ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ: Αντί για τρόικα, μίνι υπουργικό και συνάντηση Σαμαρά - Βενιζέλου - Τη Δευτέρα το ραντεβού με τους δανειστές

Κυριακή, 17 Νοεμβρίου 2013

Αντί για τρόικα, μίνι υπουργικό και συνάντηση Σαμαρά - Βενιζέλου - Τη Δευτέρα το ραντεβού με τους δανειστές
- Συνάντηση Σαμαρά - Βενιζέλου το πρωί της Κυριακής
- Πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών απαιτεί η τρόικα
- Μαξίμου: Θα προστατεύσουμε την πρώτη κατοικία των οικονομικά αδύναμων
- Αναβλήθηκε για τη Δευτέρα η συνάντηση του Στουρνάρα με τους ελεγκτές
- Ψάχνουν τα μέτρα που θα καλύψουν το δημοσιονομικό κενό ύψοιυς 1,3 δισ. ευρώ
- Τελειώνει ο χρόνος των διαπραγματεύσεων - Την Πέμπτη κατατίθεται ο προϋπολογισμός για το 2014


Με το δημοσιονομικό κενό για το 2014 να φτάνει τα 1,3 δισ. ευρώ, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και οι επικεφαλής της τρόικας θα συναντηθούν το πρωί της Δευτέρας στο υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις για να βρεθούν τα μέτρα που θα καλύψουν το δημοσιονομικό κενό.

Σημειώνεται ότι η συνάντηση ήταν προγραμματισμένη για τις 11 το πρωί της Κυριακής ωστόσο όπως έγινε γνωστό πριν από λίγο, το ραντεβού αναβλήθηκε για το πρωί της Δευτέρας. Σύμφωνα με πληροφορίες η συνάντηση αναβλήθηκε για 24 ώρες καθώς και οι δύο πλευρές χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να προετοιμαστούν. Έτσι, το πρωί της Κυριακής αναμένεται να πραγματοποιηθεί νέα κυβερνητική σύσκεψη στο Μαξίμου. Πριν τη σύσκεψη ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο.


Τα ΄"αγκάθια" με την τρόικα
Ένα από τα βασικά αγκάθια στις διαπραγματεύσεις με τους εκπροσωπους των δανειστών είναι το θέμα των πλειστηριασμών αφού η τρόικα απαιτεί πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών ενώ από την άλλη η κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη να προστατεύσει την πρώτη κατοικία των οικονομικά αδύναμων πολιτών. Ένα άλλο μέτωπο που παραμένει ανοιχτό είναι αυτό που αφορά την αμυντική βιομηχανία με τους δανειστές να επιμένουν να μην υπάρχεθ εξαγωγική δραστηριότητα. Επίσης, "αγκάθι" παραμένει και το θέμα των αποκρατικοποιήσεων.

Το υπουργείο Οικονομικών επιδιώκει να υπάρξει, έως τις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου, συμφωνία για τις τέσσερις προαπαιτούμενες δράσεις, ώστε να εκταμιευθεί, μέσα στον επόμενο μήνα, η δόση του 1 δισ. ευρώ, που εκκρεμεί από τον περασμένο Ιούλιο, καθώς, στις 11 Ιανουαρίου λήγει ομόλογο ύψους 1,9 δισ. ευρώ, το οποίο πρέπει να αποπληρωθεί.

Για το δημοσιονομικό κενό του 2014, το υπουργείο Οικονομικών θα υποστηρίξει ότι αυτό μπορεί να καλυφθεί αποκλειστικά με διαρθρωτικές παρεμβάσεις και όχι με δημοσιονομικά μέτρα όπως περαιτέρω μείωση μισθών και συντάξεων και αύξηση φορολογίας.


Στουρνάρας: Δεν χρειάζονται μέτρα λιτότητας. Είναι επικίνδυνα
Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, ότι «δεν χρειάζονται μέτρα λιτότητας. Είναι επικίνδυνα». Ως «όπλο» στην «φαρέτρα» της, η κυβέρνηση επιδιώκει να χρησιμοποιήσει το πρωτογενές πλεόνασμα που θα επιτευχθεί εφέτος στον προϋπολογισμό, για το οποίο, όμως, θα αποφανθεί οριστικά η Eurostat τον ερχόμενο Απρίλιο. Σύμφωνα με το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού, το πρωτογενές πλεόνασμα θα διαμορφωθεί στα 344 εκατ. ευρώ, ωστόσο οι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι αυτό μπορεί να υπερβεί ακόμα και τα 730 εκατ. ευρώ.


Πώς θα καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό
Για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού για το 2014, το ύψος του οποίου θα προσδιορισθεί επακριβώς μετά από τη συμφωνία με την τρόικα, το υπουργείο Οικονομικών δηλώνει ότι αυτή μπορεί να προέλθει από:

- Την αύξηση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων και την αντιμετώπισης της εισφοροδιαφυγής και της εισφοροαποφυγής (η τρόικα περιορίζει το δημοσιονομικό όφελος, από το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, σε 250- 300 εκατ. ευρώ)

- Τη βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης (αύξηση φορολογικών εσόδων, λόγω ανάπτυξης της οικονομίας) και της φορολογικής διοίκησης (σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού, το όφελος ανέρχεται σε 381 εκατ. ευρώ)

- Την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου, χωρίς καμία παρέκκλιση, στον στενό και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (σύμφωνα με την τρόικα, το όφελος δεν μπορεί να υπερβεί τα 100 εκατ. ευρώ)

- Την αντιμετώπιση των αποκλίσεων στις δαπάνες των εποπτευόμενων φορέων των υπουργείων

- Τις συγχωνεύσεις και τις καταργήσεις οργανισμών, ιδίως στους τομείς της Υγείας και της Παιδείας.

Τέλος, ανοικτά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, παραμένουν, η άρση του καθεστώτος που απαγορεύει τους πλειστηριασμούς ακινήτων, η απελευθέρωση των επαγγελματικών μισθώσεων, η προώθηση αλλαγών στις αγορές, η επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων, το νομοσχέδιο για τον νέο ενιαίο φόρο στα ακίνητα και το δεύτερο «κύμα» της διαθεσιμότητας και οι απολύσεις υπαλλήλων από τον δημόσιο τομέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: