Απολογήθηκε ο Κ. Γουρνάς στη δίκη του Επαναστατικού Αγώνα Υπερασπίστηκε τη δράση της οργάνωσης


Με την απολογία του Κωνσταντίνου Γουρνά συνεχίστηκε την Πέμπτη η δίκη των οκτώ κατηγορούμενων για τη συμμετοχή στην οργάνωση Επαναστατικός Αγώνας. Ο Κ. Γουρνάς είναι ο ένας από τους τρεις κατηγορούμενους που έχουν αναλάβει την πολιτική ευθύνη για τη συμμετοχή στην οργάνωση. Υπενθυμίζεται πως οι άλλοι δύο, ο Νίκος Μαζιώτης και η Παναγιώτα Ρούπα παραβίασαν το καλοκαίρι τους όρους της αποφυλάκισης τους και καταζητούνται από την ΕΛ.ΑΣ. Ο Κ. Γουρνάς, στην απολογία του, που διήρκεσε περίπου πέντε ώρες, εμφανίστηκε υπερασπιστικός απέναντι στην οργάνωση . Ανέφερε μεταξύ άλλων πως ανέλαβε την πολιτική ευθύνη «για να υπερασπιστεί τη δράση του Επαναστατικού Αγώνα» αλλά και «να μην επιτρέψει την κατασυκοφάντηση του Λάμπρου Φούντα». Μάλιστα, ισχυρίστηκε πως η δράση του Επαναστατικού Αγώνα υπήρξε «κοινωνικά νομιμοποιημένη από μεγάλο κομμάτι του ελληνικού λαού».

Ακόμα, υποστήριξε πως από τη διαδικασία της δίκης -και ειδικά από την κατάθεση του κύριου μάρτυρα κατηγορίας- στελέχους της Αντιτρομοκρατικής (ο οποίος στην δική του κατάθεση είχε μιλήσει για προληπτικές συλλήψεις) δεν προέκυψε κάποιο αξιόποινο στοιχείο για κανέναν από τους κατηγορούμενους. Στην ίδια λογική κινήθηκε και η απάντηση του στην ερώτηση του εισαγγελέα για το αν συμμετείχε σε κάποια ενέργεια της οργάνωσης λέγοντας πως «δεν είμαι εδώ για να εισφέρω πληροφορίες απαντώντας σε μια ερώτηση αποκαλυπτική της ένδειας στοιχείων».


Όσον αφορά τους 4 συγκατηγορούμενους του, (Χρ. Κορτέση, Σ. Νικητόπουλο, Β. Σταθόπουλο, Κ. Κάτσενο) οι οποίοι αρνούνται την κατηγορία της συμμετοχής, ο Κ. Γουρνάς είπε πως κατηγορούνται άδικα, εξαιτίας της ένταξης τους στον αντιεξουσιαστικό χώρο. Επίσης αναφέρθηκε αναλυτικά στη σύζυγο του Μαρί Μπεραχά, επίσης κατηγορούμενη για συμμετοχή στην οργάνωση, τονίζοντας πως η δίωξη της είναι εκδικητική. «Δεν ήξερε καν πως συμμετείχα στην οργάνωση. Πληρώνει εδώ και ενάμιση χρόνο το γεγονός πως όχι μόνο δε συνεργάστηκα με τις αστυνομικές αρχές αλλά κατήγγειλα τα βασανιστήρια που μου έγιναν από την αστυνομία την εποχή της σύλληψης μου».

Ερωτώμενος από τον πρόεδρο για τα χρήματα που βρέθηκαν στο αυτοκίνητό του κατά την σύλληψή του, απάντησε πως «δεν ήταν για ιδιωτική μου χρήση, όμως δεν είχα και την δυνατότητα της διαχείρισής τους». Τέλος, ερωτώμενος από τον εισαγγελέα για την κατηγορία της αρχηγίας που του αποδίδεται μαζί με την Π. Ρούπα και τον Ν. Μαζιώτη απάντησε πως «σε μια αναρχική οργάνωση όπως ο Επαναστατικός Αγώνας , είναι αστείο να μιλάμε για αρχηγό».


Η δίκη θα συνεχιστεί με τις απολογίες των άλλων κατηγορούμενων στις 6 Φεβρουαρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...