Kύκλωμα τοκογλύφων στην Κέρκυρα




Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος


Σε απειλές, εκβιασμούς και ξυλοδαρμούς εμπλέκεται τεράστιο κύκλωμα τοκογλύφων, το οποίο δρούσε -κατά κύριο λόγο- στο νησί της Κέρκυρας και εξαρθρώθηκε από τους άνδρες της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας.

Αστυνομικές πηγές, μιλώντας στη zougla.gr, κάνουν λόγο για πολυπλόκαμη εγκληματική ομάδα, όπου εμπλέκονται πάνω από 60 άτομα. Η σπείρα, εκμεταλλευόμενη την οικονομική δυσπραγία στην οποία είχαν περιέλθει οι περισσότεροι κάτοικοι του νησιού ένεκα της οικονομικής κρίσης, δάνειζε χρήματα με επιτόκιο από 10% έως 100% τον μήνα!

«Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα κυκλώματα που έχουν εξαρθρωθεί. Ήδη έχουμε διαπιστώσει ότι εμπλέκονται σε 47 υποθέσεις τοκογλυφίας, ξυλοδαρμών και εκβιασμών, βγάζοντας πάνω από δύο εκατομμύρια ευρώ» αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Η έρευνα


Η αντίστροφη μέτρηση για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των μελών του κυκλώματος ξεκίνησε πριν από περίπου ενάμιση χρόνο, όταν στα γραφεία της υπηρεσίας εμφανίστηκε ένας πολίτης ο οποίος κατήγγειλε ότι κάποιοι τοκογλύφοι τον απειλούν, ισχυριζόμενοι ότι, αν δεν τους επιστρέψει τα χρήματα που του έχουν δανείσει, θα του κάνουν κακό.

«Από την καταγγελία και από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα στο νησί αρχίσαμε να ερευνούμε την υπόθεση και διαπιστώσαμε ότι η οργάνωση δραστηριοποιούνταν σε συστηματική διάπραξη τοκογλυφιών, εκβιασμών και ξέπλυμα μαύρου χρήματος» σημειώνουν στελέχη της αστυνομίας.

Ως εγκέφαλοι του κυκλώματος φέρονται τέσσερις γνωστοί επιχειρηματίες του νησιού -τρεις εκ των οποίων είναι ρομά-, οι οποίοι, σύμφωνα με πληροφορίες, κατείχαν εμπορικά καταστήματα, συνεργεία και μονάδες σιδηρουργίας.

«Ήταν οι άνθρωποι που έδιναν εντολές στα υπόλοιπα μέλη και έπαιρναν τις τελικές αποφάσεις. Όπως διαπιστώθηκε, από τις πράξεις τους κέρδισαν πάνω από δύο εκατομμύρια ευρώ. Οι πράξεις τους είναι δεμένες. Ήδη έχουν συλληφθεί 24 άτομα. Κατά κύριο λόγο δρούσαν στην Κέρκυρα, ωστόσο έχουμε μία περίπτωση στη Βέροια, μία στην Πάτρα και μία στην Αθήνα» ακούγεται να λέει η φωνή από την άλλη άκρη του ακουστικού.

Δεν χρησιμοποιούσαν ψευδώνυμα

Καθοριστικό ρόλο στον εντοπισμό και στη στοιχειοθέτηση της δράσης της εγκληματικής ομάδας έπαιξε η καταγραφή των συνομιλιών μεταξύ των μελών της.

Εντύπωση, πάντως, προκαλεί το γεγονός ότι -όπως επισημαίνουν αστυνομικές πηγές- τόσο οι εγκέφαλοι όσο και τα υπόλοιπα μέλη του κυκλώματος, όταν συνομιλούσαν μεταξύ τους, δεν χρησιμοποιούσαν ψευδώνυμα, προφανώς πιστεύοντας -κακώς όπως αποδείχθηκε- ότι η δράση τους θα παραμείνει για πάντα κρυφή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...