Στο λιμάνι Ασντότ οδηγήθηκε το πλοίο της Γάζας που αναχαιτίστηκε από τους Ισραηλινούς


Στο ισραηλινό λιμάνι Ασντότ οδογήθηκε από ισραηλινά πολεμικά πλοία το ιστιοφόρο Estelle, που μετέφερε στη Γάζα 30 ακτιβιστές. Νωρίτερα το πλοίο αναχαιτίστηκε από ισραηλινά πλοία. Σύμφωνα με την αποστολή, το πλοίο δέχθηκε επίθεση και από στρατιώτες.
Σύμφωνα καταγγελείες, με τα μέλη της ανθρωπιστικής βοήθειας δέχθηκαν επίθεση από τους ισραηλινούς σε διεθνή ύδατα. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, άνδρες με μάσκες επιχείρησαν να ανέβουν στο ιστιοφόρο. Στο Estelle επιβαίνουν πέντε Έλληνες, μεταξύ των οποίων και δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ , ο Βαγγέλης Διαμαντόπουλος και ο Δημήτρης Κοδέλας.
Οι ακτιβιστές από το Estelle δήλωσαν στις ισραηλινές αρχές ότι επιθυμούν ειρήνη και δικαιοσύνη.

Πέντε-έξι στρατιωτικά πλοία το περικύκλωσαν και στρατιώτες με μάσκες επιβιβάστηκαν στο πλοίο. Κρατική πηγή αναφέρει ότι δεν θα αφήσουν το Estelle να πλησιάσει περισσότερα από τα 12 ναυτικά μίλια στη Γάζα.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες στο σκάφος εισέβαλαν κομάντος των ισραηλινών Ειδικών Δυνάμεων ενώ για ένα διάστημα χάθηκε κάθε επικοινωνία.

Στο πλοίο επιβαίνουν άλλοι τρεις κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι από τη Σουηδία, τη Νορβηγία και την Ισπανία, καθώς και πολίτες από τη Φινλανδία, τη Σουηδία, τη Νορβηγία, την Ισπανία, την Ιταλία και τον Καναδά, αλλά και τρεις πολίτες του Ισραήλ.
«Το ταξίδι αυτό αποδεικνύει την αλληλεγγύη των λαών απέναντι σε μια κατάσταση απαράδεκτη» παρατήρησε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Δημήτρης Πλειώνης, εκπρόσωπος της Πρωτοβουλίας «Ένα καράβι για τη Γάζα»
ΥΠΕΞ: Καλά στην υγεία τους οι έλληνες επιβάτες

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών υποστηρίζει ότι οι Έλληνες που βρίσκονται στο πλοίο είναι καλά στην υγεία τους και υπενθύμισε ότι ήδη από τις 17 Οκτωβρίου είχε εκδώσει ανακοίνωση αποτρέποντας τους Έλληνες πολίτες από το να συμμετάσχουν στο εγχείρημα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το υπουργείο παρακολουθεί συνεχώς την εξέλιξη της υπόθεσης και έχει επιστήσει την προσοχή στις ισραηλινές Αρχές. Συγκεκριμένα, έχει ζητηθεί από το Ισραήλ να μεριμνήσει για την ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών και τον ταχύτερο δυνατό επαναπατρισμό τους και έχουν ληφθεί σχετικές διαβεβαιώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...