ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ: Προσοχή είναι πλαστά

Τετάρτη, 26 Φεβρουαρίου 2014

Προσοχή είναι πλαστά


Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος-Χρήστος Μαζάνης-Φίλιππος Καραμέτος
Επιχειρηματίες, ελεύθεροι επαγγελματίες, καταστηματάρχες και άτομα με οικονομική επιφάνεια βρίσκονται στον μακρύ κατάλογο των θυμάτων οργανωμένης σπείρας που δρα σε όλη την Ελλάδα.Οι επιτήδειοι, με τη γνωστή μέθοδο της «νιγηριανής απάτης», αποσπούν μικρά και μεγάλα χρηματικά ποσά, αναλόγως το… δόλωμα, υποσχόμενοι «αληθινά» χαρτονομίσματα που είναι δύσκολο να ανιχνευτούν ως πλαστά.

Τα μέλη της σπείρας προέρχονται κυρίως από χώρες της Αφρικής, όπως η Νιγηρία και το Καμερούν, αλλά και από την Ελλάδα. Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι στα υποψήφια θύματα παρουσιάζονται ως συγγενείς πρέσβεων, αλλά και ως μέλη διπλωματικών οικογενειών, ώστε να κρατήσουν κρυφή την πραγματική τους ταυτότητα και να… εντυπωσιάσουν τους «πελάτες».

Πώς στήνεται η απάτη

Το zougla.gr εξασφάλισε το βασικό υλικό (χαρτονομίσματα των 50 και 100 ευρώ) το οποίο

Τα χαρτονομίσματαχρησιμοποιείται από τη σπείρα. Συγκεκριμένα, πρόκειται για μαύρο χαρτί, το οποίο φέρει το υδατογράφημα ενός γνήσιου χαρτονομίσματος -και κατόπιν ειδικής χημικής επεξεργασίας- παίρνει το χρώμα του αυθεντικού.

Τα θύματα εντυπωσιάζονται σε κλάσματα δευτερολέπτου, κατά τη σύντομη αυτή επίδειξη των αετονύχηδων, με αποτέλεσμα να δίνουν παραγγελίες για μεγάλα χρηματικά ποσά. Τελικά παραλαμβάνουν χαρτονομίσματα μέσα σε βαλίτσες τα οποία είναι μεν μαύρα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θυμίζουν τα… αληθινά!

Το πλαστό χαρτονόμισμα των 100 ευρώΤο πλαστό χαρτονόμισμα των 50 ευρώΣύκριση με ένα γνήσιο χαρτονόμισμα

Γιατρός, επιχειρηματίας και μεγαλοκατασκευαστής στα δίχτυα της σπείρας

Αστυνομικές πηγές μιλώντας στο zougla.gr εξηγούν ότι τα περισσότερα θύματα σιωπούν και δεν καταγγέλλουν την απάτη στις αρμόδιες υπηρεσίες λόγω φόβου και ντροπής. «Στους δέκα που έχουν πέσει θύματα, μόνο οι δύο καταγγέλλουν την απάτη. Οι υπόλοιποι φοβούνται», αναφέρει υψηλόβαθμο στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ.

«Πρόσφατη περίπτωση αφορά γιατρό από το Χαλάνδρι ο οποίος έδωσε 400.000 ευρώ για να πάρει 1,5 εκατ. “μαύρα” χαρτονομίσματα τα οποία δεν... άσπρισαν ποτέ. Τον περασμένο Νοέμβριο, θύμα της σπείρας ήταν ένας μεγαλοκατασκευαστής από την περιοχή της Γλυφάδας», ανέφερε ο αξιωματικός.

Συλλήψεις για τη «νιγηριανή απάτη»Στοίβες μαύρων χαρτονομισμάτωνΣτα χέρια της αστυνομίας έπεσαν πριν από μερικούς μήνες δύο Νιγηριανοί, ηλικίας 46 και 29 ετών, καθώς και μία 38χρονη Ελληνίδα για απόπειρα απάτης καταστηματάρχη.

Οι δύο Νιγηριανοί προσέγγισαν Έλληνα ιδιοκτήτη καταστήματος στην Αθήνα, προφασιζόμενοι ενδιαφέρον για την αγορά εμπορεύματος αξίας 2.000.000 ευρώ, ενώ η 38χρονη Ελληνίδα εκτελούσε χρέη διερμηνέα.

Οι δύο άνδρες επικαλούμενοι δυσκολία εξαγωγής συναλλάγματος από τη χώρα τους, επιχείρησαν ναεξαπατήσουν τον καταστηματάρχη με το πρόσχημα, ότι για την πληρωμή του θα χρησιμοποιούσαν ειδικά χαρτονομίσματα, τα οποία είχαν εμποτισθεί και χρωματισθεί με ειδικό μαύρο χρώμα.

Προκειμένου να τον πείσουν μάλιστα προέβησαν σε επίδειξη αποχρωματισμού, με τη χρήση κατάλληλου εξοπλισμού και ουσιών, δύο γνήσιων χαρτονομισμάτων των 100 ευρώ, τα οποία και του παρέδωσαν για να ελέγξει τη γνησιότητά τους.

Ο καταστηματάρχης υποψιάστηκε ότι πρόκειται για τη γνωστή μέθοδο και κατήγγειλε το συμβάν στο Τμήμα Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων και σε συνάντηση που κανόνισε μαζί τους την επομένη μέρα, οι αστυνομικοί τους συνέλαβαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: