«Επτά χρόνια λιτότητας»

Τα σχόλια του Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής...

Μετά το «χρυσό μετάλλιο» που κατάφερε να λάβει ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον στον μαραθώνιο της Συνόδου Κορυφής, οι γκρίνιες από τις υπόλοιπες χώρες έχουν αρχίσει να κυριαρχούν στα μέσα ενημέρωσης της Ευρώπης. Συγκεκριμένα μύδρους κατά του Φρανσουά Ολάντ εξαπέλυσε σύσσωμος ο γαλλικός Τύπος για την αδυναμία του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας να ορθώσει το ανάστημά του απέναντι στις απαιτήσεις της Μεγάλης Βρετανίας για έναν προϋπολογισμό επταετούς λιτότητας που εν τέλει υιοθέτησε η Σύνοδος Κορυφής. Η γαλλική εφημερίδα “Le Monde” επιλέγοντας να κάνει λογοπαίγνιο με τον τίτλο της διάσημης ταινίας της Μέρλιν Μονρό έκανε λόγο για «Επτά χρόνια λιτότητας», ενώ και η καθημερινή εφημερίδα “Liberation” χαρακτήρισε την απόφαση της Συνόδου Κορυφής ως ένα «τεράστιο λάθος της Ε.Ε».

Την ίδια γραμμή ακολουθούν και τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης στη Γερμανία παρόλο που η Καγκελάριος Μέρκελ επέλεξε να συμπορευτεί με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον και να αφήσει εκτεθειμένο τον Φρανσουά Ολάντ. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε στον πρώτο προϋπολογισμό λιτότητας στην ιστορία της» έγραψε χαρακτηριστικά η έγκριτη Frankfurter Allgemeine Zeitung. Από την πλευρά της η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt αναφέρθηκε στην νίκη του Ντέιβιντ Κάμερον ο οποίος ανάγκασε την υπόλοιπη Ευρώπη να δεχθεί τις απαιτήσεις του «νησιού πέρα από τη Μάγχη».


God bless Cameron Διθυραμβικά ήταν τα σχόλια του βρετανικού Τύπου που χαρακτηρίζουν τον Ντέιβιντ Κάμερον ως τον πρωθυπουργό που κατάφερε να κερδίσει τη μάχη με την Ευρώπη στα σημεία καθώς πέρα από το δημοψήφισμα που εξήγγειλε για την παραμονή της Γηραιάς Αλβιόνας στην Ε.Ε κατάφερε να επιστρέψει στο νησί ως «νικητής» και να εξουδετερώσει τις γαλλικές απαιτήσεις.

«Νίκη του Κάμερον» έγραψε χαρακτηριστικά η εφημερίδα Independent ενώ και ο φιλοευρωπαϊκός Gaurdian αναφέρθηκε στην ιστορική απόφαση για τον προϋπολογισμό λιτότητας που κατάφερε να εξασφαλίσει η Μεγάλη Βρετανία.

Διαβάστε αναλυτικά τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...