Κραυγή αγωνίας για τις εξώσεις στην Ισπανία

Χιλιάδες άνθρωποι εξέφρασαν το Σάββατο την αντίθεσή τους για τα αντιλαϊκά μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Mariano Rajoy στην Ισπανία και τα οποία πλήττουν την πλειοψηφία των ισπανικών νοικοκυριών, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).

Κυρίαρχο θέμα συζήτησης στην Ιβηρική Χερσόνησο παραμένει η κατάσταση αναφορικά με τις υποθήκες ακινήτων και τις εξώσεις υπερχρεωμένων δανειοληπτών, οι οποίοι βλέπουν το όνειρο για μια δική τους κατοικία να μετατρέπεται σε εφιάλτη, με τους ίδιους να είναι καταδικασμένοι να ζουν στη μιζέρια και την εξαθλίωση και την κυβέρνηση να μην προχωρά στη λήψη μιας σειράς μέτρων που θα ρυθμίσουν οριστικά τα «κόκκινα» δάνεια του παρελθόντος.

Χιλιάδες πολίτες έκαναν πορεία στο κέντρο της πρωτεύουσας, Μαδρίτη, κρατώντας τύμπανα και κόρνες, με το σύνθημα «Στοπ στις εξώσεις» και «Τι συνέβη; Δεν έχουμε σπίτι» να δονούν την ατμόσφαιρα. Παρόμοιες συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν και στη Βαρκελώνη και σε περίπου 50 άλλες πόλεις.

Η «Πλατφόρμα Θυμάτων των Εξώσεων»

Οι Ισπανοί βουλευτές δέχθηκαν την Τρίτη να ξεκινήσει ένας διάλογος σχετικά με μια πρωτοβουλία πολιτών εναντίον των εξώσεων υπερχρεωμένων ιδιοκτητών ακινήτων.

Η «Πλατφόρμα Θυμάτων των Εξώσεων» συγκέντρωσε πάνω από 1,4 εκατ. υπογραφές, σχεδόν υπερτριπλάσιες από τις 500.000 που απαιτούνται στην Ισπανία για να κατατεθεί ένα νομοσχέδιο από πολίτες ενώπιον του Κοινοβουλίου. Η συγκεκριμένη κίνηση είχε καλέσει νωρίτερα σε μαζικές διαδηλώσεις προκειμένου να ενταθεί η πίεση στους βουλευτές για να τηρήσουν μια πιο «σκληρή» στάση απέναντι στο τραπεζικό σύστημα και τον τρόπο λειτουργίας του.

Ενδεικτικό της κατάστασης που διαμορφώνεται στον τομέα του «real estate» αποτελεί το γεγονός πως το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ισπανία έφτασε το 11,2% επί του συνόλου του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων του τραπεζικού τομέα, σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της ευρωπαϊκής χώρας. Ένα μήνα νωρίτερα η Ισπανική Ένωση Τραπεζών είχε ανακοινώσει το πάγωμα για δύο χρόνια ενός μέρους των εξώσεων έπειτα από δύο αυτοκτονίες πολιτών μέσα σε 15 ημέρες, κίνηση όμως η οποία δεν οδήγησε στην επίλυση του προβλήματος. Οι εξώσεις σημείωσαν «ιστορικό ρεκόρ» το 2011 στην Ισπανία, με αύξηση 21,2% σε σχέση με το 2010.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...