Αφαιρείται το διδακτορικό της υπουργού Άμυνας της Γερμανίας


Να αφαιρέσει από την υπουργό Παιδείας της Γερμανίας, Ανέτε Σαβάν, το διδακτορικό της αποφάσισε το Πανεπιστήμιο, Χάινριχ Χάινε, του Ντύσελντορφ, κρίνοντας πως η Σαβάν είχε βασίσει σε λογοκλοπή «εκτεταμένο μέρος» της διατριβής της. Η Σαβάν, από την πλευρά της, προτίθεται να στραφεί δικαστικά κατά της απόφασης, ενώ η αντιπολίτευση ζητά την παραίτησή της.

Η υπουργός βρισκόταν εδώ και αρκετούς μήνες στο επίκεντρο κατηγοριών για τον διδακτορικό της τίτλο στη Φιλοσοφία από το πανεπιστήμιο του Ντύσελντορφ, επιτροπή του οποίου είχε ανοίξει στα μέσα του Ιανουρίου επίσημη έρευνα. Η έρευνα, είχε τονίσει τότε ότι η επιτροπή, θα ήταν «ανοικτού αποτελέσματος» και θα γινόταν χωρίς να «ληφθεί υπόψη η θέση του προσώπου».

Όπως ανακοίνωσε τελικά χθες το βράδυ, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου, Μπρούνο Μπλέκμαν, η 15μελής επιτροπή έκρινε, με ισχυρή πλειοψηφία, ότι η Σαβάν «σκόπιμα και συστηματικά» διέπραξε λογοκλοπή στη διατριβή της.

Τα σημεία των οποίων την ξένη προέλευση η Σαβάν δεν επισήμανε είναι μάλιστα «σημαντικής ουσίας και έκτασης». Η αντίδραση της αντιπολίτευσης ήταν άμεση, με τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πράσινους να απαιτούν από την Σαβάν να παραιτηθεί ή από την καγκελάριο Μέρκελ να προχωρήσει στην απομάκρυνσή της.

Οι «πονοκέφαλοι» της Μέρκελ με τα διδακτορικά των υπουργών της δεν αποτελούν νέο φαινόμενο. Yπενθυμίζεται ότι ο πρώην υπουργός Άμυνας και πολλά υποσχόμενος «αστέρας» της βαυαρικής πολιτικής σκηνής, ο βαρόνος, Καρλ-Τέοντορ Τσου Γκούτενμπερκ, είχε αναγκαστεί να παραιτηθεί όταν αποδείχθηκε λογοκλοπή στο δικό του διδακτορικό. Στην περίπτωση της υπουργού Παιδείας εννοείται πως - λόγω χαρτοφυλακίου - η πίεση για παραίτηση είναι τεράστια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...