ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ: Είμαι στο Χάι μου - Πήγαμε, ρωτήσαμε, μάθαμε γιατί τόσο δράμα στα εξώφυλλα του Χάι

Παρασκευή, 15 Φεβρουαρίου 2013

Είμαι στο Χάι μου - Πήγαμε, ρωτήσαμε, μάθαμε γιατί τόσο δράμα στα εξώφυλλα του Χάι

http://www.cosmo.gr/


Σε αντίθεση με τον τίτλο του, το περιοδικό Χάι φιλοξενεί εδώ και μερικά χρόνια σχεδόν μόνο δραματικούς τίτλους στο εξώφυλλο. Ο διευθυντής του περιοδικού μάς φιλοξένησε στα γραφεία του και ανέλυσε την τακτική. Αργότερα, ξεκοκαλίσαμε την εγχώρια showbiz. Έκαστος στο είδος του.
Από τον Ηλία Αναστασιάδη
Εδώ και 19 χρόνια, με εξαίρεση ένα φεγγάρι που δοκιμάστηκαν οι Τετάρτες, το Χάι κυκλοφορεί κάθε Τρίτη στα περίπτερα. Η τιμή του πλέον είναι στα 2.50€ και οι τίτλοι που φιλοξενεί στο εξώφυλλο είναι παραδειγματικά δραματικοί.

Στο τεύχος 956 που κυκλοφόρησε την Τρίτη (12/2), μαθαίνουμε με σειρά προτεραιότητας ότι η Φαίη Σκορδά, η Ελένη Μενεγάκη, η Έλενα Ναθαναήλ, ο Κιμούλης, η Μαρινέλλα, η Σαπουντζάκη, ο Τόλης Βοσκόπουλος και η Ράνια Θρασκιά έχουν κάποιο πρόβλημα:
Αυτό αφενός δεν αποτελεί κάτι πρωτόγνωρο αν παρακολουθείς τα εξώφυλλα του περιοδικού τους τελευταίους πολλούς μήνες και αφετέρου δεν έχει καμία σχέση με το αγγλικό επίθετο 'high'. Μαύρη μαυρίλα πλάκωσε (σύσσωμη την ελληνική showbiz).

Προς τιμήν του, ο διευθυντής του Χάι, Παναγιώτης Βαζαίος, δέχτηκε αμέσως να με δεχτεί στα γραφεία του περιοδικού και να συζητήσουμε, κατ' αρχήν, τους συγκεκριμένους τίτλους. Γιατί, όπως μου είπε απ' το τηλέφωνο, "υπάρχει τακτική, τίποτα δεν μπαίνει τυχαία στο εξώφυλλο". Κι εγώ λατρεύω τους ανθρώπους που δουλεύουν βάσει πλάνου.

(σ.σ. το θέμα διανθίζεται από trademark εξώφυλλα του περιοδικού)
Εισαγωγή στην Ανωτάτη Σοουμπιζική

Τα γραφεία του Χάι δεν είναι γκλαμ. Βασικά είναι άδεια. Το περιοδικό στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό σε κείμενα, ρεπορτάζ και εσχάτως συνεντεύξεις εξωτερικών συνεργατών και σε ακόμα μεγαλύτερο (βαθμό) στον Παναγιώτη Βαζαίο. Ο Παναγιώτης είναι ο διευθυντής του εντύπου τα τελευταία τρία χρόνια. Επίσης, έχει σαφέστατο πλάνο και δεν αφήνει τίποτα στην τύχη του. Επίσης, είναι μόλις 25 ετών.

"Ανέκαθεν πουλούσε το δράμα και ο πόνος. Το Χάι παίζει πολύ με ανθρώπινες ιστορίες που ενδιαφέρουν τον κόσμο. Κάποτε παίζαμε και χαρές και εγκυμοσύνες και γάμους, αλλά πλέον έχει επανέλθει το δραματικό στοιχείο και είναι πιο σκληρό από παλιότερα", μου εξηγεί με ειλικρίνεια που αφοπλίζει και προλειαίνει το έδαφος για πιο inside ερωτήσεις. Στη συνέχεια, προσεγγίζει κοινωνιολογικά το φαινόμενο των δραματικών τίτλων.
"Η εποχή του glamorous lifestyle (1999-2005) τελείωσε. Πλέον δεν τραβάει η χαρά. Μια ευχάριστη είδηση είναι συχνά απωθητική στο αναγνωστικό κοινό με την δεδομένη ψυχολογία της εποχής. Ο πόνος κάνει τον αναγνώστη να ταυτιστεί πιο εύκολα με μια δύσκολη κατάσταση που περνά ο αγαπημένος του celebrity. Αυτό προκύπτει βλέποντας τα νούμερα και τις κυκλοφορίες που είναι το βασικό κριτήριο".
"Ανέκαθεν πουλούσε το δράμα και ο πόνος. Το Χάι παίζει πολύ με ανθρώπινες ιστορίες που ενδιαφέρουν τον κόσμο"

Σε μια εποχή που οι celebrities μιλάνε πιο άνετα από ποτέ για τα δεινά που τους έχουν βρει, για οικονομικές καταστροφές και προσωπικά δράματα, η τακτική του Χάι μπορεί να δικαιώνεται κάθε Τρίτη, για πολλές εβδομάδες ακόμα. Πόσο αληθινά όμως είναι αυτά τα δράματα του εξωφύλλου;

"Όλα τα θέματα που παίζουμε έξω έχουν μια κεντρική ιστορία. Αυτήν την ιστορία μπορείς να την ανοίξεις και να τη δουλέψεις με διάφορους τρόπους. Ο τίτλος μπορεί να βγαίνει πιο σκληρός, αλλά βασίζεται σε αυτήν. Άλλωστε, το κοινό είναι υποψιασμένο. Αν δει ότι αυτά που γράφεις δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα, δεν θα σε ξαναγοράσει".
Υπάρχουν Έλληνες σταρ, Παναγιώτη; Και παρεξηγούνται εύκολα;Αυτό το μεσημεροαπόγευμα Δευτέρας, ο Παναγιώτης είναι πιο χαλαρός από τις υπόλοιπες μέρες της εβδομάδας, αφού το τεύχος της Τρίτης έχει κλείσει και ουσιαστικά η Δευτέρα είναι η πρώτη μέρα του επόμενου τεύχους. Κι όποιος έχει δουλέψει σε περιοδικό, ξέρει ότι στο άνοιγμα κάθε τεύχους, δικαιούσαι να πάρεις δυο τρεις ανάσες. Μεταξύ αυτών, το τηλέφωνο του χτυπάει ασταμάτητα και ο ίδιος μου χωρά τη φιλοσοφία του Χάι στις λέξεις "lifestyle σκανδαλοθηρικό έντυπο ποικίλης ύλης". Τι προβλήματα, όμως, έχει δημιουργήσει αυτή η σκανδαλοθηρία στο περιοδικό; Υπάρχει κάπου ένα ειδικό box για τις μηνύσεις και τα εξώδικα;

"Τα τελευταία χρόνια έχουμε ηρεμήσει. Έχουν υπάρξει μηνύσεις, αλλά όχι τόσο πολλές όσο φαντάζεσαι. Σχετικά πρόσφατα είχε ενοχληθεί η κυρία Ντενίση με ένα δημοσίευμά μας, έκανε μήνυση, αλλά τελικά την απέσυρε".

Τι ήταν αυτό που πείραξε τη Μιμή Ντενίση; "Με αφορμή την επίσκεψή της σε έναν γκουρού στην Αμερική, είχαμε γράψει ότι είναι δυστυχισμένη κι ότι προσπαθεί να βρει την ευτυχία. Ίσως ήταν κάποιες λέξεις στο θέμα που την πείραξαν. Η Ντενίση δεν είναι κακός άνθρωπος. Μίλησα μαζί της στο τηλέφωνο, επανορθώσαμε με ένα άλλο δημοσίευμα και εκείνη απέσυρε τη μήνυση".
Ένα από τα πρόσωπα που έχουν παίξει κατά κόρον στο εξώφυλλο του Χάι είναι η Ελένη Μενεγάκη. Είπαμε, τίποτα δεν γίνεται τυχαία στο Χάι. "Η Ελένη Μενεγάκη είναι από τους ελάχιστους σταρ της χώρας. Τουλάχιστον, στο είδος της. Οι μεγαλύτεροι σταρ είναι οι πιο συνεργάσιμοι με τα media. Η Ελένη δεν έχει ενοχλήσει ποτέ, ούτε εμάς ούτε άλλο έντυπο, παρότι όλες οι εκφάνσεις της ζωής της είναι δημοσιευμένες. Είναι εξαιρετικά ταλαντούχα και έξυπνη".
"Έχουν υπάρξει μηνύσεις, αλλά όχι τόσο πολλές όσο φαντάζεσαι. Σχετικά πρόσφατα είχε ενοχληθεί η κυρία Ντενίση"

Να φανταστώ ότι ο Σάκης είναι ο έτερος μεγάλος σταρ; "Δυστυχώς, ο Ρουβάς δεν είναι από τα πρόσωπα των εξωφύλλων πια. Μπορεί να τον αγαπάει ο κόσμος, αλλά δεν τραβά τον αναγνώστη όπως παλιότερα. Γενικότερα, έχει περάσει η μόδα των τραγουδιστών. Λατρεύω την Άννα Βίσση, αλλά ούτε η ίδια, ούτε η Βανδή ούτε ο Ρέμος μπορούν πια να μπουν στο εξώφυλλο. Ο κόσμος θέλει να διαβάσει για τηλεοπτικά πρόσωπα, γιατί τα νιώθει πιο κοντά".
Το lifestyle είναι εδώ, διαλυμένο (κι όμως) δυνατόΣε μια περίοδο που τα δάχτυλα των δύο χεριών φτάνουν και περισσεύουν για να μετρήσεις τα εναπομείναντα lifestyle περιοδικά, το Χάι είναι ακόμα εδώ. Χωλαίνοντας; Αγκομαχώντας; Μπα. Μάλλον πουλώντας περισσότερο από ποτέ. Ποιος είπε ότι το ελληνικό lifestyle πεθαίνει; Σίγουρα, όχι ο Παναγιώτης.

"Είμαστε ουσιαστικά στα ίδια φύλλα και μετά κρίσης. Υπάρχουν εβδομάδες κακές, αλλά έχουμε κρατήσει μια βάση αναγνωστών κι αυτό με κάνει αισιόδοξο. Ίσα ίσα, στις κυκλοφορίες είμαστε κάθε χρόνο και καλύτερα. Το '12 πήγε καλύτερα από το '11 και το '11 πήγε καλύτερα από το '10. Αλλάξαμε τη θεματολογία και όπως σου είπα βάλαμε περισσότερες ανθρώπινες ιστορίες.

Οι Έλληνες έχουν ανάγκη το lifestyle, γι' αυτό δεν θα πεθάνει ποτέ. Δεν έχουμε τηλεόραση πια, αλλά θεωρώ ότι είναι καλύτερο που έγινε αυτό το ξεκαθάρισμα. Ήταν τόσα τα πρόσωπα που χανόταν η ουσία. Γέμιζες σελίδες με ξανθές και μελαχρινές που δεν είχαν να προσφέρουν κάτι. Τώρα έχουμε μεν 3-4 βασικούς πρωταγωνιστές, αλλά τουλάχιστον ενδιαφέρουν. Η κρίση βοήθησε περιοδικά όπως το Χάι, αλλά και όσους έμειναν στην τηλεόραση".
"Στις κυκλοφορίες είμαστε κάθε χρόνο και καλύτερα. Το '12 πήγε καλύτερα από το '11 και το '11 πήγε καλύτερα από το '10"
Και οι αναγνώστες είναι εδώΤο Χάι δεν διαβάζεται απλά, όπως υποστηρίζει ο διευθυντής του, ούτε παθητικά, όπως φαντάζομαι εγώ. Υπάρχει πολλή επαφή με τους αναγνώστες. "Μας τηλεφωνούν, μας στέλνουν γράμματα, μας ζητάνε να γράψουμε για κάποιον αγαπημένο τους celebrity που φοβούνται ότι ξεχάσαμε, θέλουν αφιερώματα στα τούρκικα. Στο διάστημα που παίζαμε αρκετά Τζούλια Αλεξανδράτου και Μαριάννα Ντούβλη, μας τηλεφωνούσε το κοινό και ζητούσε να σταματήσουμε να ασχολούμαστε με αυτές. Έχουμε αναγνώστριες από νοικοκυρές μέχρι δικαστικούς.

Επίσης, εδώ και χρόνια, υπάρχει η στήλη με τα θαύματα αγίων και η ανταπόκριση του κόσμου είναι πρωτοφανής. Λαμβάνουμε άπειρα mail, γράμματα, τηλεφωνήματα αναγνωστών που θέλουν να μας αφηγηθούν την ιστορία τους και πλέον μπαίνουν σε σειρά προτεραιότητας".
"Εδώ και χρόνια, υπάρχει η στήλη με τα θαύματα αγίων και η ανταπόκριση του κόσμου είναι πρωτοφανής"
Πόσο Χάι είναι τα ζευγάρια της ελληνικής showbiz;Τα εξώφυλλα που έχουν πουλήσει περισσότερο στην ιστορία του Χάι είχαν πάντα έντονο το δράμα πάνω τους. Ο θάνατος της Αλίκης, η Δήμητρα Λιάνη Παπανδρέου και το σκάνδαλο των γυμνών φωτογραφιών, η δολοφονία του Νίκου Σεργιαννόπουλου. "Κακός χαμός με το φονικό, για πολλούς μήνες", όπως λέει επί λέξη ο Παναγιώτης.

Στο τέλος του ρεπορτάζ στο περιοδικό, εκεί που ο Παναγιώτης έχει απαντήσει με το παραπάνω στα "πώς;" και τα "γιατί;", επέρχεται η ώρα της χαλάρωσης και της απενοχοποίησης του gossip εαυτού μου. Η ώρα που το Χάι παίρνει θέση για τα τρέχοντα, πιο συζητημένα ζευγάρια της ελληνικής showbiz. Ο πιο κατάλληλος τρόπος για να κλείσει το Χάι θέμα με μια ματιά στο μέλλον του lifestyle στη χώρα. Για όποιον ενδιαφέρεται.

Ελένη Μενεγάκη - Ματέο Παντζόπουλος

"Η Ελένη είναι πολύ καλά με τον καινούργιο της σύντροφο, αλλά δεν ξέρω τι εξέλιξη θα υπάρχει. Το τρελό της ιστορίας είναι ότι η Μενεγάκη πουλάει πολύ περισσότερο με τον Γιάννη Λάτσιο ακόμη και σήμερα. Ίσως το κοινό τους έχει συνηθίσει μαζί. Ίσως και ο Ματέο δεν έχει δώσει την ευκαιρία στον κόσμο να τον γνωρίσει"

Ζέτα Μακρυπούλια - Μιχάλης Χατζηγιάννης

"Δεν είναι από τα ζευγάρια που έχουν μοσχοπουλήσει. Έχουν κάνει εξώφυλλα, αλλά με το ζόρι. Ξέρω από ανθρώπους που είναι κοντά τους και μιλούν για μια σχέση με πολύ έρωτα και αγάπη. Αλήθεια είναι όλο αυτό. Αλλά αν δεν δούμε φουσκωμένη κοιλίτσα ή νυφικό, ο κόσμος δύσκολα θα συγκινηθεί. Έχει μείνει στάσιμη αυτή η σχέση και χάνεται το ενδιαφέρον"
"Το τρελό της ιστορίας είναι ότι η Μενεγάκη πουλάει πολύ περισσότερο με τον Γιάννη Λάτσιο ακόμη και σήμερα"

Φαίη Σκορδά - Γιώργος Λιάγκας

"Ο Λιάγκας έχει γίνει νούμερο 1 χάρη στη Φαίη. Το έχει πει και ο ίδιος. Φυσικά και έχει μια πορεία, αλλά δεν ήταν το πρόσωπο που μπορεί να γίνει σταρ. Η Φαίη έχει άστρο, κάτι από Μενεγάκη. Από τα πρώτα βήματα στο TV Μακεδονία και το ALTER φάνηκε πόσο έξυπνη και δυνατή είναι. Έχει την αγάπη του κοινού και πουλάει στα εξώφυλλα όταν δίνει θέμα"
"Ο Λιάγκας έχει γίνει νούμερο 1 χάρη στη Φαίη"

Τατιάνα Στεφανίδου - Νίκος Ευαγγελάτος

"Αυτό είναι διαχρονικό ζευγάρι που ενδιαφέρει πολύ τον κόσμο. Στο δικό μας κοινό, έχουν μεγάλη απήχηση. Παραμένουν μαζί και αγαπημένοι παρά τους καυγάδες και τις προστριβές. Ειδικά η Τατιάνα ενδιέφερε ανέκαθεν το κοινό του Χάι"

Σίσσυ Χρηστίδου - Θοδωρής Μαραντίνης

"Η Σίσσυ είναι ένα πρόσωπο που πιστεύω και που έχει πολλή δυναμική. Προβλήματα υπάρχουν σε όλα τα ζευγάρια. Οι δυο τους περάσανε κάποιες μπόρες, αλλά οι μπόρες ξεπερνιούνται. Πλέον νομίζω ότι θα είναι καλύτερα τα πράγματα"

Δεν υπάρχουν σχόλια: