Η Ελλάδα στις... Συμπληγάδες του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού

Την κατανομή των ευρωπαϊκών κονδυλίων καλούνται να αποφασίσουν σήμερα, Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη σκιά των εξαγγελιών του πρωθυπουργού της Βρετανίας, David Cameron, για τη διενέργεια δημοψηφίσματος το 2016 για το αν το Λονδίνο θα παραμείνει μέσα στην ευρωπαϊκή «αγκαλιά».

Όπως μετέδωσε το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, η σημερινή συνεδρίαση αναμένεται να επηρεαστεί από τη διαφαινόμενη κόντρα ανάμεσα στο Λονδίνο και το Βερολίνο όσον αφορά στην αύξηση ή μη των εισφορών που καλείται κάθε χώρα να βάλει στον κορβανά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το Λονδίνο έχει ξεκαθαρίσει πως δεν γίνεται να λαμβάνονται μέτρα λιτότητας κατά των πολιτών και οι Βρυξέλλες να ζητούν περισσότερα χρήματα για την ενίσχυση με επιδοτήσεις των ασθενέστερων οικονομικά κρατών, την ίδια στιγμή που το Βερολίνο επιθυμεί μεγαλύτερο «μαξιλάρι», προκειμένου να απορροφά τους κραδασμούς της κριτικής στο εσωτερικό της Γερμανίας -εν όψει και των εκλογών- για την ενίσχυση χωρών με προβλήματα ρευστότητας,

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Downing Street», ο πρωθυπουργός της Βρετανίας επανέλαβε την πάγια θέση της χώρας του για μείωση των δαπανών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εκφράζοντας παράλληλα την αμφιβολία του για το κατά πόσο θα υπάρξει συμφωνία στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής.

«Η θέση της Βρετανίας είναι αδιαπραγμάτευτη από τον περασμένο Νοέμβριο και την τελευταία Σύνοδο. Οι δαπάνες πρέπει να μειωθούν περισσότερο από την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» φέρεται να ισχυρίστηκε ο David Cameron.

Όπως επισημαίνεται στο άρθρο, ο επικεφαλής της κυβέρνησης δήλωσε στη διάρκεια ομιλίας του στο βρετανικό Κοινοβούλιο ότι «είναι δύσκολο να συμφωνήσουμε, ωστόσο δεν είναι και απίθανο να υπάρξει τελικά μια σύγκλιση απόψεων».

«Οι διαβουλεύσεις για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό αποτελούν πάντα μια δύσκολη υπόθεση» τόνισε ο David Cameron ενώπιον των βουλευτών.

Παράλληλα, Γαλλία και Ιταλία δεν επιθυμούν περικοπές στις ευρωπαϊκές δαπάνες, δίνοντας έμφαση στη σημασία των επιδοτήσεων για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, καθώς το ταμείο τους βρίσκεται στο «κόκκινο». Ο τεχνοκράτης Mario Monti έχει επανειλημμένα τονίσει ότι χωρίς εκείνον η χώρα θα έμπαινε σε Μνημόνιο, ενώ οι υποστηρικτές του François Hollande τον περιμένουν ακόμα να ηγηθεί της μάχης κατά της «ευρωπαϊκής λιτότητας».

Αυτός ήταν και ο βασικότερος λόγος για τον οποίο οι συνομιλίες κατά τη διάρκεια της προηγούμενης Συνόδου (Νοέμβριος 2012) είχαν οδηγήσει σε «ναυάγιο». Σε κάθε περίπτωση, οποιαδήποτε συμφωνία υπάρξει, θα πρέπει να περάσει από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αρχικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε εισηγηθεί για αύξηση 5% στον προϋπολογισμό της επόμενης επταετίας (2014 - 2020), με το συνολικό ποσό να ξεπερνά το 1 τρισ. ευρώ. Μετά τις έντονες αντιδράσεις του Λονδίνου, έπεσε «ψαλίδι» (973 δισ. ευρώ), για να κλείσει προσωρινά το τελικό ποσό στα 943 δισ. ευρώ. Ωστόσο, οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν πως τα διαθέσιμα χρήματα δεν μπορούν να πέσουν κάτω από το 1 τρισ. ευρώ, λόγω των ευρωπαϊκών προγραμμάτων που «τρέχουν» σε διάφορες χώρες της Ε.Ε..

Όσον αφορά στην Ελλάδα, η ελληνική κυβέρνηση πηγαίνει στις Βρυξέλλες, περιμένοντας με αγωνία να δει τι τελικά θα περάσει μέσα από τις Συμπληγάδες Πέτρες που έχουν διαμορφωθεί στο ευρωπαϊκό πολιτικό σκηνικό.

«Ένα μικρό κράτος-μέλος της Ε.Ε. πάει καλά προετοιμασμένο να παλέψει» αναφέρει σε άρθρο της η αμερικανική εφημερίδα «Wall Street Journal», ωστόσο η κατάσταση είναι αρκετά δύσκολη. Ήδη, ο πρωθυπουργός της χώρας, Αντώνης Σαμαράς, έχει προειδοποιήσει πως λόγω του τρόπου με τον οποίο υπολογίζεται η κατανομή της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης, η Ελλάδα πρόκειται να χάσει περίπου το 30% των χρημάτων που έπαιρνε την προηγούμενη επταετία (20,4 δισ. ευρώ συνολικά).

Κι όλα αυτά ενώ ήδη τα πρώτα στοιχεία για την πορεία του προϋπολογισμού για το 2013 δείχνουν πως η κοντόφθαλμη εισοδηματική πολιτική με τις οριζόντιες περικοπές δημοσίων δαπανών και το «ψαλίδι» σε μισθούς και συντάξεις δεν οδηγούν σ' ένα μακροπρόθεσμο θετικό αποτέλεσμα.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...