Ολική αφαίρεση μήτρας: Η πιο επικερδής ιατρική «βιομηχανία» στην Ινδία


«Χιλιάδες γυναίκες στην Ινδία υποβάλλονται σε επεμβάσεις αφαίρεσης της μήτρας, χωρίς να συντρέχει πραγματικός ιατρικός λόγος, μόνο και μόνο για να κερδίζουν χρήματα ασυνείδητοι γιατροί. Σύμφωνα με οργανώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών, τέτοιες υστερεκτομές είναι συνηθισμένες, ιδίως στα πιο φτωχά κρατίδια», σημειώνει ρεπορτάζ του BBC.

«Η Σουνίτα δεν είναι σίγουρη για την ηλικία της, αλλά πιστεύει ότι είναι 25 ετών. Την συνάντησα σε ένα μικρό χωριό στο Ρατζαστάν, στα βορειοδυτικά της Ινδίας. Το πρόσωπό της σκοτείνιασε όταν μου μίλησε για την επέμβαση», γράφει η ανταποκρίτρια του BBC, Τζιλ ΜακΓκίβερινγκ. «Πήγα στην κλινική επειδή είχα μεγάλη αιμορραγία στην έμμηνο ρύση. Ο γιατρός μου έκανε υπερηχογράφημα και είπε ότι υπάρχει κίνδυνος για καρκίνο της μήτρας. Με πίεσε να κάνω υστερεκτομή την ίδια κιόλας ημέρα», δηλώνει αφοπλιστικά η Σουνίτα.

Η κοπέλα είχε δισταγμούς και ήθελε να το συζητήσει με τον άνδρα της. Αλλά ο γιατρός της είπε ότι η επέμβαση έπρεπε να γίνει επειγόντως και την έβαλε στο χειρουργείο λίγες ώρες αργότερα. Έχουν περάσει δύο χρόνια από εκείνη την ημέρα, αλλά η Σουνίτα λέει ότι νιώθει ακόμη πολύ αδύναμη για να εργαστεί ή να φροντίσει τα παιδιά της. Στο χωριό της μία στις δύο γυναίκες έχει υποβληθεί σε υστερεκτομή, ανάμεσά τους πολλές ηλικίας μεταξύ 20 και 30 ετών.

Οι ιδιώτες γιατροί χρεώνουν συνήθως 200 δολάρια για την επέμβαση, μεγάλο ποσό για τους φτωχούς αγρότες που συχνά πουλάνε τα ζώα τους ή δανείζονται για να βρουν τα χρήματα.

Η ανταποκρίτρια του BBC επισκέφθηκε την κλινική, στην οποία είχαν κάνει την υστερεκτομή οι περισσότερες γυναίκες του χωριού. Όταν ρώτησε τον γιατρό πώς είναι δυνατόν να διαγνώσει προ-καρκινικούς ή καρκινικούς όγκους με ένα υπερηχογράφημα, εκείνος ομολόγησε ότι μερικές φορές δεν έκανε βιοψίες πριν από την αφαίρεση της μήτρας, αλλά μόνο κατόπιν της επέμβασης αυτής.

Μετά την επέμβαση, η μήτρα - και οι ιστοί από την βιοψία καταστρέφονται - οπότε είναι πολύ δύσκολο να αποδείξει κανείς ότι η υστερεκτομή δεν ήταν δικαιολογημένη. Στοιχεία από κρατίδια όπως το Ρατζαστάν, το Μπιχάρ και το Άντρα Πραντές δείχνουν έναν υπερβολικά υψηλό αριθμό γυναικών που έχουν υποβληθεί σε αφαίρεση της μήτρας. Πολλές από αυτές είναι κάτω των 40 ετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...