Tα νησιά της μαφίας




Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος-Φίλιππος Καραμέτος


Νόμοι σιωπής διέπουν τις σχέσεις επίορκων αστυνομικών με διεφθαρμένους υπαλλήλους πολεοδομιών, εργολάβων και προϊσταμένων τοπικών δημόσιων υπηρεσιών, με τη Μύκονο και την Κέρκυρα να κατέχουν τα σκήπτρα της διαφθοράς.

Υψηλόβαθμοι αστυνομικοί, απολαμβάνοντας μία ιδιότυπη ασυλία, εκβιάζουν και δωροδοκούνται από πολίτες, ώστε να μην τους βεβαιώνουν παραβάσεις, ιδιαίτερα όσον αφορά σε κατασκευαστικά έργα. Η δράση εγκληματικών ομάδων στα κοσμικά νησιά αποτελεί «κοινό μυστικό».

«Εξαφανισμένες» καταγγελίες, «χαμένες» μηνύσεις και καταχωνιασμένες δικογραφίες συνθέτουν το σκηνικό κάλυψης που απολαμβάνουν οι διεφθαρμένοι από σημαίνοντα στελέχη των ελεγκτικών Αρχών.

«Θέλουμε να ησυχάσουμε από τον εκβιασμό»

Η zougla.gr έλαβε στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ένα μήνυμα απεγνωσμένων πολιτών-θυμάτων των επίορκων αστυνομικών, μέσω του οποίου καταγγέλλουν δίδυμο εκβιαστών (ένας εκ των οποίων συνταξιούχος της ΕΛ.ΑΣ.) που δραστηριοποιείται στη Μύκονο.

«Με μεγάλη λύπη μας βλέπουμε άτομα που υπηρετούν στο Α.Τ. Μυκόνου να τους αφήνετε να μας εκβιάζουν ζητώντας χρήματα για οικοδομικές εργασίες. Αυτό θέλουμε να γνωρίζετε ότι γίνεται απρόκλητα και είτε μονοί τους -εάν έχουν την προσωπική επαφή- είτε μέσω των εργολάβων μάς προσεγγίζουν και με αυτόν τον τρόπο μας ζητάνε χρηματικά ποσά, προκειμένου να συνεχίσουμε τις οικοδομικές εργασίες, απειλώντας ότι θα κάνουν σήμα στην πολεοδομία.

Εμείς είμαστε πολίτες οι οποίοι βγάζουμε νόμιμα την άδεια οικοδομής πληρώνοντας το ελληνικό Δημόσιο και δεν περισσεύουν σε κανέναν μας χρήματα να πληρώνουμε το κύκλωμα των αστυνομικών» αναφέρουν με νόημα.

Μάλιστα, οι περισσότεροι υπό τον φόβο νέων εκβιασμών διατηρούν την ανωνυμία τους και υποκύπτουν στις επιθυμίες των επίορκων.

Αν και μέχρι στιγμής έχει ξεκινήσει μία επιχείρηση-σκούπα στις Κυκλάδες και κυρίως στα νησιά της Μυκόνου, Πάρου, Τήνου και φυσικά στη Σύρο, όπου βρίσκεται η έδρα της Εισαγγελίας και της πολεοδομίας, οι διεφθαρμένοι ζουν και βασιλεύουν. Ναρκωτικά, πορνεία για χοντρά πορτοφόλια, παράνομες βίλες πάνω στο κύμα, μίζες από νυχτερινά κέντρα, εκβιασμοί, όλα με την ανοχή των Αρχών.

Γνώριζαν για τη μαφία της Κέρκυρας από το 2011

Διαστάσεις τσουνάμι λαμβάνουν οι αποκαλύψεις γύρω από τη δράση του κυκλώματος τοκογλυφίας που λυμαινόταν για περισσότερα από δέκα χρόνια την Κέρκυρα. Από καταθέσεις μαρτύρων αλλά και από απόρρητα έγγραφα ντοκουμέντα, τα οποία βρίσκονται στη διάθεση της zougla.gr, προκύπτει ότι η δράση της εγκληματικής οργάνωσης στο επτανήσιο νησί ήταν γνωστή.



Οι τακτικές, ωστόσο, που ακολουθούσε το κύκλωμα ήταν τόσο απροκάλυπτες και προκλητικές, που έφτασαν στα αυτιά αξιωματικών που υπηρετούν στο αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας και κάπως έτσι άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι της υπόθεσης.

Το απόρρητο δελτίο

Έγγραφο-ντοκουμέντο του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., το οποίο βρίσκεται στη διάθεση της zougla.gr, αποκαλύπτει ότι τα στελέχη της Κατεχάκη είχαν ενημερώσει τους συναδέλφους τους στην Κέρκυρα, σχετικά με τη δράση των τοκογλύφων, τουλάχιστον από τον Νοέμβριο του 2011!




Δηλαδή οι αξιωματικοί του αρχηγείου γνώριζαν από τον Νοέμβριο του 2011, κάτι που οι ομόλογοί τους στο επτανήσιο νησί αγνοούσαν (;), παρ’ όλο που οι αναφορές στην εγκληματική ομάδα από τον τοπικό τύπο ήταν σχεδόν καθημερινές. Συγκεκριμένα, το έγγραφο απεστάλη στην Κέρκυρα στις 14 Νοεμβρίου 2011, έχει ως θέμα «Πληροφορίες», ενώ φέρει την επισήμανση «ΑΠΟΡΡΗΤΟ».

Με αυτό, τα στελέχη της Κατεχάκη ενημερώνουν τους συναδέλφους τους στο νησί ότι, σύμφωνα με πληροφορίες ο φερόμενος ως αρχηγός του κυκλώματος, ονόματι Θ. Α. κατέχει και διακινεί μεγάλα χρηματικά ποσά, τα οποία προέρχονται από παράνομες πράξεις, κυρίως τοκογλυφίας και εμπορίου ναρκωτικών ουσιών.

Όπως αναφέρεται μάλιστα «Κατόπιν έρευνας που διενεργήθηκε για τον υπόψη, προέκυψε ότι ο Α. Θ. εμφανίζεται ως ιδιοκτήτης επιχείρησης ειδών παντοπωλείου, ενώ δεν έχει υποβάλλει δήλωση από το έτος 2003 και όπως προκύπτει έχει σε εκκρεμότητα οφειλές ύψους 923.000 στις εφορίες Άρτας, Αμφιλοχίας και Κέρκυρας. Έχει καταδικαστεί στο παρελθόν για σωματικές βλάβες και εξύβριση, ενώ διαπιστώθηκε ότι από το έτος 2003 έως και σήμερα, έχει αντικαταστήσει το Δελτίο Αστυνομικής του Ταυτότητας έξι φορές, επικαλούμενος το λόγο αλλαγής τόπου κατοικίας».

Στη συνέχεια οι αξιωματικοί του αρχηγείου εξηγούν ότι, βάσει πληροφοριών, ο εν λόγω άνθρωπος φέρεται να διάγει πολυτελή βίο και να διακινεί μεγάλα χρηματικά ποσά στην περιοχή της Κέρκυρας όπου και διαμένει, χωρίς αυτό να δικαιολογείται από την εμφανή επαγγελματική του δραστηριότητα, ενώ δεν έχει τύχει ελέγχου από τις τοπικές Αρχές. Σημείο μείζονος σημασίας καθώς, όπως προκύπτει από τις καταθέσεις που συμπεριλαμβάνονται στο φάκελο της δικογραφίας, παρ’ όλο που κατά καιρούς και πριν πάντως από το 2011, είχαν κατατεθεί καταγγελίες και μηνύσεις από κατοίκους του νησιού σχετικά με το κύκλωμα, οι τοπικές Αρχές δεν είχαν προβεί ποτέ σε έλεγχο, «κοιμούμενες τον ύπνο του δικαίου».

Ο αστυνομικός με τα πολυτελή οχήματα

«Κοιμούνταν» μάλιστα τόσο βαθιά, που δεν τράβηξε την προσοχή τους ούτε το γεγονός ότι ένας εν αποστρατεία αστυνομικός – ο οποίος εμφανίζεται, σύμφωνα με την Κατεχάκη να διατηρεί επαφές με τον φερόμενο ως αρχηγό του κυκλώματος- είχε στην κατοχή του οχτώ (!) οχήματα, με πέντε από αυτά να είναι ιδιαιτέρως πολυτελή.

Συγκεκριμένα κατείχε ένα AUDI Q7, μία BMW SERIES 3, μια BMW SERIES 5, ένα AUDI A4, ένα AUDI A6, ένα AUDI TT και δύο μηχανάκια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...