"Λουκέτο" σε όλη η Χώρα-Γενική Απεργία



Δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι, εκπαιδευτικοί και εφοριακοί, εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και ναυτεργάτες κατεβαίνουν σήμερα σε 24ωρη γενική απεργία απαντώντας στο κάλεσμα της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, του ΠΑΜΕ, επαγγελματικών - κλαδικών συνδικαλιστικών οργανώσεων αλλά και πολιτικών φορέων.



Στην απεργία συμμετέχουν επίσης εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση, πωλητές λαϊκών αγορών, εργαζόμενοι στη ΔΕΗ, γιατροί, μηχανικοί, δικηγόροι, οικοδόμοι και οι τραπεζικοί υπάλληλοι.



Οι κινητοποιήσεις άρχισαν στις 10.30 με συλλαλητήρια στις κεντρικές πλατείες της Αθήνας και των άλλων μεγάλων πόλεων της χώρας, με μαζική συμμετοχή των πολιτών.



Σύμφωνα με την αστυνομία, ο αριθμός των διαδηλωτών του ΠΑΜΕ ανέρχεται στις 15.000, των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ στις 7.000, ενώ στην περιοχή του Μουσείου έχουν συγκεντρωθεί περισσότεροι από 5.000 διαδηλωτές.






(Πλακάτ στην Κοραή)

Τα κύρια σημεία συγκέντρωσης των εργαζομένων είναι το Πεδίον του Άρεως, όπου θα πραγματοποιηθεί και η κεντρική εκδήλωση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ (11.00), η Ομόνοια όπου θα συγκεντρωθεί το ΠΑΜΕ (10.30), η περιοχή του Αρχαιολογικού Μουσείου αλλά και της Κλαυθμώνος. Στις 11.40 ξεκίνησε η πορεία του ΠΑΜΕ.


(Στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια η Αλέκα Παπαρήγα)

Ρεπόρτερ και συνεργεία της τηλεόρασης της Ζούγκλας βρίσκονται από νωρίς το πρωί στο κέντρο της Αθήνας και καλύπτουν τις συγκεντρώσεις και τις πορείες με απευθείας συνδέσεις.



Ένταση μεταξύ αγροτών και αστυνομίας στην Ομόνοια

Αγρότες παρέταξαν δύο τρακτέρ στην πλατεία Ομονοίας σήμερα το πρωί, προκειμένου να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας του ΠΑΜΕ.



Στο σημείο έσπευσαν γερανοφόρα οχήματα της Τροχαίας για να απομακρύνουν τα τρακτέρ, προκαλώντας την αντίδραση των αγροτών, οι οποίοι είχαν λεκτική αντιπαράθεση με τους αστυνομικούς.














Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ:


  • τα λεωφορεία της ΕΘΕΛ θα κινηθούν από τις 09.00 έως τις 21.00.
  • οι εργαζόμενοι στα τρένα και τον Προαστιακό συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία
  • οι ναυτεργάτες συμμετέχουν επίσης στην απεργία
  • το μέτρο της επίταξης στα μέσα σταθερής τροχιάς δεν έχει αρθεί. Ως εκ τούτου το Μετρό θα λειτουργήσει κανονικά (σ.σ.: Δουκ. Πλακεντίας -  Αεροδρόμιο δεν θα εκτελούνται δρομολόγια).
Να σημειωθεί ότι θα υπάρξουν τροποποιήσεις των δρομολογίων και αλλαγές των πτήσεων λόγω στάσης εργασίας της ΟΣΥΠΑ (Ομοσπονδία Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας) από τις 06.00 έως τις 10.00 και από τις 17.00 έως τις 21.00.

Βασικά αιτήματα της κινητοποίησης είναι η υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, η αντιμετώπιση της ανεργίας, η ανάκληση της επιστράτευσης στα μέσα σταθερής τροχιάς και στα πλοία, αλλά και να δοθεί τέλος στη «βάναυση καταπάτηση των βασικών και θεμελιακών εργασιακών δικαιωμάτων».



Κλειστοί οι σταθμοί του Μετρό

Έκλεισαν από τις 10.00 το πρωί οι σταθμοί του Μετρό σε Σύνταγμα, Ευαγγελισμό, Πανεπιστήμιο και Ακρόπολη, οι οποίοι θα παραμείνουν κλειστοί μέχρι και τη λήξη των συλλαλητηρίων.



Οι συνδικαλιστές οργανώσεις σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν:


«H απόκρουση των αντεργατικών, αντικοινωνικών και αναποτελεσματικών μέτρων αλλά και των αυταρχικών κυβερνητικών συμπεριφορών αποτελούν τον βασικό στόχο και διεκδίκηση της 24ωρης Γενικής Απεργίας που πραγματοποιούν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου. Απεργούμε και αγωνιζόμαστε για την Υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων, για να ληφθούν επιτέλους μέτρα για την ανεργία, για να υπάρξουν δουλειές για όλους, για να διασφαλίσουμε τα δημοκρατικά και εργασιακά μας δικαιώματα.

Εργαζόμενοι, συνταξιούχοι και άνεργοι διεκδικούμε αύξηση μισθών και συντάξεων, μείωση τιμών, απαγόρευση απολύσεων και όχι απεργιών.

Η μαζική και ενωτική συμμετοχή στην απεργία και στο συλλαλητήριο των συνδικάτων στις 11 το πρωί της Τετάρτης στο Πεδίον του Άρεως θα είναι η απάντησή μας στις αδιέξοδες και αντιαναπτυξιακές πολιτικές, που έχουν ξεζουμίσει τον κόσμο της μισθωτής εργασίας έχουν εξαθλιώσει την ελληνική κοινωνία και βυθίζουν την οικονομία στην ύφεση και στην κρίση. Όσο αυτές οι πολιτικές συνεχίζονται, τόσο θα συνεχίζεται και ο αγώνας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...