Γερό χτύπημα στη μαφία της Θεσσαλίας




Στην εξάρθρωση δύο πολυμελών εγκληματικών οργανώσεων που διακινούσαν ναρκωτικά στην ελληνική επικράτεια προχώρησαν οι άνδρες του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Λάρισας.

Οι δυο οργανώσεις δρούσαν ανεξάρτητα η μία από την άλλη, ενώ ο συνολικός αριθμός των μελών τους ανέρχεται στα 81! Ως εγκέφαλοι των οργανώσεων φέρονται δύο έγκλειστοι στις φυλακές Πατρών, ένας 50χρονος Έλληνας και ένας 32χρονος Αλβανός, ενώ ακόμη πέντε κατηγορούμενοι είναι κρατούμενοι σωφρονιστικών καταστημάτων της χώρας, όλοι για εμπορία ναρκωτικών.

Η αστυνομική επιχείρηση

Η αντίστροφη μέτρηση για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των μελών των κυκλωμάτων ξεκίνησε την προηγούμενη Δευτέρα. Στις 11 και στις 13 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκαν με τη συμμετοχή επτά εισαγγελικών λειτουργών ευρείας κλίμακας αστυνομικές επιχειρήσεις σε Λάρισα, Τρίκαλα, Καρδίτσα και Βόλο, για τις οποίες διατέθηκαν 40 αστυνομικοί και 13 οχήματα.

Στο πλαίσιο των επιχειρήσεων συνελήφθησαν 33 άτομα, από τα οποία τα 31 αποτελούν μέλη των εγκληματικών οργανώσεων, ενώ διενεργήθηκαν 25 κατ’ οίκον έρευνες.

Η συμμορία του 50χρονου

Από την έρευνα προέκυψε ότι τουλάχιστον 14 άτομα -12 άνδρες και δύο γυναίκες-, έχοντας διακριτούς ρόλους, συμμετείχαν στην οργάνωση, η οποία είχε ιεραρχική δομή και διαρκή δράση.

Ως εγκέφαλός της ταυτοποιήθηκε ο 50χρονος Έλληνας, έγκλειστος στις φυλακές Πατρών για παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών και όπλων, ο οποίος είχε συστήσει την οργάνωση τουλάχιστον από τον Ιανουάριο του 2013 και διηύθυνε τις δραστηριότητές της.

Τα μέλη της, υπό την καθοδήγηση του 50χρονου, διακινούσαν ποσότητες ηρωίνης και κάνναβης στη χώρα, αποκομίζοντας έτσι μεγάλα χρηματικά ποσά ως κέρδη, τα οποία στη συνέχεια είτε τα διοχέτευαν σε αποπληρωμή στεγαστικών δανείων είτε τα κατέθεταν σε τραπεζικούς λογαριασμούς.



Κατά την επέμβαση των ανδρών της αστυνομίας την προηγούμενη Δευτέρα, συνελήφθησαν σε Λάρισα, Σοφάδες Καρδίτσας και Βόλο 9 άτομα -6 άνδρες και 3 γυναίκες-, από τους οποίους οι 8 είναι φέρονται ως μέλη της οργάνωσης.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε έξι οικίες συλληφθέντων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 3.770 ευρώ, δύο τραπεζικά βιβλιάρια καταθέσεων, αποδείξεις καταθέσεων και προθεσμιακός λογαριασμός χρηματικών ποσών που ανέρχονται στις 160.000 ευρώ, δύο κιλά και 272 γραμμάρια κάνναβη, 9,3 γραμμάρια ηρωίνη, 0,3 γραμμάρια κοκαΐνη, τρεις ηλεκτρονικές ζυγαριές ακριβείας, 170 ναρκωτικά χάπια, 23 κινητά τηλέφωνα και εννέα κάρτες SIM, ένας φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής και τρία φυσίγγια πυροβόλου όπλου.

Οργανόγραμμα δράσης της πρώτης οργάνωσης (πατήστε επάνω για μεγέθυνση):



Η οργάνωση του 32χρονου

H εν λόγω εγκληματική οργάνωση αποτελούνταν από 67 (!) τουλάχιστον μέλη -60 άνδρες και 7 γυναίκες-, που δραστηριοποιούνταν στη διακίνηση ναρκωτικών ανά την ελληνική επικράτεια.

Ύστερα από πολύμηνη έρευνα, ταυτοποιήθηκε ως αρχηγός της ένας 32χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Αλβανίας έγκλειστος στις Φυλακές Πατρών, ενώ ακόμη πέντε μέλη της οργάνωσης είναι έγκλειστα σε καταστήματα κράτησης της χώρας για εμπορία ναρκωτικών ουσιών.

Σε ευρείας κλίμακα αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Τετάρτη σε Λάρισα, Τρίκαλα, Καρδίτσα και Βόλο συνελήφθησαν 24 άτομα -17 άνδρες και 7 γυναίκες-, από τα οποία τα 23 φέρονται ως μέλη της οργάνωσης. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ανάμεσά τους βρίσκεται και μια 88χρονη, μητέρα 56χρονου συλληφθέντα.

Όπως προέκυψε, ο 32χρονος «αρχηγός» είχε συστήσει την οργάνωση τουλάχιστον από τον Σεπτέμβριο του 2012. Αυτή είχε ιεραρχική δομή με διαρκή δράση, ενώ τα μέλη της είχαν διακριτούς ρόλους και ενεργούσαν υπό τον έλεγχο και τις εντολές του 32χρονου.

Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι τα μέλη επικοινωνούσαν τηλεφωνικά με τον «αρχηγό» πριν προβούν σε οποιαδήποτε ενέργεια που αφορούσε αγοραπωλησία ή μεταφορά ναρκωτικών, και με αυτόν τον τρόπο εκείνος ήλεγχε και διηύθυνε τη διακίνηση ποσοτήτων ηρωίνης και κάνναβης σε όλη τη Θεσσαλία.



Τα μέλη της οργάνωσης, προκειμένου να συγκαλύψουν την παράνομη δραστηριότητά τους και να μην αποκαλυφθούν στις διωκτικές αρχές, λάμβαναν αυστηρά μέτρα προστασίας, χρησιμοποιώντας πολλές τηλεφωνικές συνδέσεις, τις οποίες άλλαζαν συνεχώς.

Επιπλέον, πρόσεχαν ιδιαίτερα κατά τις τηλεφωνικές τους επικοινωνίες, μιλώντας αρκετές φορές αόριστα και χρησιμοποιώντας συνθηματικές εκφράσεις και ιδιαίτερο κώδικα συνεννόησης, ενώ οι συνδέσεις που χρησιμοποιούσαν δεν ήταν δηλωμένες στα στοιχεία ταυτότητάς τους, αλλά σε στοιχεία ταυτότητας αλλοδαπών υπηκόων τρίτων χωρών.

Η οργάνωση αποκόμιζε μεγάλα κέρδη από τη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, μέρος των οποίων χρησιμοποιούνταν για την κάλυψη βιοποριστικών αναγκών των μελών της, καθώς επίσης και για στοιχηματισμό σε ποδοσφαιρικούς αγώνες. Απομένει να διαπιστωθεί ο τρόπος νομιμοποίησης των κερδών αυτών.

Στην κατοχή των συλληφθέντων αλλά και σε 19 έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στις οικίες τους βρέθηκαν μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν 2.980 ευρώ, 30,39 γραμμάρια κάνναβη, μισό γραμμάριο ηρωίνη, 63 ναρκωτικά χάπια, 2,3 γραμμάρια βουπρενορφίνη, δύο ηλεκτρονικές ζυγαριές ακριβείας, 54 κινητά τηλέφωνα και 8 κάρτες SIM, 20 πακέτα τηλεφωνικής σύνδεσης,  5 αυτοκίνητα, 4 φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές και 4 μαχαίρια.

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι έρευνες συνεχίζονται, προκειμένου να εξακριβωθεί και τυχόν ύπαρξη περισσοτέρων εμπλεκομένων στη δράση των δύο εγκληματικών οργανώσεων.

Επισημαίνεται ότι ένα από τα συλληφθέντα μέλη, μια 32χρονη, συμμετείχε και στις δύο εγκληματικές οργανώσεις. Η συλληφθείσα ενεργούσε λαμβάνοντας εντολές και από τους δύο αρχηγούς, όμως από τα μέχρι τώρα στοιχεία δεν προκύπτει περαιτέρω σύνδεση στη δράση των δύο οργανώσεων.



Oργανόγραμμα της δράσης της δεύτερης οργάνωσης (πατήστε επάνω για μεγέθυνση)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...