ΡΟΥΜΑΝΙΑ: ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΠΡΩΤΗ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ Η ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ


Περισσότεροι από 18 εκατομμύρια Ρουμάνοι ψηφοφόροι θα προσέλθουν την Κυριακή στις κάλπες προκειμένου να εκλέξουν τους εκπροσώπους τους στη νέα βουλή της χώρας. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, που είδαν...
τις προηγούμενες μέρες το φως της δημοσιότητας, η αριστερή κυβέρνηση φαίνεται να εξασφαλίζει καθαρή πλειοψηφία. Συγκεκριμένα, βάσει των αποτελεσμάτων δημοσκόπησης της εταιρείας "Public Affairs" που έρχεται να επιβεβαιώσει προηγούμενες έρευνες, η Σοσιαλιστική Φιλελεύθερη Ένωση (USL) του πρωθυπουργού Βίκτορ Πόντα φαίνεται να εξασφαλίζει ποσοστό 57,5%, ενώ η Δεξιά Συμμαχία της Ρουμανίας (ARD) μόλις 18,6%. 

Η νεοϊδρυθείσα παράταξη ARD περιλαμβάνει στους κόλπους της το Δημοκρατικό Φιλελεύθερο Κόμμα (PDL) και το νέο κόμμα Foarta Civica του Μιχάι Ουνγκουρεάνου, ο οποίος είχε διατελέσει πρωθυπουργός για σύντομο χρονικό διάστημα, νωρίτερα φέτος. Οι δημοσκοπήσεις φέρνουν στην τρίτη θέση το κόμμα του επιχειρηματία των ΜΜΕ Νταν Ντιακονέσκου, με ποσοστό 12,9% και στην τέταρτη το εθνικό ουγγρικό κόμμα με 5%.

Το ερώτημα που φαίνεται να διαμορφώνεται λίγο πριν από τις κάλπες είναι όχι εάν θα κερδίσει το USL αλλά με τι ποσοστό, σημειώνει σε σχετική ανάλυση ο ιστότοπος Romania Insider. Τονίζει, δε, πως το USL θα προσπαθήσει να διασφαλίσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσοστό- σε κάθε περίπτωση υψηλότερο του 50% -προκειμένου να ισχυροποιήσει τη διαπραγματευτική του θέση απέναντι στον πρόεδρο Τράιαν Μπασέσκου, ο οποίος θα δώσει και την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στο νικητή. 

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν, ωστόσο, πως ακόμη κι εάν το USL εξασφαλίσει καθαρή πλειοψηφία στις κάλπες της Κυριακής, ενδέχεται να παραταθεί το πολιτικό αδιέξοδο στη χώρα καθώς ο πρόεδρος Τράιαν Μπασέσκου ενδέχεται να αποπειραθεί να δώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης σε άλλο πρόσωπο- πλην του κ. Πόντα -σε μία προσπάθεια να προκαλέσει διχασμό στους κόλπους του κυβερνητικού συνασπισμού. Αυτό, σύμφωνα με το Reuters, όχι μόνο θα καθυστερήσει αλλά και θα περιπλέξει περαιτέρω τις συνομιλίες με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για μία νέα συμφωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...