Ολα ρευστά κι εμπιστοσύνη καμιά!

Του ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗ
Η ρευστότητα, η απογοήτευση, η χαμηλή εμπιστοσύνη και η υποεκπροσώπηση της κοινωνίας από τα κόμματα, αναδεικνύονται στη δημοσκόπηση της Metron Analysis για την «Κ.Ε.» σε μείζονα προβλήματα για το πολιτικό σύστημα και αιτίες του κομματικού κατακερματισμού.

Στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 20,4% έναντι της Ν.Δ. που συγκεντρώνει 19,5% και ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 8,5%, το ΠΑΣΟΚ με 5,6%, το ΚΚΕ με 4,8%, οι Ανεξάρτητοι Ελληνες με 4,6% και η Δημοκρατική Αριστερά με 4,1%. Αθροιστικά τα κόμματα της
τρικομματικής κυβέρνησης συγκεντρώνουν ποσοστό 29,2%, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης που συμμετέχουν στη Βουλή συγκεντρώνουν ποσοστό 40,3%, ποσοστά που παραπέμπουν στο συμπέρασμα ότι στον τέταρτο χρόνο της κρίσης κανένα κόμμα δεν καταγράφεται ως υπολογίσιμη δύναμη ανάταξης του κομματικού συστήματος.

Τα γραφήματα από το μηνιαίο βαρόμετρο της Metron Analysis για την «Κ.Ε.» μπορείτε να δείτε εδώ.

Μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ

Στον πίνακα της εκίμησης ψήφου, τα ποσοστά αυτά ανεβαίνουν με τον ΣΥΡΙΖΑ να εμφανίζει ποσοστό 27,6%, τη Ν.Δ. 26,4%, τη Χρυσή Αυγή 11,5%, το ΠΑΣΟΚ 7,5%, τους Ανεξάρτητους Ελληνες 6,2%, το ΚΚΕ 6,4% και τη Δημοκρατική Αριστερά 5,6%.

Είναι ωστόσο εντυπωσιακά αρνητικά, ενδεικτικά της ρευστότητας αλλά και της επικινδυνότητας της περιόδου τα χαμηλά επίπεδα εμπιστοσύνης που δείχνουν οι πολίτες στα κόμματα που δηλώνουν ότι επιλέγουν. Από το 19,5% που δηλώνει ότι θα ψήφιζε τη Ν.Δ., το 48% δείχνει υψηλή εμπιστοσύνη, το 32,1% μέτρια εμπιστοσύνη και το 10,6% χαμηλή εμπιστοσύνη. Από το 20,4% που δηλώνει ότι θα ψήφιζε τον ΣΥΡΙΖΑ /ΕΚΜ, μόλις το 15,1% δείχνει υψηλή εμπιστοσύνη, το 18,7% μέτρια εμπιστοσύνη και το 21,7% χαμηλή εμπιστοσύνη, ενώ από το 8,5% που δηλώνει ότι θα ψήφιζε τη Χρυσή Αυγή, υψηλή εμπιστοσύνη δήλωσαν κάτω από εξήντα ερωτηθέντες, γι' αυτό το λόγο και δεν καταγράφεται ποσοστό, το 4% δείχνει χαμηλή εμπιστοσύνη και το 11,3% δείχνει χαμηλή εμπιστοσύνη.

Απώλεια εμπιστοσύνης

Αντίστοιχα, από το 5,6% της πρόθεσης ψήφου στο ΠΑΣΟΚ, μόλις το 16,7% δείχνει υψηλή εμπιστοσύνη, το 8,2% μέτρια εμπιστοσύνη και το 3,2% χαμηλή εμπιστοσύνη, από το 4,8% του ΚΚΕ, το 3,8% δείχνει υψηλή εμπιστοσύνη, το 3,5% μέτρια και το 5,5% χαμηλή εμπιστοσύνη, από το 4,6% των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, το 5% δείχνει υψηλή εμπιστοσύνη, το 5,1% μέτρια και το 4,3% χαμηλή εμπιστοσύνη και από το 4,1% της ΔΗΜΑΡ, υψηλή εμπιστοσύνη δείχνει μόλις το 1,8%, μέτρια το 5,5% και χαμηλή το 3,7%.

Ταυτόχρονα προκαλούν έντονο προβληματισμό οι αριθμοί που υποδηλώνουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στο θεσμό του Ελληνικού Κοινοβουλίου όπου το 64% δηλώνει ότι έχει χαμηλή εμπιστοσύνη, το 30% μέτρια εμπιστοσύνη και υψηλή εμπιστοσύνη μόλις το 6%. Η μέση τιμή πολιτικής εμπιστοσύνης καταγράφεται στο απογοητευτικό 2,6%, τη χειρότερη επίδοση αυτήν την περίοδο στην Ευρώπη.

Οι πολιτικοί αρχηγοί


Στον πίνακα με τις δημοτικότητες των πολιτικών αρχηγών προηγείται ο Φώτης Κουβέλης με 44%, ακολουθεί ο Α. Σαμαράς με 42%, ο Αλ. Τσίπρας με 35%, ο Π. Καμμένος με 33%, η Αλέκα Παπαρήγα με 27%, ο Ευ. Βενιζέλος με 21% και ο Ν. Μιχαλολιάκος με 17%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...