Στρατιώτες του Κονγκό βίασαν 135 γυναίκες σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕΣτρατιώτες των τακτικών δυνάμεων της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό (ΛΔ Κονγκό) βίασαν ή επιτέθηκαν σεξουαλικά πέρυσι σε τουλάχιστον 135 γυναίκες ή κορίτσια μετά την αναδίπλωσή τους λόγω της προέλασης των ανταρτών της οργάνωσης Μ23, καταγγέλλει ο ΟΗΕ σε έκθεσή του η οποία δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα.

Στους στρατιώτες της ΛΔ Κονγκό και στους αντάρτες της οργάνωσης M23, οι οποίοι διέπραξαν επίσης ωμότητες όταν κατέλαβαν την πόλη Γκόμα, μπορεί να απαγγελθούν κατηγορίες για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, σύμφωνα με τους ερευνητές του ΟΗΕ, οι οποίοι καλούν τις αρχές της ΛΔ Κονγκό να προσαγάγουν γρήγορα σε δίκη τους αντάρτες και τους στρατιώτες που ευθύνονται για τις ωμότητες.

Οι στρατιώτες βίασαν γυναίκες υπό την απειλή όπλων, σκότωσαν ένα αγόρι που προσπαθούσε να σώσει την κατσίκα του και ξυλοκόπησαν άνδρες που προσπαθούσαν να προστατεύσουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα, προστίθεται στην έκθεση του ΟΗΕ σε αναφορά που γίνεται σε αυτήν σε ένα περιστατικό της σύγκρουσης, η οποία μαίνεται εδώ και περισσότερο από δύο δεκαετίες στο ανατολικό τμήμα της ΛΔ Κονγκό.

Οι αντάρτες βίασαν και αυτοί και σκότωσαν ανθρώπους στην Γκόμα, όταν κατέλαβαν την πόλη στις 20 Νοεμβρίου, ενώ οι κυανόκρανοι αδυνατούσαν να τους σταματήσουν.

Δεκαεπτά άνθρωποι, μεταξύ των οποίων δύο αγόρια, σκοτώθηκαν κατά την επίθεση των ανταρτών στην Γκόμα. Στη διάρκεια της 10ήμερης πολιορκίας της πόλης αυτής από τους αντάρτες "τουλάχιστον 11 άμαχοι εκτελέστηκαν αυθαίρετα" και 58 γυναίκες βιάστηκαν από τους αντάρτες, σύμφωνα πάντα με τον ΟΗΕ.

Ωστόσο "ιδιαίτερη ανησυχία" προκάλεσαν στους ερευνητές του ΟΗΕ "οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράχθηκαν από τον στρατό της ΛΔ Κονγκό", υπογραμμίζεται στην έκθεση.

Μετά την κατάληψη από τους αντάρτες της Γκόμα, χιλιάδες άνδρες του τακτικού στρατού αναδιπλώθηκαν στην Μίνοβα, στο Νότιο Κίβου, και διέπραξαν ωμότητες στην πόλη αυτή και σε 8 κοντινά χωριά.

Τουλάχιστον 102 γυναίκες και 33 κορίτσια έπεσαν θύμα βιασμού ή σεξουαλικής βίας, υπογραμμίζεται στην έκθεση, η οποία συντάχθηκε βάσει περισσότερων από 350 συνεντεύξεων αυτοπτών μαρτύρων και θυμάτων. Δύο άνθρωποι "εκτελέστηκαν αυθαίρετα". Οι επιθέσεις έγιναν "με συστηματικό τρόπο και με την χρήση ακραίας βίας".

Έντεκα στρατιώτες της ΛΔ Κονγκό συνελήφθησαν τον Δεκέμβριο: δύο για ανθρωποκτονία και "μόνον" δύο για βιασμούς, επισημαίνεται στην έκθεση. Οι αρχές έχουν έκτοτε θέσει σε διαθεσιμότητα 12 αξιωματικούς που είναι υπεύθυνοι των μονάδων που εμπλέκονται στους βιασμούς.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις