Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου 2013

Πανευρωπαϊκό κίνημα ευρωσκεπτικιστών θέλει να ιδρύσει η Λεπέν

ΜΠΡΑΒΟ ΜΑΡΙΝ

Η Μαρίν Λεπέν, ηγέτης του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου της Γαλλίας, θα ταξιδέψει στην Ολλανδία για να συζητήσει τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού κινήματος Ευρωσκεπτικιστών.

Η Λεπέν ελπίζει να καταλήξει σε συμφωνία με τον Ολλανδό ομόλογό της, τον ηγέτη της ακροδεξιάς Γκέερτ Βίλντερς. «Το Εθνικό Μέτωπο και το PVV θα μπορούσαν να κάνουν την φιλοευρωπαϊκή ελίτ να αλλάξει τρόπο» είπε ο Βίλντερς, μιλώντας στην ολλανδική τηλεόραση αυτή την εβδομάδα. «Θέλουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μετατρέψουμε τις επικείμενες ευρωπαϊκές εκλογές σε μια πανευρωπαϊκή εκλογική κατολίσθηση εναντίον των Βρυξελλών». Η Λεπέν θα ταξιδέψει στην Ολλανδία τον επόμενο μήνα, ύστερα από πρόσκληση του Βίλντερς, ο οποίος ηγείται το Κόμμα της Ελευθερίας (PVV).
Οι δυο τους έχουν προγραμματίσει να μιλήσουν για το ενδεχόμενο δημιουργίας μιας ακροδεξιάς κοινοβουλευτικής ομάδας μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές τον Μάιο του 2014, συμπεριλαμβάνοντας και άλλα κόμματα όπως η Λίγκα του Βορρά στην Ιταλία, το Αυστριακό Κόμμα της Ελευθερίας , το Βλάαμς Μπελάνγκ στο Βέλγιο και το ευρωσκεπτικιστικό Δημοκρατικό Κόμμα στη Σουηδία.
Η Λεπέν δήλωσε πρόσφατα στην ολλανδική εφημερίδα NRC Handelsblad ότι μια συμμαχία με το PVV θα ήταν χρήσιμη εκλογικά, προσθέτοντας: «είναι σημαντικό να δείξουμε στους ψηφοφόρους ότι δεν απομονώνονται. Ότι υπάρχουν παρόμοια, πατριωτικά κινήματα που δρουν σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα». Υπήρξαν επίσης αναφορές για προσπάθειες συνεργασίας με τον οργανισμό Ευρωπαϊκή Συμμαχία για την Ελευθερία, στην οποία προσχώρησε ο ευρωβουλευτής Γκόντφρεϊ Μπλουμ όταν έφυγε πρόσφατα από το Κόμμα Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου.
Ωστόσο, ο ηγέτης του UKIP, Νάιτζελ Φάρατζ έχει αποστασιοποιηθεί από τυχόν νέα ακροδεξιά συμμαχία. «Είμαι βέβαιος ότι η νέα ομάδα των ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων που θα σχηματίσουν η Μαρίν Λεπέν και ο Γκερτ Βίλντερς θα γίνει. Αλλά το UKIP δεν θα είναι μέρος της. Ως ένα αυστηρά μη – ρατσιστικό και Ελευθεριακό κόμμα, το UKIP θα χαράξει το δικό του δρόμο στην Ευρώπη με άλλα κόμματα, με τα οποία είναι στην ευχάριστη θέση να δραστηριοποιηθεί  και να κάνουν μια στάση αρχής κατά της πολιτικής ένωσης της ΕΕ. Οι ευρωεκλογές είναι μια ευκαιρία για να εκφράσει ο λαός τις απόψεις του, αν θέλει να παραμείνουμε στην ΕΕ ή να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση και να αντιμετωπίσει τις παγκόσμιες ευκαιρίες με τον τρόπο του UKIP».
Οι πρόσφατες εκλογικές επιτυχίες του Εθνικού Μετώπου στη Γαλλία έχουν δημιουργήσει ένα νέο κύμα αμφιβολιών για το πολιτικό κατεστημένο της ΕΕ, η οποία φοβάται παρόμοιες αποτυχίες σε άλλα κράτη μέλη. Ακόμη και ένθερμοι Ευρωπαίοι φεντεραλιστές τώρα παραδέχονται ότι περίπου το 30 τοις εκατό του νέου Κοινοβουλίου θα περιλαμβάνει ευρωσκεπτικιστές που φαίνεται να εκμεταλλεύονται την οικονομική μιζέρια και τα επίπεδα ανεργίας σε όλη την Ευρώπη.
Το κόμμα της Λεπέν κέρδισε τις εκλογές στην Τουλόν το Σαββατοκύριακο και, εν όψει των μεγάλων δημοτικών εκλογών στη Γαλλία το Μάρτιο και αμέσως μετά των  ευρωπαϊκών κοινοβουλευτικών εκλογών, η νίκη κινητοποίησε τόσο τους Σοσιαλιστές όσο και το UMP, τα οποία αναζητούν τρόπους για να ανακόψουν την αυξανόμενη δημοτικότητα του ΝΤ. «Δεν περιπλανιέται μόνη στην έρημο», δήλωσε ο Ludovic de Danne, σύμβουλος της σε διεθνείς υποθέσεις. «Αν ήμουν φεντεραλιστής, θα είχα φοβηθεί πάρα πολύ». Τα αντι- ευρωπαϊκά κόμματα προβλέπεται ότι θα τα πάνε ιδιαίτερα καλά στη Βρετανία, τη Γαλλία, τις Κάτω Χώρες, την Αυστρία και, ίσως, τη Γερμανία στις ευρωεκλογές. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι, με τη βοήθεια της χαμηλής συμμετοχής, η Λεπέν θα μπορούσε να διευρύνει την ομάδα των ευρωβουλευτών με εξτρεμιστικές απόψεις.
Η υπάρχουσα ομάδα ευρωσκεπτικιστών στις Βρυξέλλες, η Ευρώπη της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας (EFD), κυριαρχείται από το UKIP. Ούτε το γαλλικό NF ούτε το PVV -που έχουν αρκετά μέλη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο- δεν ανήκουν στην EFD. Εάν η Λεπέν τα καταφέρει τόσο καλά όσο αναμένεται το Μάιο, το κόμμα της θα μπορούσε να έχει 20 ή περισσότερες έδρες. Για να σχηματιστεί μια επίσημη ομάδα στο Κοινοβούλιο – με παροχή πλεονεκτημάτων στη χρηματοδότηση και στο χρόνο ομιλίας – απαιτούνται 25 μέλη από επτά χώρες. Ενώ το UKIP λέει ότι δεν θα συμμετάσχει σε οποιαδήποτε τέτοια κίνηση, το κόμμα εξακολουθεί να χρειάζεται ευρωβουλευτές από επτά χώρες, προκειμένου να σχηματιστεί ξανά το EFD μετά τις εκλογές.
Εάν η νέα συμμαχία με επικεφαλής το Εθνικό Μέτωπο πάρει κάποιους εκπροσώπους του EFD, το UKIP θα μπορούσε να έχει προβλήματα. Παρότι τα εθνικιστικά κόμματα τα πήγαν καλά στις εκλογές του περασμένου έτους στη Σουηδία, την Ουγγαρία και τη Φινλανδία, η ιστορία δεν είναι ενθαρρυντική για την Λεπέν και τον Βίλντερς. Το 2007, 23 ακροδεξιοί και εθνικιστές βουλευτές σχημάτισαν μια ομάδα που ονομαζόταν Ταυτότητα, Παράδοση, Κυριαρχία. Μέσα σε λίγους μήνες είχαν διαλυθεί, αφού η Αλεσάντρα Μουσολίνι, ιταλίδα ευρωβουλευτής, προσέβαλε τους Ρουμάνους.
Ένας εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα, λέγοντας: «Δεν νομίζω ότι μπορούμε να σχολιάσουμε πολιτικές κινήσεις. Αυτό είναι θέμα των βουλευτών». Αλλά μια ευρωπαϊκή πηγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παραδέχθηκε ότι η συμμαχία ήταν πιθανή. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η διαδεδομένη ανησυχία για την παρατεταμένη οικονομική κρίση συμβάλλει στην αύξηση του εθνικισμού, του προστατευτισμού και του ευρωσκεπτικισμού», είπε.
http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/france/10382622/Marine-Le-Pen-hopes-to-create-pan-European-eurosceptic-movement.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: