Κόρινθος: Εγκρίθηκε η αποκατάσταση μιας ιστορικής ενετικής γέφυρας

Εγκρίθηκε η αποκατάσταση της ενετικής γέφυρας στο χείμαρρο Ράχιανη, που βρίσκεται στα όρια του Άσσου - Λεχαίου Κορινθίας, με τις διαδικασίες να έχουν αρχίσει από το 1995 και πριν λίγες ημέρες το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, ενέταξε για χρηματοδότηση το έργο αποκατάστασης και ανάδειξης της γέφυρας, που αποτελεί ένα μοναδικό μνημείο ομορφιάς και ιστορικής μνήμης τόσο για τον δήμο Κορινθίων όσο και για την ευρύτερη περιοχή.

Ο δήμος Κορινθίων ευχαριστεί τις προηγούμενες αυτοδιοικητικές αρχές της περιοχής και όλους όσους συντέλεσαν, για να δρομολογηθούν οι εργασίες ολοκλήρωσης των απαιτουμένων διαδικασιών.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι πρόκειται για γέφυρα υδραγωγείου που βρίσκεται στη κοίτη του Λογγοπόταμου και η κατασκευή της χρονολογείται στο 1687-1715, στην περίοδο της Ενετοκρατίας. Είναι κτίσμα μεγάλων διαστάσεων, του οποίου μόνο το κεντρικό τμήμα σώζεται σε καλή κατάσταση. Αποτελείται στο πρώτο επίπεδο από μια μεγάλη καμάρα και ισχυρά πλευρικά τοιχώματα. Πάνω ακριβώς από την καμάρα υπάρχει μια σειρά από επτά στενές ημικυκλικές καμάρες. Η τοξοστοιχία αυτή πλαισιωνόταν με δύο μικρότερες καμάρες από τις οποίες σήμερα σώζεται μόνο η δυτική.

Η κατασκευή της γέφυρας είναι εξαιρετικά επιμελημένη, γεγονός που μαρτυρά πολύ υψηλό επίπεδο τεχνικών γνώσεων, παρουσιάζει μεγάλο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον και έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο.

Η γέφυρα βρίσκεται σ' ένα εξαιρετικό φυσικό περιβάλλον, όπου ιδιαίτερα την άνοιξη και το καλοκαίρι, υπάρχει ποικιλία σπάνιων λουλουδιών, φυτών και καταφύγιο άγριας πανίδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...