To πρώτο διαστημικό αεροδρόμιο


H Virgin Galactic είναι η αεροδιαστημική (…) εταιρεία του ανήσυχου πολυεκατομμυριούχου επιχειρηματία Richard Branson, η οποία μεταξύ άλλων σχεδιάζει να μεταφέρει τουρίστες στο διάστημα, στην αρχή εντός τροχιάς αλλά αργότερα και πιο μακριά, δηλαδή εκτός τροχιάς (και ο θεός βοηθός). Τα διαστημικά αεροσκάφη βεβαίως δεν μπορούν να απογειώνονται από όπου να ‘ναι και για αυτό ο επιχειρηματίας, σε συνεργασία με την Πολιτεία του New Mexico έχτισε και το πρώτο διαστημικό αεροδρόμιο, έκτασης 7 στρεμμάτων και συνολικού κόστους 200 εκατομμυρίων δολαρίων, στην έρημο του Μεξικού. Το όνομα αυτού «Spaceport America», σα να λέμε «διαστημοδρόμιο». Η κατασκευή, εντυπωσιακή και ολίγον εξωπραγματική (όπως θα ‘πρεπε), μοιάζει σαν να βγήκε από σελίδες κόμικ επιστημονικής φαντασίας. Δείτε:

Το Spaceport America βρίσκεται στην έρημο Jornada del Muerto («το ταξίδι του πεθαμένου») στη νότια πλευρά του Μεξικού.
Το ελικοειδές σχήμα του κτηρίου, που μοιάζει να αναδύεται στη μέση του έρημου τοπίου, και το εσωτερικό του, έχουν ως στόχο να μεταφέρουν κάτι από το μυστήριο και το δέος του διαστήματος, να αναδείξουν την ένταση και τη συγκίνηση που προκαλεί ένα ταξίδι στο διάστημα.
Οι επισκέπτες αλλά και οι αστροναύτες μπαίνουν στο κτήριο μέσω βαθύ τούνελ, που έχει “κόψει” το έδαφος στα δύο. Κατά μήκος του τούνελ εκτίθενται φωτογραφίες από την ιστορία της περιοχής καθώς και φωτογραφίες από την ιστορία της εξερεύνησης του διαστήματος
To Spaceport είναι «βυθισμένο» στο έδαφος για να προστατεύεται από τις ακραίες καιρικές συνθήκες της Μεξικάνικης Ερήμου και για να εκμεταλλεύεται ενεργειακά την θερμική μάζα του εδάφους.
Τα εγκαίνια έγιναν στις 18 Οκτωβρίου 2011. Μέχρι σήμερα από το Space Port America έχουν εκτοξευτεί 12 αποστολές εντός τροχιάς.
Περίπου 500 άτομα έχουν μέχρι σήμερα στα χέρια τους το εισιτήριο για μια πτήση με την Virgin Galactic. Κόστος: 200.000 δολάρια το άτομο. Την προκαταβολή των 20.000 δολαρίων το άτομο έχουν δώσει μεταξύ άλλων ο Stephen Hawkings, ο Tom Hanks, o Aston Kutcher και το ζεύγος Jolie – Pitt… Το ταξίδι θα διαρκεί δύο ώρες εκ των οποίων έξι λεπτά θα είναι εκτός βαρύτητας.
Μετά από διεθνή διαγωνισμό ο σχεδιασμός ανατέθηκε στο διάσημο αρχιτεκτονικό γραφείο Foster + Partners που εδρεύει στη Μεγάλη Βρετανία.
Η ανάπτυξη του κτηρίου έγινε με οικολογικές προδιαγραφές και με την ελάχιστη παρέμβαση στο γύρω φυσικό περιβάλλον, σύμφωνα με τους κατασκευαστές.
Τα διαστημόπλοια της Virgin Galactic θα εκτοξεύονται στο διάστημα από ένα μεγάλο αεροπλάνο, για να έχουν μεγαλύτερη ταχύτητα και υψομετρικό εκτόπισμα απ’ ότι αν εκτοξεύονταν από το έδαφος.


O Κυβερνήτης του Μεξικού Bill Richardson και ο Richard Branson (δεξιά) ποζάρουν χαμογελαστοί μπροστά στο Spaceport America
Το «White Knight Two» είναι το μητρικό αεροσκάφος που θα κουβαλά στο διάστημα το διαστημικό αεροσκάφος «SpaceShipTwo». Είναι δύο αεροπλάνα που ενώνονται με ένα κεντρικό φτερό.
Ο Sir Richard Branson αποκάλυψε το πυραυλικό αεροπλάνο «SpaceShipTwo» στις 7 Δεκεμβρίου 2009. Το SS2 θα έχει πλήρωμα δύο ατόμων και χωρητικότητα έξι επιβατών και θα μεταφέρεται στο διάστημα από το «White Knight Two».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...