Η ώρα της δικαιοσύνης για τη Ρεβέκκα



Της Αθανασίας Αγγελοπούλου
Σφίγγει ο κλοιός των φοροελεγκτικών Αρχών για τη Ρεβέκκα Σκαφτούρα, πρώην σύζυγο του Ιωάννη Καρούζου, ο οποίος πρωταγωνιστεί σ’ ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα των τελευταίων ετών. Η έρευνα του ΣΔΟΕ προχωρά με ταχείς ρυθμούς και πλέον τα στοιχεία φεύγουν σε κούτες προς τις αρμόδιες εφορίες, προκειμένου να καταλογιστούν άμεσα τα πρόστιμα για τις αλλεπάλληλες παρανομίες που αποκαλύπτονται πίσω από τη «χάρτινη» αυτοκρατορία του ζευγαριού. Η τελευταία έκθεση ελέγχου, που ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ημέρες, δεν περιέχει στοιχεία μόνο για τον Ι. Καρούζο, αλλά και για την πρώην σύζυγό του Ρ. Σκαφτούρα, η οποία καλείται πλέον να πληρώσει την πρώτη «καμπάνα», ενώ ακολουθούν και μηνύσεις στον οικονομικό εισαγγελέα.

Ανοιξαν οι λογαριασμοί της


Τα έως τώρα στοιχεία από το άνοιγμα των λογαριασμών της Ρ. Σκαφτούρα αποκαλύπτουν ότι μεγάλα ποσά κατευθύνονταν από τους εταιρικούς στους προσωπικούς της λογαριασμούς, αλλά και ότι σταθερά έσοδά της από τον όμιλο Καρούζου δεν δηλώθηκαν στην εφορία. Η νέα έκθεση ελέγχου του ΣΔΟΕ επιβεβαιώνει τον σημαντικό ρόλο της Ρ. Καρούζου στον όμιλο και ανοίγει τον ασκό του Αιόλου όχι μόνο για την ίδια, αλλά και για συγγενικά της πρόσωπα όπως η μητέρα της, που ήταν συνδικαιούχος σε τραπεζικούς λογαριασμούς.

Η έρευνα έδειξε ότι η πρώην σύζυγος του καταζητούμενου επιχειρηματία εισέπραττε αμοιβή από τουλάχιστον μία εταιρεία του ομίλου, η οποία δεν δηλωνόταν. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν στην έκθεσή τους οι ελεγκτές, «διαπιστώθηκε ότι εισέπραττε αμοιβή με χαρακτήρα μισθού, λόγω περιοδικότητας των εισπράξεων, αλλά δεν ήταν δηλωμένες στις οριστικές δηλώσεις ΦΜΥ (Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών) της Karouzos Real Estate».

Η συγκεκριμένη παρανομία είχε ως αποτέλεσμα να επιβληθούν πρόστιμα συνολικού ύψους 2,6 εκατ. ευρώ για απόκρυψη εισοδημάτων, τα οποία θα κοινοποιηθούν τις επόμενες ημέρες στη Ρ. Σκαφτούρα από τη ΔΟΥ Γλυφάδας και από τη ΙΓ’ ΔΟΥ Αθηνών καθώς η πρώην σύζυγος του Ι. Καρούζου εμφανίζεται με δύο διευθύνσεις, μία στη Βούλα, που υπάγεται στην εφορία Γλυφάδας, και μια στην Αθήνα και συγκεκριμένα στου Γκύζη, όπου την εντόπισαν οι ελεγκτές και της επέδωσαν κλήση για εξηγήσεις στις 10 Απριλίου 2012.

Ωστόσο, η Ρ. Σκαφτούρα θα κληθεί να αντιμετωπίσει και τη Δικαιοσύνη, καθώς η απόκρυψη από την εφορία μεγάλων ποσών, που αντιστοιχούν σε φόρο μισθωτών υπηρεσιών άνω των 150.000 ευρώ, εκτός από φορολογικό, είναι και ποινικό αδίκημα. Ετσι, παράλληλα με την κοινοποίηση των προστίμων, το ΣΔΟΕ θα υποβάλει και μηνύσεις σε βάρος της Ρ. Σκαφτούρα στον οικονομικό εισαγγελέα.

Εκτενής είναι η αναφορά στη νέα έκθεση του ΣΔΟΕ και για μεταφορά χρημάτων από λογαριασμούς εταιρειών του ομίλου Καρούζου σε προσωπικούς λογαριασμούς της Ρεβέκκας Σκαφτούρα.

Τα έγγραφα

Η Real news αποκαλύπτει σήμερα τραπεζικά έγγραφα που δείχνουν ξεκάθαρα τη διαδρομή των χρημάτων από εταιρικούς σε προσωπικούς λογαριασμούς. Συγκεκριμένα, στις 31-08-2006 το ποσό του 1.150.000 ευρώ εκταμιεύεται από λογαριασμό της εταιρείας Karouzos Construction και την επόμενη ημέρα, την 1η Σεπτεμβρίου 2006, κατατίθεται σε προσωπικό λογαριασμό της Ρ. Σκαφτούρα. Η κατάθεση των χρημάτων γίνεται από τον έναν εκ των δύο οδηγών που απασχολούσε τότε το ζεύγος Καρούζου. Οπως προκύπτει από την έκθεση του ΣΔΟΕ, το συγκεκριμένο ποσό ακολουθεί το επόμενο διάστημα μια δαιδαλώδη διαδρομή από τράπεζα σε τράπεζα, αλλά παραμένει πάντα στο όνομα της Ρ. Σκαφτούρα και της μητέρας της Μαρίας Σκαφτούρα, η οποία ελέγχεται επίσης από το ΣΔΟΕ. Οπως τονίζουν οι ελεγκτές, «ο λογαριασμός κινείτο από τη Μαρία Σκαφτούρ,α αλλά είχε χρηματοδότηση από πηγές ελεγχόμενες από τη Ρεβέκκα Σκαφτούρα». Εξάλλου ,όπως επισημαίνουν από το ΣΔΟΕ, η Μ. Σκαφτούρα δεν θα μπορούσε να διακινεί τέτοια ποσά, καθώς δεν έχει αναπτύξει επιχειρηματική δράση. Από την έρευνα στα οικονομικά στοιχεία του ζεύγους Καρούζου και των εταιρειών προέκυψε ότι μέρος των χρημάτων που κατέληξαν σε προσωπικό λογαριασμό της Ρ. Σκαφτούρα και της μητέρα της προερχόταν από την εταιρεία Ξηροπόταμος, στην οποία η σύζυγος του Ι. Καρούζου είχε θέση αντιπροέδρου στο διοικητικό συμβούλιο. Στο μικροσκόπιο των ελεγκτών βρίσκονται πλέον και τα μέλη των κατά καιρούς διοικητικών συμβουλίων των εταιρειών του ομίλου Καρούζου και η ευθύνη τους στη δράση του καταζητούμενου επιχειρηματία. Την ίδια ώρα αναμένουν τα στοιχεία από το άνοιγμα των offshore εταιρειών, που αποκάλυψε η Real news, στην Κύπρο, ώστε η έρευνα να επεκταθεί από τις φορολογικές παραβάσεις στις διαδρομές του χρήματος και τους πραγματικούς επενδυτές που βοήθησαν τον Ι. Καρούζο να χτίσει σε ελάχιστο χρόνο εκατοντάδες ακίνητα σε όλη τη χώρα.

 ΠΗΓΗ: REAL NEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...