάνωσης, η οποία θα πρέπει να σημειωθεί ότι είναι η πιο δαπανηρή στην ιστορία του θεσμού.

Πιο συγκεκριμένα, το κόστος της «αγγίζει» το αστρονομικό ποσό των 37 δισεκατομμυρίων ευρώ, που είναι αρκετά μεγαλύτερο από τους θερινούς Ολυμπιακούς της Αθήνας, του Πεκίνο, ακόμη και αυτούς του Λονδίνου.


Εντυπωσιακή φωτογραφία απο το εσωτερικό του Σταδίου στην τελετή έναρξηςΣτους 22ους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες θα συμμετάσχουν περίπου 2.800 αθλητές, ενώ η συμμετοχή των γυναικών «αγγίζει» τα 1200 άτομα, αριθμός που επίσης αποτελεί ρεκόρ.

Στο σύνολο τους τα μέλη που απαρτίζουν τις αποστολές (αθλητές, προπονητές, παράγοντες) των 85 Εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών αριθμούν τα 6.000 άτομα.

Όλα τα αγωνίσματα κλειστού χώρου διεξάγονται στο Ολυμπιακό Πάρκο, σε ειδικές νέες κατασκευές, το οποίο απέχει μία ώρα από τις υπόλοιπες εγκαταστάσεις του βουνού.

Ο αριθμός των αγωνισμάτων που θα διεξαχθούν(98) αποτελεί ρεκόρ, ενώ τα 12 από αυτά θα διεξαχθούν για πρώτη φορά στην ιστορία των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων. Για την ασφαλή διεξαγωγή της διοργάνωσης έχουν αναπτυχθεί 37.000 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, ενώ σε ετοιμότητα βρίσκονται μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πλοία του πολεμικού ναυτικού.

Άλλωστε παρά τις διαβεβαιώσεις του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι εγγυημένα ασφαλείς, οι εντάσεις γύρω από το Σότσι παραμένουν υψηλές και θα συνεχίσουν να αυξάνονται.

Κι αυτό γιατί είναι η πρώτη φορά που ένα τόσο σημαντικό αθλητικό γεγονός τέτοιου μεγέθους λαμβάνει χώρα σε μια τόσο ασταθή περιοχή του Βόρειου Καυκάσου, σε μια χώρα όπου οι τρομοκρατικές επιθέσεις είναι συχνές.

Οι ρωσικές δυνάμεις ασφαλείας πάντως κάνουν ό,τι μπορούν να αποτρέψουν τρομοκρατικές επιθέσεις.

Ωστόσο, τρεις πρόσφατες επιθέσεις στο Volgograd για άλλη μία φορά ανέδειξαν πόσο ευάλωτο είναι το ρωσικό έδαφος σε τρομοκρατικές ενέργειες.

Πάντως όπως προαναφέραμε ο Πούτιν δεσμεύτηκε ότι η διοργάνωση θα βρίσκεται υπό «ατσάλινο κλοιό ασφαλείας». Το Σότσι βρίσκεται ανάμεσα στη Μαύρη θάλασσα και τα βουνά της Κράσναγια Πολιάνα, στα σύνορα της Ρωσίας με τη Γεωργία, ενώ είναι η πρώτη φορά που διεξάγονται Ολυμπιακοί Χειμερινοί Αγώνες δίπλα στη θάλασσα.

Όλη η περιοχή γύρω από το Σότσι και το Ολυμπιακό Πάρκο μεταμορφώθηκαν τα τελευταία τρία χρόνια. Το μικρό επαρχιακό αεροδρόμιο έγινε ένας σύγχρονος, διεθνής αερολιμένας, ενώ ανάλογη αναβάθμιση συντελέστηκε και στον Σιδηροδρομικό Σταθμό.

Άλλωστε η επιθυμία του Πούτιν να μετατρέψει την περιοχή σε τουριστικό θέρετρο οδήγησε στη δημιουργία νέων δρόμων και ξενοδοχείων.

Άξιο αναφοράς ειναι το γεγονός ότι οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του Σότσι έχουν δεχτεί σφοδρή κριτική.

Οι Τσερκέζοι απαιτούν να ακυρωθούν οι Αγώνες, αν η Ρωσία δεν αναγνωρίσει τη γενοκτονία τους τον 19ο αιώνα, ενώ την ίδια ώρα αρκετοί πιστεύουν ότι λόγω των Αγώνων θα προκύψουν οικονομικά και περιβαλλοντολογικά προβλήματα.

Παράλληλα και οι ακτιβιστές τις προηγούμενες ημέρες άσκησαν πίεση στους χορηγούς της διοργάνωσης να καταγγείλουν τον επίμαχο νόμο της Ρωσίας που απαγορεύει την «ομοφυλοφιλική προπαγάνδα», στην ουσία νόμο κατά των γκέι.

Οι υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του Σότσι

Οι αθλητικές εγκαταστάσεις, που δημιουργήθηκαν για τους Ολυμπιακούς αγώνες του Σότσι είναι οι πιο σύγχρονες που έχουν χρησιμοποιηθεί ποτέ στη διοργάνωση, ενώ χαρακτηρίζονται απο μεγαλοπρέπεια αλλά και από σεβασμό προς το περιβάλλον.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όσα αγωνίσματα γίνονται σε ανοιχτό χώρο, θα διεξαχθούν στις ειδικά διαμορφωμένες πίστες στο βουνό, ενώ άξιο αναφοράς είναι επίσης ότι τρία Ολυμπιακά χωριά χτίστηκαν για να φιλοξενηθούν αθλητές, προπονητές και παράγοντες.
Το Ολυμπιακό Στάδιο Fisht

Το Ολυμπιακό Στάδιο Fisht, χωρητικότητας 40.000 θεατών, που θα φιλοξενηθούν οι τελετές έναρξης λήξης καθώς και οι απονομές των μεταλλίων. Ξεκινά και τελειώνει με σύνδεση στη θάλασσα αλλά και στο ομώνυμο βουνό της περιοχής «Φισχτ», από το οποίο πήρε το όνομά του.Το Iceberg Skating Palace

Το Iceberg Skating Palace, είναι χωρητικότητας 12000 θεατών. Θα φιλοξενήσει τους αγώνες καλλιτεχνικού πατινάζ, καθώς και τους αγώνες μικρών αποστάσεων στο πατινάζ ταχύτητας. Για να φτιαχτεί χρησιμοποιήθηκαν 15.000 τόνοι χάλυβα, δηλαδή το διπλάσιο βάρος από όσο έχει ο Πύργος του Άϊφελ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σφαιρική του κατασκευή, το κάνει ιδανικό για ποδηλατοδρόμιο, στο οποίο και θα αναμορφωθεί μετά τους αγώνες φιλοξενώντας αγώνες ποδηλασίας.
Το Adler Arena


Το Adler Arena είναι χωρητικότητας 8.000 θεατών και θα φιλοξενήσει τους αγώνες πατινάζ ταχύτητας.Ice Cube Curling Center

Το Ice Cube Curling Center, είναι χωρητικότητας 3.000 θεατών και θα φιλοξενήσει τους αγώνες Curling.Αποτελεί μετακινούμενη εγκατάσταση που μετά τους αγώνες θα διαλυθεί και θα μεταφερθεί σε κομμάτια σε άλλη Ρωσική πόλη.

(Το video του Euronews για τους Ολυμπιακούς του Σότσι)


Το προφίλ των 22ων Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων (2014)

Τόπος Διεξαγωγής: Σότσι (Ρωσία)
Τελετή Έναρξης: 7 Φεβρουαρίου
Τελετή Λήξης:7 Φεβρουαρίου
Χώρες: 88
Αθλητές: 2.800
Αγωνίσματα: 98
Αθλήματα: 7
Ελλαδική Συμμετοχή: 7
Κυπριακή Συμμετοχή: 3

Η ελληνική συμμετοχή:
Παναγιώτα Τσακίρη (Δρόμοι αντοχής)
Μασιμιλιάνο Βαλκαρέτζι (Αλπικό σκι)
Κωσταντίνος Συκαράς (Αλπικό σκι)
Σoφία Ράλλη (Αλπικό σκι)
Απόστολος Αγγέλης (Δρόμος αντοχής, Δίαθλο)
Νικόλας Πολυχρονίδης (Άλμα)
Αλέξανδρος Κεφάλας (Σκέλετον)

Η κυπριακή συμμετοχή:
Αλεξάνδρα Τέιλορ (Αλπικό Σκι)
Κωνσταντίνος Παπαμιχαήλ (Αλπικό Σκι)Πρόκειται για τους Μασιμιλιάνο Βαλκαρέτζι, Κωνσταντίνο Συκαρά, Σοφία Ράλλη (αλπικό σκι, σημαιοφόρος μας), Απόστολο Αγγέλη, Σοφία Ράλλη (σκι αντοχής), Νικόλα Πολυχρονίδη (άλμα με σκι) και Αλέξανδρο Κεφάλα (σκέλετον).


Στο Σότσι και ο Κάρολος Παπούλιας

Στο Σότσι πάντως βρίσκεται και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, ο οποίς ήταν παρών στην τελετή υποδοχής της ελληνικής ολυμπιακής αποστολής, που έλαβε χώρα την Πέμπτη στο Ολυμπιακό Χωριό.

Ο κ. Παπούλιας στις δηλώσεις του επισήμανε ότι «...είναι πράγματι μία μέρα γεμάτη Ελλάδα εδώ με την ομάδα μας. Αυτά τα παιδιά αγωνίζονται και έχουν ανταγωνιστές σκληρούς.

Ελπίζω και εύχομαι να έχουμε επιτυχίες, γιατί πάντοτε η ελληνική ψυχή ξεπερνάει όλα τα εμπόδια και γυρίζει στην πατρίδα με επιτυχίες».

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας γνωρίστηκε και συνομίλησε με τα επτά μέλη της ελληνικής ολυμπιακής ομάδας την οποία παρουσίασε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρος Καπράλος, ενώ μέλη της αποστολής τον ευχαρίστησαν, επειδή για πρώτη φορά αρχηγός του κράτους τιμά τη χειμερινή ολυμπιακή ομάδα.

Παρών στην τελετή υποδοχής των αθλητών ήταν και ο πρόεδρος της Σερβίας, Βόισλαβ Σέσελι, ενώ από ελληνικής πλευράς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνόδευε ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Γιάννης Ανδριανός.

Οι Έλληνες σημαιοφόροι των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων

H 24χρονη πρωταθλήτρια του σκι αντοχής Παναγιώτα Τσακίρη από τη Δράμα, θα φέρει την ελληνική σημαία, πρώτη απ’ όλες τις χώρες, στην παρέλαση των αποστολών κατά τη διάρκεια της Τελετής Έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Σότσι που θα πραγματοποιηθεί σήμερα (Παρασκευή).

Η Ελλάδα, όπως είναι γνωστό, παρελαύνει πρώτη, πέρα από την αλφαβητική σειρά των κρατών, από τη διοργάνωση του 1928 στο Αμστερνταμ κι έπειτα.


Η λίστα των Ελλήνων σημαιοφόρων στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες:

• 1924 Σαμονί Δεν υπήρξε συμμετοχή
• 1928 Σεντ Μόριτζ Δεν υπήρξε συμμετοχή
• 1932 Λέικ Πλάσιντ Δεν υπήρξε συμμετοχή
• 1936 Παρτενκίρχεν Δημήτρης Νεγρεπόντης
• 1948 Σεντ Μόριτζ Φώτης Μαυριπλής
• 1952 Όσλο Άγγελος Λεμπέσης
• 1956 Κορτίνα Αλέξανδρος Βούξινος
• 1960 Σκουόου Βάλεϊ Δεν υπήρξε συμμετοχή
• 1964 Ίνσμπρουκ Δημήτρης Πάππος
• 1968 Γκρενόμπλ Δημήτρης Πάππος
• 1972 Σαπόρο Παναγιώτης Αλεξανδρής
• 1976 Ίνσμπρουκ Σπύρος Θεοδώρου
• 1980 Λέικ Πλάσιντ Γιάννης Σταματίου
• 1984 Σεράγεβο Ανδρέας Παντελίδης
• 1988 Κάλγκαρι Θανάσης Τσακίρης
• 1992 Αλμπερβίλ Θανάσης Τσακίρης
• 1994 Λιλεχάμερ Θωμαή Λεφούση
• 1998 Ναγκάνο Βασίλης Δημητριάδης
• 2002 Σολτ Λέικ Σίτι Λευτέρης Φάφαλης
• 2006 Τορίνο Λευτέρης Φάφαλης
• 2010 Bανκούβερ Θανάσης Τσακίρης
• 2014 Σότσι Παναγιώτα Τσακίρη

Η τηλεοπτική κάλυψη των Ολυμπιακών του Σότσι

Η διοργάνωση θα καλυφθεί τηλεοπτικά από την Olympic Broadcasting Services (OBS) σε HDTV.

Θα υπάρξουν περισσότερες από 1.300 ώρες ζωντανού προγράμματος. 3.500 άτομα θα απασχοληθούν στηραδιοτηλεοπτική παραγωγή των Αγώνων. Στους Αγώνες θα υπάρχει κάλυψη από 450 κάμερες. Στη χώρα μας τα τηλεοπτικά δικαιώματα της διοργάνωσης έχει ο ΟΤΕ.

Επιμέλεια: Μπάμπης Παπαφιλιππάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: