Δελτίο Τύπου

Θέμα: Ευαισθητοποίηση του κοινού για θέματα ψυχικής υγείας και γνωριμία με την Νευροανάδραση
Όλα τα οργανα του ανθρώπινου σώματος θα παρουσιάσουν κάποια στιγμή μια ή περισσότερες δυσλειτουργίες. Συχνό φαινόμενο στις μέρες μας είναι η υπερτάση η οποία ουσιαστικά οφείλεται σε καρδιαγγειακά προβλήματα, αλλά δεν αντιμετωπίζεται ως ταμπού γιατί δεν εμφανίζει ορατά συμπτώματα και ειδικά συμπτώματα ξένα προς το περιβάλλον του ασθενούς.

Τόσα χρόνια, περισσότερο στην Ελλάδα και λιγότερο σε χώρες του δυτικού κόσμου, τα ψυχιατρικά προβλήματα θεωρούνται ταμπού. Αυτό συμβαίνει γιατι η εμφάνιση των ψυχοσωματικών συμπτωμάτων μπορεί να ξενίζει πολλους. Αν σκεφτούμε όμως πως η βάση των ψυχιατρικών νοσημάτων δεν είναι τίποτα άλλο εκτός από μια δυσλειτουργία του εγκεφάλου τότε ίσως σαν κοινωνία μπορέσουμε να ξεπεράσουμε των φόβο της ψυχικής υγείας.

Ένα από τους μεγαλύτερους καταλύτες του ενδόμυχου φόβου μας για τα ψυχιατρικά νοσήματα, αποτελούν τα ψυχοφάρμακα. Θα λέγαμε πως αυτός ο φόβος δεν είναι τελείως αβάσιμος μιας και τα ψυχοτροπικά φάρμακα των προηγούμενων δεκαετιών είχαν πολλές και μη υποφερτές παρενέργειες που πολλές φορές καταστούσαν τον ασθενή δυσλειτουργικό. Αυτό άλλοστε ήταν και το εφαλτήριο για την ανάπτυξη των διαφόρων μορφών ψυχοθεραπείας.

Στις μέρες μας, υπάρχουν τρείς βασικές μορφές ψυχοθεραπείας, η γνωσιακή - συμπεριφοριστική, η ψυχοδυναμική - ψυχαναλυτική και η συστημική. Όλες τους είναι αποτελεσματικές, ανάλογα το πρόβλημα και πάντα με την προϋπόθεση της επιλογής του κατάλληλου φροντιστή ψυχικής υγείας. Παρόλη την αποτελεσματικότητα τους, ο κόσμος τις αποφεύγει γιατί η ψυχοθεραπείας είναι μια επίπονη και προ πάντων μακρόχρονη διαδικασία, με αποτέλεσμα να χαρακτηρίζεται μη άμεση και δαπανηρή μορφή θεραπείας.

Τα παραπάνω προβλήματα ήρθε να λύσει η Νευροανάδραση, η οποία αναπτύχθηκε τα ταλευταία χρόνια από την NASA. Η Νευροανάδραση είναι μια εκπαιδευτική διαδικασία, η οποία μαθαίνει στο άτομο να μεταβάλλει τη δραστηριότητα του εγκεφάλου του. Πιο απλά μπορούμε να δούμε την νευροανάδραση ως ένα τρόπο εκγύμνασης του εγκεφάλου, με στόχο την επίτευξη ομαλοποίησης των εγκεφαλικών ρυθμών, οι οποίοι συμβάλουν στην καλύτερη πνευματική απόδοση του ατόμου και στην ομαλότερη λειτουργία των ψυχικών και σωματικών δεξιοτήτων.

Περισσότερες πληροφορίες για την Νευροανάδραση μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ.
Η Ψυχική Υγεία μας αφορά όλους...


ΚΕΝΤΡΟ ΝΕΥΡΟΑΝΑΔΡΑΣΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...